Copy
Nyhetsbrev 
View this email in your browser
Share
Tweet
Forward


 

Har vi rytmen i blodet? Forskare undersöker

Vad väcker vårt starka gensvar till musik? Finns musik i våra gener? Vilken effekt har musik på våra hjärnor, kroppar och hälsa? Skapar musik gemenskap mellan människor? Vad säger forskningen?

Musik är en del av mycket i våra liv från vaggan, duschen, romantiska stunden, roliga festen till högtider. Musik är faktiskt en av de äldsta formerna för kommunikation och utgrävningar har visat att avancerade instrument använts tidigare än någon trott.

I Har vi rytmen i blodet? Forskare undersöker får du veta mer om människan och musiken - du hittar den i Mediekatalogen!


Häng med på årets MatteMaraton!

MatteMaraton utförs i Kikoras digitala läromedel som alla AV Media Skånes kommuner har tillgång till genom Mediekatalogen. Elever som slutför ett maraton i maj blir automatiskt med i utlottningen av fina priser! Den 1 juni sammanställs elevernas resultat och priser lottas ut bland de elever som kvalificerat sig.

MatteMaraton är ett digitalt räknemaraton bestående av 422 repetitionsuppgifter. Det finns olika maraton för olika nivåer inom årskurs 4 - 9. Ett maraton består av 12 etapper med olika inriktningar för en varierande färdighetsträning. MatteMaraton 2019 läggs automatiskt till hos alla användare den 1 maj när tävlingen startar.

Läs mer om tävlingen på www.mattemaraton.se. AV Media Skåne har köpt licens för Kikora till och med 2021, så detta är ett perfekt tillfälle att sätta sig in i läromedlet! Tillgången är öppen och du kan redan nu logga in genom Mediekatalogen.

Insekter - anatomi och fortplantning

Överallt i vår omgivning finns de - flygandes, krypandes och krälandes. Vissa äcklas, andra förundras och en del vet att de är oerhört viktiga för ekosystemen i hela världen.

Insekternas liv och anatomi beskrivs i denna film mycket grundligt, men också på ett intresseväckande sätt. Många mysterier som man kanske funderat över får svar. Samtidigt som viktiga biologiska begrepp förklaras, till lärarens glädje. Filmen är uppdelad i olika kapitel och beskriver insekterna med både animationer och vackra naturfilmer i insekternas naturliga miljö.

Du hittar Insekter - anatomi och fortplantning i Mediekatalogen!


Pedagogträff med nya Creaza!

Uppdatera dina kunskaper om de prisade digitala verktygen du och dina elever har tillgång till via Mediekatalogen. 

Vi bjuder in dig och dina kollegor till pedagogträff med workshop där vi inspireras av Creaza-proffset David Quist. De digitala verktygen kan användas i alla åldrar och skolämnen. Välkommen till Hässleholm onsdag den 15 maj eller Örkelljunga torsdag den 16 maj.

Läs mer och anmäl dig här.

Doktorerna

I de tolv avsnitten av Doktorerna flyttar ett gäng femåriga minidoktorer och en liten ambulans in på sjukhuset.

Doktorerna är fast beslutna att bota precis alla patienter. Trots sin ringa ålder är de anmärkningsvärt skickliga. Ben lagas, stickor opereras ut, magar blir magnetröntgade och ögon tränas på de mest raffinerade sätt! Inget fall är för svårt för Doktorerna. I varje avsnitt får de dessutom hjälp av en specialist.

Serien kan stimulera lek och väcka intresse för kropp och hälsa - du hittar Doktorerna i Mediekatalogen!

Lars är LOL av Iben Akerlie

Ny bok i klassuppsättning för 9 - 12 åringar!

Amanda har sett fram emot att börja i sexan och att få bli fadder till en söt liten förstaklassare. När hon istället får ansvar för Lars, som är ny i klassen och har Downs syndrom, blir allt svårt. Kan hon bli kompis med Lars, som är rolig och annorlunda? Vad kommer hennes andra kompisar att säga? Hur viktigt är det att vara populär i klassen? 

