Copy
Ukoliko se bilten ne prikazuje ispravno, molimo Vas kliknite OVDE
23. BILTEN 
O SOCIJALNOM UKLJUČIVANJU I SMANJENJU SIROMAŠTVA

UVODNIK

NERGIZA ALIŠANOVIĆ: Sakupljanje sekundarnih sirovina je posao koji ima budućnost
Iz govora na 29. Belgrade Ignite-u “Uključi se 2” (21. oktobar 2014., Mixer House, Beograd)

Dolazim iz sela Prekodolca kod Vladičinog Hana. Udata sam, živim sa suprugom Sašom, imam dvoje dece, i moja porodica trenutno broji ukupno 11 članova. Preduzetništvom se bavim više od osam godina. (...)

Palo mi je na pamet da sakupljanje i prerada otpada može da bude dobar posao. Nisam se mnogo dvoumila, već sam se preko Interneta i prijatelja raspitala kakav je taj posao. Hvala prijateljici koja mi je rekla da u Vranju postoji organizacija BIC. Na treninzima sam stekla znanja o pravnim aspektima preduzetništva, o menadžmentu, marketingu… Napravila sam biznis plan, a kada su mi javili da sam dobila grant, jako sam se radovala.

Prema biznis planu, dobila sam presu i mlin. Početak je bio veoma težak: učimo kako se rukuje mašinama, tražimo tržište za prodaju, nabavljamo repromaterijal, što sami, što preko sakupljača. Sve ide nekako teško, ali ne gubimo nadu, borba se nastavlja. Mučila sam se, i to ne samo ja, već i cela moja porodica. Radili smo svi, po ceo dan. (...)

Pored naše porodice, u ovaj posao je uključeno još tridesetak porodica koje na taj način sebi obezbeđuju opstanak, a ujedno štite životnu sredinu, što je naš zajednički cilj. Planiram proširenje kapaciteta, upošljavanje novih ljudi. Volju za rad imam i prenela sam je i na moje unuke, tako da planiram da se moji potomci u budućnosti bave ovim poslom.

Kliknite da pročitate transkript govora Nergize Ališanović na 29. Beogradskom Ignite-u u celini.

VESTI

AKTIVNOSTI TIMA

 

Održana dva seminara u okviru serije skupova "Obrazovanje za zapošljavanje"

Krajem januara uspešno su organizovana dva seminara, čije su teme bile "Nacionalni okvir kvalifikacija" i "Uticaj poslodavaca na razvoj veština za zapošljavanje". Ovi skupovi su deo ciklusa pod nazivom "Obrazovanje za zapošljavanje".

Tokom prvog seminara dat je uvid u mеđunarodne prakse u razvoju i implementaciji integrisanog nacionalnog okvira kvalifikacija i na koji način može delotvorno biti prilagođen za ekonomske i obrazovne potrebe. Tokom drugog seminara fokus je bio na ulozi i značaju sektorskih veća, a prikazane su i dve studije slučaja uspešne saradnje poslodavaca u razvoju veština u Srbiji.

Seminari su realizovani sa ciljem da se omogući razmena iskustva u oblasti razvoja ljudskih resursa, sa fokusom na obrazovne i politike zapošljavanja, kao i da se prikažu konkretna rešenja i iskustva iz Velike Britanije, a organizovali su ih Britanski savet, Britanska ambasada i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i drugim partnerima.Konferencija "U susret novoj Strategiji za unapređivanje položaja Roma"

Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije i Stalna konferencija romskih udruženja građana (SKRUG) – Liga Roma u saradnji sa Fondacijom za otvoreno društo iz Beograda organizuju konferenciju “U susret novoj Strategiji za unapređivanje položaja Roma” sa ciljem da se zajednički pristupi i ukaže na smernice za pružanje relevantnih osnova za izradu nove Strategije za unapređivanje položaja Roma.

Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije u partnerstvu sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, uz podršku „Making the Most of EU Funds for Roma“ Open Society Foundations iz Budimpešte i Fondacije za otvoreno društvo iz Beograda, pripremila je Polaznu studiju za izradu nove Strategije za inkluziju Roma usaglašene sa Strategijom Evropa 2020 kojom se predočavaju razlozi i osnove za izradu novog strateškog dokumenta. Takođe, na Konferenciji će biti predstavljen Izveštaj o implemetaciji Operativnih zaključaka Seminara o socijanom uključivanju Roma i Romkinja u RS održanom u junu 2013. godine, kao i inicijative koje daju doprinos za izradu Nove strategije.

Konferencija će se održati 9. februara 2015. godine u Klubu poslanika (Tolstojeva 2) u Beogradu, sa početkom u 10.00 časova.

Kliknite da pročitate više informacija o ovoj konferenciji.

PROČITAJTE I...

Norveška ambasada otvorila dijalog sa civilnim društvom
Prelimenarna verzija Strategija razvoja eUprave u Republici Srbiji
Osmi konkurs za dodelu priznanja VIRTUS
Konkurs za prijem filmova na BOSIFEST 2015 (rok: 5.4.2015.)
Konkurs FOD za think tank-ove sa teritorije Zapadnog Balkana (rok: 16.2.2015.)
Konkurs namenjen mladim Romima stručnjacima, za učešće u Programu zapošljavanja Roma (rok: 15.2.2015.)
Prvo mesto za softver koji pomaže osobama s invaliditetom
Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta
Konkurs za najbolju putopisnu priču starijih osoba (rok: 1.3.2015.)

