Copy
Viktig information
View this email in your browser


 

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
YouTube
YouTube
Webb
Webb
Email
Email


 

Använd Mediekatalogen och Elevinloggning som en del i eventuell fjärrundervisning

Behöver elever vara hemma ifrån skolan? Med tanke på rådande läge vill vi tipsa om att elever kan ta del av utbildningsfilmer såväl i skolan som i hemmet - på egen hand!

Vi vill puffa för Elevinloggning för de som inte redan har skaffat dessa till sin klass eller sina elever – med tillgång till Mediekatalogen dygnet runt!

Våra filmer och våra digitala tjänster, så som Creaza, Muzzy Club och Kikora, finns tillgängliga om man måste vara hemma av olika skäl, men också vid eget arbete i skolan eller som läxa för att diskutera i skolan senare.

Hjälp dina elever att skapa konto och behöver du stöd i hur du går tillväga – hör av dig!

Du kan även läsa om Elevinloggning här.


Snabbkoll: Antikroppar

Fatta Corona...

Vi skyddas mot bakterier, virus och parasiter av vårt immunförsvar. Vad har antikropparna och antigenerna för uppgift? Vad är immunitet och hur hänger den ihop med minnesceller? Och hur kan vi skydda oss med vaccin?

Målgrupp: Från 13 år och uppåt.

Du hittar Snabbkoll: Antikroppar från Utbildningsradion i Mediekatalogen!


Bacillakuten: Vaccinationer

Bacillakuten är ett faktaprogram i olika delar för de mindre barnen.

Petter Oest och barn från publiken jagar virus och bakterier tillsammans med barnläkaren Ola Andersson som också svarar på barnens frågor om vattenkoppor, barnsjukdomar och vaccin. ”Bacillbandet” sjunger och spelar ”Vaccin en slags medicin”.

Målgrupp: Från 5 år.

Du hittar Bacillakuten: Vaccinationer i Mediekatalogen.

 

Blodets fantastiska egenskaper

Michael Mosley utforskar blodets märkliga och föränderliga värld! Nästan alla religioner och kulturer har tillskrivit blodet närapå magiska krafter. Vad bottnar detta i?

Med hjälp av en halvliter av sitt eget blod låter Michael Mosley göra unika försök, med syfte att upptäcka sex förbluffande egenskaper hos blodet.

Filmen är uppdelad i sex avsnitt, som kan användas separat i undervisningen: Syre, bränsle, flöde, försvar, läkning och föryngring.

Kan blodet förändras så att det tar upp mer syre? Kan vi genom att äta annorlunda förändra vårt blod? Går det att minska störningarna i vårt blodomlopp? Kan blodets immunförsvar förebygga faror? Vilka läkande egenskaper har blodet? Vilka föryngrande egenskaper har blodet?

Målgrupp: Från 13 år och uppåt.

Detta är frågor som filmen försöker ge svar på. Du hittar Blodets fantastiska egenskaper i Mediekatalogen.

 

Mikroorganismer och virus

I den här filmen tar vi reda på vad mikroorganismer, bakterier och virus är och hur de fungerar.

Varför blir vi sjuka om och om igen? Vi tittar på några olika virus, som påssjukevirus, polio och influensa. Vi går även igenom begrepp som bakteriofag, vaccinering, antikropp och immunisering.

Kapitel i filmen: Vad är mikroorganismer? Var förekommer virus? Hur är virus uppbyggda? Hur virus förökar sig. Viruset och människan, Virussjukdomar, Virus finns överallt.

Målgrupp: Från 15 år och uppåt.

Du hittar Mikroorganismer och virus i Mediekatalogen.

 

Pasteur

Han var en framstående kemist och biolog och räknas till bakteriologins grundare.

Hans forskning övergick snart till att fokusera på den hemska sjukdomen rabies för vilken det inte fanns något botemedel. Pasteur kommer i kontakt med en 9-årig pojke som blivit biten av en galen hund och pojken förväntades utveckla den dödliga sjukdomen rabies. Skulle Pasteur våga injicera det ännu oprövade vaccin han utvecklat på den unge pojken eller var det en alltför riskabel åtgärd?

Målgrupp: Från 12 år och uppåt.

Spelfilmen Pasteur hittar du i Mediekatalogen.

 

Pasteur och Koch - kampen mot mikroberna

Fransmannen Louis Pasteur är berömd över hela världen för att ha utvecklat ett vaccin mot rabies. Tysken Robert Koch fick å sin sida Nobelpriset i medicin för sin upptäckt av tuberkulosbakterien.

Dessa två rivaliserande läkare kom på 1800-talets slut att revolutionera vetenskapen inom mikrobiologi. Tuberkulos, rabies, pest, kolera, stelkramp, difteri var sjukdomar som Pasteur och Koch på gemensam front men under hög rivalitet aktivt arbetade för att stävja. Deras upptäckter kring överföring och behandling av mikrobakteriella sjukdomar medverkade till att mänsklighetens livslängd ökade. I en filmatisering av denna exceptionella och vetenskapliga duell berättas historien om en otrolig vändpunkt inom mikrobiologin som gjorde att människans livslängd ökade anmärkningsvärt.

Målgrupp: Från 13 år och uppåt.

Spelfilmen Pasteur och Koch - kampen om mikroberna hittar du i Mediekatalogen.

 
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2020 AV Media Skåne, All rights reserved.

Kundtjänst: kontakt@avmediaskane.se | 0451- 38 85 80

Här kan du läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Klicka här för att avprenumerera eller uppdatera dina inställningar.