Copy

GigmetarTM je prvi instrument koji opisuje digitalnu geografiju Srbije i zemalja u regionu u odnosu na rod, zarade i profesije kojima se najčešće bave digitalni radnici čiji potencijal još nije prepoznat.  Nastao je kao rezultat napora Centra za istraživanje javnih politika (CENTAR) da osvetli fenomen rada na onlajn platformama u Srbiji i Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi.  

Prema dosadašnjim istraživanjima CENTRA, više desetina hiljada gig radnika iz Srbije i regiona rade preko opštih onlajn globalnih platformi poput Upwork, Freelancer, Guru i Fiverr, kao i specijalizovanih platformi, poput Engooa, ABC Tutora. Ovo je izveštaj o njima.

Srbija je apsolutni lider po udelu gig radnika u Južnoistočnoj Evropi na najvećoj globalnoj digitalnoj platformi Upwork sa više od jedne trećine svih gig radnika.
U platformskom radu u regionu dominiraju muškarci: od tri gig radnika dva su muškog pola. Ali priča o gig radnicama time nije ispričana jer u nekim zemljama i u nekim profesijama one polako preuzimaju vođstvo.
Ko najbolje zarađuje u regionu? Iako su razdaljine između zemalja male, razlike u zaradama su značajne. Na primer brojna makedonska zajednica ostvaruje tek 62% od cene sata gig radnika  u Hrvatskoj.

SRBIJA U KARANTINU


 
 
 
Suprotno globalnim trendovima, u Srbiji je tokom pandemije opao broj aktivnih gig radnika u oblasti razvoja softvera. Pitanje za debatu: da li to znači da naši gig radnici nemaju sofisticirana znanja za kojima postoji globalna potražnja?

 

Tokom pandemije zabeležen je pad aktivnosti gig radnika iz Srbiji u odnosu na januar i februar, najviše u Vojvodini i gradu Beogradu. Uprkos tome, samo jedna globalna platforma na kojoj su angažovani ovi radnici kontinuirano zapošljava koliko i neka od najvećih preduzeća u Srbiji.
 

Nisu samo poslodavci ti koji imaju poslednju reč u određivanju cene rada. Iako je gig rada u COVID mesecima bilo manje,  cena rada je bila viša.


 
Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn
GigmetarTM je proizvod Centra za istraživanje javnih politika.
Pratite nas na društvenim mrežama ili nam pišite na gigmetar@publicpolicy.rs.

Ukoliko ne želite da dobijate ovaj newsletter - odjavite se sa mejling liste ovde.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Public Policy Research Center · Makedonska 21 · Belgrade 11000 · Serbia

Email Marketing Powered by Mailchimp