Copy
Nyhetsbrev 
View this email in your browser
Share
Tweet
Forward


 

Bokprat med Karna

Det finns plats för dig också! Sista anmälan 21 oktober och 4 november. Välkommen på höstens litteraturinspiration!

Litteraturpedagogen Karna Nyström recenserar litteratur ur Bibliotekstjänsts utbud för barn- och ungdom 2019. Kom och få koll på trender och nyheter inom skönlitteraturens värld torsdag den 24 okt i Kristianstad och torsdag den 7 november i Hässleholm.

Läs mer och anmäl dig här.

Nyhet! Mind my mind

I den flerfaldigt belönade tecknade filmen får tittaren följa hur Chris tar emot och bearbetar intryck på ett sätt som ger inblick i hur det kan vara att leva med socialt handikapp.

Chris är en ung man som har Autism och som lever sitt liv i besatthet till krigsflygplan tillsammans med Hans. Hans är en figur som bor i Chris huvud och bearbetar Chris sociala intryck och uttryck. På en fest möter han zoologen Gwen och blir blixtkär. Vi får följa hur Chris och Hans kämpar för att hantera dessa känslor och intryck inne i hjärnan och hjärtat.

Filmen innehåller korta sekvenser med sex samt med alkohol därav 15 års gräns. Mot lärares egna bedömning kan den även ses i åk 8. Du hittar Mind my mind i Mediekatalogen!

Digitala tjänster

Tre digitala tjänster i Mediekatalogen.

I Mediekatalogen under fliken Fler hittar du våra digitala tjänster Creaza, Kikora och Muzzy. Creaza är tredelat med möjlighet att skapa serier (Cartoonist), göra mindmaps (Mindomo) och spela in poddar (AudioEditor). Kikora är en tjänst för att träna matte och riktar sig främst till åk 4-gy. Muzzy Club är ett läromedel i engelska med filmer och digitala övningar.  

Har du någon fråga om tjänsterna eller vill ha hjälp med att komma igång, kontaktar du Anna eller Eva - vi kommer gärna till er skola!

 
Temadagar & filmtips!


14 november infaller Världsdiabetesdagen - en dag för att uppmärksamma att diabetes är en sjukdom som ökar hela tiden i hela världen. Den 14 november 1891 föddes Frederick Banting, en av upptäckarna av insulin. Filmtips! Diabetes

20 november firas Barnkonventionsdagen för att lyfta fram barns och ungas rättigheter. Eftersom barn inte får vara med och bestämma i ett land och inte får rösta om vem som ska bestämma, är det viktigt att någon annan ser till deras rättigheter. Filmtips! Serien Barnkonventionen

25 november infaller Internationella dagen mot våld mot kvinnor - en dag som instiftades av FN:s generalförsamlings tredje kommitté år 1999. I den resolution som instiftade dagen slog man fast att våld mot kvinnor hindrar dem att uppnå jämställdhet i samhället i juridisk, social, politisk och ekonomisk mening. Filmtips! Den arge


20 november uppmärksammas En köpfri dag -  en internationellt uppmärksammad dag. Man deltar genom att inte handla något alls på 24 timmar, som en protest mot konsumtionssamhället. Det är vanligt att det utförs politiska aktioner och manifestationer denna dag för att ifrågasätta konsumismen. Filmtips! Glödlampskonspirationen

Ny klassuppsättning för 9 - 12 år!

Expedition rädda revet av Christina Wahldén

Alice har fått följa med sin mamma som är marinbiolog till den lilla ön Lady Elliot Island i Stora barriärrevet. Det är ett riktigt äventyr och en dröm som går i uppfyllelse och först ser Alice bara paradiset. Men jorden har feber, temperaturen är för hög, och Stora barriärrevet och djuren som lever där drabbas hårt. 

Läs mer och boka böckerna här.


Nyhet! Naturlandskap och kulturlandskap i Sverige

Vad är naturlandskap och kulturlandskap och vad står begreppen för? Var finns de olika landskapstyperna i Sverige?

Filmen tar upp begreppen, den historiska bakgrunden och betydelsen idag, hur naturen och dess biologiska mångfald på olika sätt kan påverkas av människa och samhälle. Elsa och Olga funderar över hur deras skolväg sett ut från början och undrar över hot mot djur och växter. I Naturlandskap och kulturlandskap i Sverige får vi lära oss varför den biologiska mångfalden är så viktig.


Lyssna på en bok kräver koncentration

Korsavadsskolan 7–9 i Simrishamn om Läshörnan.

Samtliga elever i åk 7 (6 klasser) kommer under vårterminen att jobba med ett läsprojekt som avslutas med ett författarbesök (Magnus Nordin). De kommer alla, tack vare ”Läshörnan”, ha möjlighet att läsa flera av författarens böcker. Tanken är att de ska läsa både i homogena läsgrupper och i tvärgrupper, ha boksamtal och bokdiskussioner, och sammanställa relevanta frågor till författaren.

Läs mer om deras tankar och digital läsning här.


Använd handledningar som stöd


Som stöd till en fördjupande diskussion om en film eller bok finns det många handledningar i Mediekatalogen att ta hjälp av.

Läs mer om hur du hittar handledningarna på vår hemsida! Skulle det hända att det inte finns någon handledning till den film du söker så kanske en allmän filmhandledning kan vara till hjälp. Svenska Filminstitutet har tagit fram en filmhandledning, Alla filmers filmhandledning – kika gärna även på den!

Vanheder

Kortfilm om mobbning - mycket bra för diskussion i skolan!

Veckans sista lektion. Precis innan helgens ledighet kapas lektionen av Niclas som ska byta skola efter flera års mobbning. Nu kräver han en förklaring.

Endast 7 minuter lång, men en stark film om skuld, civilkurage och svek. Stephane Mounkassa och Stefan Sundins Vanheder handlar om mobbning och att våga säga ifrån när någon blir utsatt. Filmskaparna menar att mobbningskulturen har blivit hårdare idag.

Ditt ekologiska avtryck - en film om klimatångest, växthusgaser och förändring

Har du klimatångest? Då är du inte ensam. Mest klimatångest har unga tjejer, medan äldre män oroar sig minst. Undersökningar kommer ständigt med skräcksiffror om höjda temperaturer, smältande isar och konstiga väderfenomen. Om man förstår vad utsläppen av fossila bränslen åstadkommer förstår man också vad man ska göra något åt det. Det gäller alla. I Ditt ekologiska avtryck - en film om klimatångest, växthusgaser och förändring förklaras växthusgaser, atmosfär och orsaker bakom detta.
Nyheter!

 

 

 

 

 

 
Facebook
Twitter
YouTube
Webb
Email
Copyright © 2019 AV Media Skåne, All rights reserved.

Kundtjänst: kontakt@avmediaskane.se | 0451- 38 85 80

Här kan du läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Klicka här för att avprenumerera eller uppdatera dina inställningar.