BLOG O SOCIJALNOM UKLJUČIVANJU

Dragana Malidžan Vinkić: Tinejdžeri u inkluzivnom obrazovanju – seksualno vaspitanje

Kada učenici krenu u sedmi razred, vidno su drugačiji, imaju neke nove crte lica kao posledicu novih životnih iskustava i saznanja. Novina je i to što se potrebe učenika menjaju. U većini slučajeva vršnjaci dobijaju glavnu ulogu u njihovom životu, a mi ‘veliki’ ispadamo iz priče. Često su u sukobu s autoritetima što otežava rad nas prosvetnih radnika. Učenicima je odjednom sve nezanimljivo, smor, blam, bezveze, glupo i otprilike leksika im se svodi na ove prideve. U tom uzrastu pružaju veći otpor prema učenju nego prethodnih godina. Nekad pomislim da su svi sedmaci zreli za jednu godinu individualnog obrazovnog plana. Osećaju da se dešavaju neke promene, sve je nekako zahtevnije oko njih, ali sami ne znaju kako da odgovore na nove izazove. Dakle, sedmi razred predstavlja prilagođavanje za sve na svim nivoima.

No, deca su deca, imala smetnje ili ne, i  tim očima treba gledati svakog učenika.

I u razvoju učenika s teškoćama u pubertetu se takođe primećuju nove emotivne i fizičke promene. Mogu se javiti jači izlivi emocija, pre svega besa , ali i povlačenje i depresija. Seksualnost neki učenici mogu da iskazuju nagonski kroz spontane/nevoljne erekcije, masturbaciju, češanjem o stvari i predmete. Kod nekih učenika s teškoćama ovakvo ponašanje može da se javi i u nižim razredima. Potreba da se dopadne društvu po svaku cenu dovodi neke učenike s teškoćama u situaciju da se javno ponižavaju. Prosto sve što vam padne na pamet moguće je da se desi. Ako se uoče bilo koje od ovih tipova ponašanja, važno je reagovati odmah.

Pravilna reakcija nije moralisanje već uvođenje novih pravila i započinjanje novog pojačanog vaspitnog rada s učenikom, pojačane saradnje sa roditeljima/starateljima, psiholozima, pedagozima, defektolozima, medicinskim i socijalnim radnicima. Zajedno s njima možemo pomoći učeniku da nauči kako da kontroliše svoje nagone, šta je društveno prihvatljivo ponašanje i kako da vodi brigu o sebi i svom zdravlju i možda najvažnije kako da se čuva i ne dozvoli da postane laka meta zlostavljača.

Nema mesta zatvaranju očiju pred neprijatnim dešavanjima među učenicima. Lakše je rešavati problem, nego praviti se da on ne postoji i dozvoliti da preraste u događaje koji mogu imati tragične posledice po decu i školu.

Ostatak teksta možete pročitati OVDE. Druge tekstove naših blogera i blogerki možete pročitati na: http://www.socijalnoukljucivanje.gov.rs/blog

USPEŠNI PRIMERI

Ostali u domovini da bi izvozili proizvode visoke tehnologije

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru tehničkih fakulteta (BITF) u poslednje tri godine je osnovano 25 start-up kompanija i zaposleno više od 100 mladih stručnjaka, od kojih su 25 povratnici iz inostranstva; neke od ovih kompanija su stoprocentno usmerene ka izvozu i nalaze se na listama najbrže rastućih firmi u međunarodnim okvirima.

Rad u nekoj od svetski poznatih high-tech kompanija zamenili su povratkom u domovinu i osnivanjem sopstvenog preduzeća. Iz Beograda, sarađuju sa čitavim svetom; izvoze svoje visokotehnološke proizvode, plaćaju porez u Srbiji i, kako kažu, ne žale zbog takve odluke. Mladi ljudi, koji su zaplivali smerom suprotnim od dominantne struje odliva mozgova i odlučili da se vrate – njih 25 – vode kompanije i rade u okviru Poslovno-tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta BU (BITF). U 44 kompanije, koliko trenutno posluje na adresi Ruzveltova 1, ovi vrhunski stručnjaci i inovatori razvijaju ideje iz oblasti informacionih tehnologija, biotehnologije, medicinskih tehnologija…

Na pomen uspeha, potvrđenog od strane renomiranih međunarodnih institucija, skromno sležu ramenima i kažu da im je samo važno da slede svoju ideju. Ove jeseni je jedno takvo priznanje stiglo dvema kompanijama – članicama Inkubatora. U godišnjem izboru 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija (Europe Technology Fast 50) konsultantsko-revizorske kompanije „Deloitte”, na trećem mestu u regionu centralne Evrope rangirano je preduzeće „HTEC”, sa rastom prihoda od 1.777 % tokom prethodnih pet godina! Povratnik na ovu listu je kompanija „Bitgear wireless design services”, koja se prvi put u odabranom društvu našla 2013. godine, dok je u 2014. godini zauzela 18. mesto, sa petogodišnjim rastom prihoda od 759 %!

Ostatak teksta možete pročitati OVDE. Više uspešnih priča možete pogledati na: http://socijalnoukljucivanje.gov.rs/rs/category/uspesniprimeri/
Ovaj bilten primate jer se Vaša adresa nalazi na mejling listi Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva. 
Ukoliko želite da se odjavite sa liste, kliknite OVDE.
Vlada Republike Srbije
Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Bulevar Mihajla Pupina 2, Palata Srbije,11070 Beograd, Srbija

E-mail sipru@gov.rs
Telefoni +381 11 311 4605, +381 11 311 4798, +381 11 213 7915