Boka boken i Mediekatalogen här.

Skapa klipp och dela

Visste du att man kan skapa egna klipp i en film från Mediekatalogen och dela till dina elever?

Du kan dela en film på t ex Facebook eller via e-post. Du kan också bädda in filmen (<> -symbolen) på en blogg eller en lärplattform. Med en start- och stoppunkt skapar du enkelt klippet och sen kan du förhandsgranska hur det kommer att bli. Klippet kan också sparas i dina favoriter genom att du klickar på favorit-stjärnan under “dela/skapa klipp”.

Information om fler användbara funktioner som Mediekatalogen innehåller hittar du på vår hemsida under Katalogtips.


Läskigt - Proffsigt - Bildbevis - Snyggt!

Hur påverkas vi av bilder? Hur kan vi bli bättre på att måla, filma och fota - och på att förstå vad bilder gör med oss?

Här går skapande och analys hand i hand, och i varje avsnitt varvas samtal och workshops med en massa tips och tricks. Vad är det som gör att en bild eller film känns skrämmande? Vad gör en bild proffsig? Lär dig hur man kan luras med bilder och undvik fällorna. Vad gör en bild eller film cool, snygg eller vacker? 
Programserie i 4 delar lämplig för åldern 6 - 12 år.

Se alla avsnitten här.

Vad betyder A-märkt film?

A-märkt är en typ av konsumentupplysning vad gäller film – ett initiativ av biograferna Bio Rio i Stockholm, Roy i Göteborg, Spegeln i Malmö samt Röda Kvarn i Helsingborg.

Varför togs då detta initiativ? Jo, A-märkningen ges till filmer som klarar Bechdeltestet. Ett enkelt test som granskar filmer utifrån hur mycket kvinnor representeras i en film och syftar till att lyfta kvinnlig representation inom film.

Du kan också söka med etiketten A-märkt i Mediekatalogen och få förslag på spelfilmer som klarat testet.

Läs er om Bechdelstestet och A-märkning här.


Vetenskap eller gammal folktro och skrock?

På en öde ö upptäcks en sjukdom bland ålar som spolats upp på en strand. Det är en okänd smitta från en annan plats - och kanske en annan tid.


Ska frågan behandlas vetenskapligt eller med gammal folktro och skrock? Det hela är mer komplicerat än det verkar och det är ibland riktigt skrämmande. En äventyrsserie för mellanstadiet, som rör frågor kring vetenskap, och ger ledtrådar till begreppet vetenskaplig metod. I varje avsnitt finns ett antal moment som går att förflytta till klassrummet. Laborationer och resonemang tangerar olika delar av naturvetenskapen, och även teknik.

Boktips! Vill ni läsa en bok i samma stil? Låna och läs Camilla och Viveca Stens bokserie Havsfolket. Första delen Djupgraven finns att läs både fysiskt och digitalt.

Se filmserien Kolsvart här.

Muzzy vill gärna träffa fler elever i Skåne

Nu är det bestämt att vårt klock-älskande monster Muzzy stannar ett tag till - boka honom till din klass!

Fram till sommarlovet stannar Muzzy hos oss! Har ni inte haft honom på besök tidigare så finns det alltså chans till det nu. Boka genom att ringa eller mejla Marie, 0451-38 85 85 eller marie.bertilsson@avmediaskane.se.

Vill du veta mer om Muzzy Club som läromedel läs mer här!

Möt digital litteratur!

Så här använder Villaskolan 4–6 i Kristianstad Läshörnan som de har tillgång till i ett år.

Vår tanke med Läshörnan är att vi vill kunna erbjuda eleverna att möta litteratur även i den digitala världen, vilket vi hoppas kommer att öka läslusten. Läs mer om deras tankar och digital läsning här.

Fler filmtips!

 

 

 
Facebook
Twitter
YouTube
Webb
Email
Copyright © 2019 AV Media Skåne, All rights reserved.

Kundtjänst: kontakt@avmediaskane.se | 0451- 38 85 80

Här kan du läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Klicka här för att avprenumerera eller uppdatera dina inställningar.