Copy
Nyhetsbrev 
View this email in your browser
Share
Tweet
Forward


 
Boken på duken/ Läs en film

Boken Lion: A Long Way Home och filmen Lion - nyhet i Mediekatalogen.

Läs den verklighetsbaserade boken på engelska om femårige Saroo som bor i norra Indien. Efter att av misstag ha hamnat på ett tåg och somnat vaknar han ensam och förvirrad hundratals mil hemifrån.

Bok och film är lämplig från 13 år och uppåt.

Läs mer om boken och filmen här.

Nytt i Creaza! 

Creaza utvecklar - lägger till innehåll och funktioner.

Under mars månad har Creaza lagt till ett nytt tema i Cartoonist - Internationell politik. I temat hittar du karaktärer som Theresa May, Donald Trump, Angela Merkel m fl och bakgrunder och rekvisita som passar att använda i sammanhanget.

Nytt är även sökfunktionen, som gör det möjligt att söka efter rekvisita och karaktärer från alla teman samtidigt. Det gör det smidigare att t ex hitta olika sorters stolar, bord osv. Sökfunktionen finns uppe till höger - klicka på förstoringsglaset. 

Fler nyheter kan du hitta i Creazas blogg.

 

Muzzy kommer gärna på besök till dig

Arbetar du med Muzzy Club som läromedel i engelska? Nu har du chansen att även få honom på besök.

Låna Muzzy-kostymen hos oss - den finns tillgänglig under följande perioder:
14 mars - 8 april eller 12 april - 3 maj

Mejla eller ring Marie, 0451-38 85 85, för att boka!

Workshop i Creaza!

Nya möjligheter i Cartoonist gör programmet mer användbart.

Cartoonist har förändrats mycket under året och det finns nu chans att boka en workshop där du och dina elever får chansen lära känna de nya funktionerna och bekanta er med några nya teman. Boka en workshop med Anna eller Eva - vi kommer gärna till er skola!
Upplev magisk läsning!

Så här använder Haganässkolan 3–6 i Åstorp Läshörnan de har tillgång till via oss.

Med hjälp av Läshörnan, som kompletterar skolbiblioteket, kommer fler elever att kunna läsa samma bok samtidigt. Detta kan utnyttjas för gruppläsning och för klassuppsättningar så att lärarna får bättre möjligheter att jobba med de olika lässtrategierna. 

Läs mer om deras tankar och digital läsning här.

Ny film om vikingar - Varnhem och de kristna vikingarna

För drygt tusen år sedan var det vikingatid i Norden och befolkningen var ännu inte kristen. Men nya utgrävningar ger oss en ny historia från 900-talet.

Gravar i Västergötland visar att människor var kristna tidigare än historikerna trott och svenska historieböcker bör uppdateras.

I Varnhem och de kristna vikingarna får du veta mer om Kata, en mäktig vikingakvinna som lät bygga den första svenska stenkyrkan i Varnhem. Därmed bröt hon mot den tidens tabun. Kata och hennes make Kättil ger oss kunskap om hur det gick till när Sverige tog steget från en bygdemakt till en kungamakt.


Claustrophobia - en film om psykisk ohälsa

En film som berör på ett finkänsligt sätt det ungdomar kan uppleva med jobbiga känslor och trauman, vilket kan underlätta för lärare som kan behöva lyfta tunga frågor i klassrummet.

Hur känns det när ens bästa vän tar livet av sig? Denna lugna, känsliga film, gjord av en frilansande regissör, visar hur svårt det är att prata om det som är jobbigt. Men också hur lätt det är när det känns rätt. En film om död, ångest, vänskap och förväntningar i det vanliga livet.

Claustrophobia finns textad på både svenska och engelska för att kunna användas i flera ämnen samt i ämnesöverskridande undervisning.

 


Sjöwall Wahlöö - en berättelse om brott

Hur föddes den moderna deckaren? Per Wahlöö och Maj Sjöwall blev internationellt kända med sin nyskapande deckarserie.

För första gången berättas hela historien om hur böckerna om Martin Beck kom till. Hur Per och Maj skrev var för sig i omgångar, varpå historierna växte fram. Författarnas sätt att skriva i en realistisk tradition och utgå från polisernas vardagsarbete och med ett samhällskritiskt perspektiv var nytt för genren. Filmen speglar också författarnas kärlekshistoria och önskan att vilja lyfta orättvisor i samhället.

Du hittar Sjöwall Wahlöö - en berättelse om brott i Mediekatalogen!

Påsken - i folktron

När vi hör ordet påsk tänker säkert många av oss på påskägg, påskkäringar, påskeld och så påskharen förstås. En del av traditionerna kommer från folktron.

Filmen är skriven av en etnolog, författare och forskare som också deltar i filmen och hjälper oss svara på och resonera om olika frågeställningar: Hur firar vi påsk? Varför firar vi påsk? Hur har vi firat påsk genom åren? Varifrån kommer seden med påskkäringar? Varför målar vi påskägg och leker med dem? Varför lägger påskharen ägg?
Påsken - den religiösa

Snart äger en, för många, stor och viktig högtid rum. Inom judendomen kallas högtiden för pesach och den kristna kyrkan kallar den för påsk.

Påsken är den största högtiden inom kristendomen och handlar om Jesu lidande, men också glädjen i hans seger över döden. Inom judendomen firar man israeliternas uttåg ur Egypten. I filmen deltar präster från de tre största inriktningarna inom kristendomen, samt en rabbin från judendomen. De hjälper oss att resonera om olika frågeställningar.
Nyheter!

 

 

 

 

 

 
Facebook
Twitter
YouTube
Webb
Email
Copyright © 2019 AV Media Skåne, All rights reserved.

Kundtjänst: kontakt@avmediaskane.se | 0451- 38 85 80

Här kan du läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Klicka här för att avprenumerera eller uppdatera dina inställningar.