Copy
Nyhetsbrev 
View this email in your browser


 

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Webb
Webb
Email
Email


 
Bokprat med Karna
 
Alla lärare och bibliotekarier hälsas välkomna till höstens litteraturinspiration!

I oktober och november recenserar litteraturpedagogen Karna Nyström litteratur ur bibliotekstjänsts utbud för barn- och ungdom 2018. Kom och få koll på trender och nyheter inom skönlitteraturens värld! Ett samarrangemang av SBC Kristianstad, SBC Hässleholm och AV Media Skåne.

Läs mer och anmäl dig här!

Kom och träffa oss på SETT SYD!

Den 18-19 oktober är det SETT SYD på Malmömässan. Låt dig inspireras i utställarnas montrar och ta del av spännande seminarier.

AV Media Skåne är på plats för att visa hur du kan använda våra tjänster i din undervisning. Möt oss och UR i monter D:25.

Årets tema för SETT SYD: Vad är digital kompetens? Kan flerspråkighet bli en resurs? Hur kan vi främja psykisk hälsa i skolan?


Earth Savers

Jorden har fått stå ut med en hel del. Har vi behandlat den så illa att den nu går på knäna? Och om så är fallet, kan vi rädda den?

Följ med på en animerad resa runt hela jorden och följ de människor som för en desperat kamp att rädda den jord vi alla delar. Träffa världens riktiga hjältar - träffa Earth Savers! Serien finns i sex delar: Architecture of Trash, Back From Near Extinction, No Blue, No Green, The Indian Tiger Boy, Virunga´s Last Mountain Gorillas och Price of an Eco System.

Denna serie om miljö och hållbar utveckling hittar du nu i Mediekatalogen med engelskt tal och med valbar textning på engelska eller svenska.


Livsviktigt för hjärnan

Ny film i Mediekatalogen om hur kemikalier kan påverka vår hjärna och vilka effekter det kan få i framtiden.

De senaste 20 åren har IQ-nivåerna minskat drastiskt i världen. Samtidigt har autism och beteendestörningar ökat. En vetenskaplig studie avslöjar nu hur kemikalier utifrån påverkar vår hjärna, särskilt i fosterstadiet. Redan 1966 upptäckte den brittiske läkaren Peter Pharoah att brist på jod hos mödrar kunde ge barnen en intellektuell funktionsnedsättning. Autism har i dag ökat enormt i Kalifornien och liksom europeiska barn lider många av brist på jod, som är grundläggande för hjärnans utveckling.

I dag är vi dagligen exponerade för skadliga kemiska substanser, i allt från smink till mat, vilket kostar samhället miljarder. Men om blivande mödrar kan få i sig jod skulle det sannolikt kunna ge ett skydd och bespara mycket lidande.

Du hittar Livsviktigt för hjärnan i Mediekatalogen!

Läs skönlitteratur digitalt!

AV Media Skåne bekostar läsning. Det finns licenser kvar! 

Arbetar du i Bromölla, Hässleholm, Klippan, Simrishamn, Åstorp, Örkelljunga, Östra Göinge, Kristianstad eller Laholm? Vill du och dina elever kostnadsfritt få tillgång till ca 18 000 skönlitterära, digitala e- och ljudböcker?
I Läshörnan kan du bygga upp personliga eller publika digital bokhyllor. Du kan välja ut böcker du vill att dina eleverna väljer bland eller låta dem välja fritt. Biblioteket, som alltid är öppet, ökar ständigt utbudet och finns tillgängligt via inlogg i Mediekatalogen.
Läs mer och anmäl ditt intresse här.
Svarta Rosorna - låna Uppdraget i klassuppsättning!

Låna Camilla Lagerqvist spännande serie om motståndsrörelsen på svensk-norska gränsen under andra världskriget.

I första boken - Uppdraget - träffas de tre 13-åriga vännerna Maja, Hilde och Ben och startar motståndsgruppen Svarta Rosorna för att kämpa mot nazisterna. I varje bok försöker barnen hjälpa norska vänner undan nazisterna. Läs mer och boka böckerna här.
Världslitteratur

Koppla skönlitteratur med övriga skolämnen!
 

Här hittar du skönlitteratur kopplat till olika platser i världen. Alla böcker kan du låna via Mediekatalogen. Kom gärna in med tips på böcker!

Kartan fylls på kontinuerligt. Håll koll
 här.
Hamnskiftarens resa

Nytt strömmande ljud från UR som tar dig och dina elever i årkurs 4 - 6, genom Sveriges alla landskap på jakt efter trollboken och för att hitta botemedel.
 
Glosons tagg. Tioåriga Jim bor med sin familj i södra Sverige. En dag får Jim veta att hans lillasyster fått en dödlig sjukdom. Han blir förtvivlad, men hoppet tänds när han möter korpen Ayla. Hon säger att det finns ett botemedel som kan rädda systern. Men först måste de hitta den försvunna trollboken. Med båt från Karlskronas hamn far de över Östersjön... Lyssna på serien här.
Boken på duken / Läs en film
Drakhjärta av Anna Ehring

Musten gick ur oss. Det är så det är att ha sorg. Man är glad, men plötsligt kommer sorgen som ett knytnävslag i magen. (Sid 22)
 

Nisse Berg är elva år och känner att hans liv är ett himla otursliv. Mamma Sara finns inte längre. Innan hon dog gav hon Nisse en ödla som han bara tycker är tråkig och ful och döper till Harry, för att han ser ut som en sur gubbe. Men en dag börjar Harry tala. Han påstår sig vara en drake som har ett drakhjärta och han undrar om Nisse också vill ha ett sådant.

Boka böckerna och se filmen här.
Korruption -  ett gift i samhällskroppen

I den här filmen berättar professor Dick Harrison om korruptionens historia från Romarriket fram till våra dagar och vilka konsekvenser korruptionen för med sig. 

Korruption finns i nästan alla samhällen. Det kan handla om allt från stora summor av pengar som byter ägare, till tjänster och gentjänster. Korruption finns också här, i vårt eget land! Varför? Se Korruption - ett gift i samhällskroppen i Mediekatalogen!
Brottsligt

I åtta delar lär vi oss om brott och vilka konsekvenser de kan få.

Programledare Sofia Rågenklint och polisen Alexandra Goncalves informerar om polisens arbete och hur våra lagar fungerar.  Allt är dessutom väl förankrat i händelser från verkligheten.

Du hittar Brottsligt om mobbning, inbrott, misshandel, rån, skadegörelse, sexuella övergrepp, stöld och trafikbrott i Mediekatalogen! Målgrupp: från 7 år och uppåt.
Filmnyheter!

 

 

 

 

 

 
Share
Tweet
Forward
Copyright © | 2018 | AV Media Skåne | All rights reserved

Kundtjänst: kontakt@avmediaskane.se | 0451- 38 85 80

Här kan du läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Klicka här för att avprenumerera


This email was sent to <<E-post Adress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
AV Media Skåne · Finjagatan 44 · Hässleholm 281 51 · Sweden