Copy
Ukoliko se bilten ne prikazuje ispravno, molimo Vas kliknite OVDE
20. BILTEN 
O SOCIJALNOM UKLJUČIVANJU I SMANJENJU SIROMAŠTVA

UVODNIK

Novi sajt i vizuelni identitet Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Veliko nam je zadovoljstvo što možemo da vam poželimo dobrodošlicu na novu Internet prezentaciju Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

Novi vizuelni identitet Tima, novi sadržaji i osavremenjen pristup informacijama zaslužuju i novu adresu, pa sve vesti o procesu socijalnog uključivanja od sada možete pratiti na lokaciji www.socijalnoukljucivanje.gov.rs, umesto na staroj adresi www.inkluzija.gov.rs koja je krajem avgusta prestala sa radom.

Pozivamo vas da posetite i istražite naš novi Internet dom, a vašu pažnju posebno skrećemo na novu sekciju o aktuelnim konkursima. Takođe, određene kategorije sadržaja (Vesti, Uspešni primeri, Dokumenta i publikacije) sada možete pretraživati na više načina: hronološki, prema oblastima delovanja ili prema ključnim rečima.

Autorske tekstove na Blogu o socijalnom uključivanju takođe možete pratiti na novoj adresi: www.socijalnoukljucivanje.gov.rs/blog.

Ohrabrujemo vas da nam, kao i do sada, šaljete informacije o svom radu u domenu socijalnog uključivanja i smanjenja siromaštva, koje ćemo rado podeliti sa posetiocima našeg sajta i profila na društvenim mrežama.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
 

VESTI

AKTIVNOSTI TIMA

 

Objavljene publikacije u okviru projekta "Apsolutno siromaštvo i trendovi u merenju siromaštva u Republici Srbiji"

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva objavio je dve publikacije u okviru prve komponente projekta “Apsolutno siromaštvo i trendovi u merenju siromaštva u Republici Srbiji”. Projekat je nastao kao odgovor na nepostojanje zvaničnih podataka o apsolutnom siromaštvu nakon 2010. godine, ali i na potrebu za razumevanjem novih trendova u merenju siromaštva i njihovog uticaja na Republiku Srbiju.

Ciljevi studije “MERENJE SIROMAŠTVA – teorijski koncepti, stanje i preporuke za Republiku Srbiju” jesu da prikaže različite pojmove, koncepte i načine merenja siromaštva, i da razmotri opcije i sugeriše mere za dalje praćenje siromaštva u Republici Srbiji. OVDE možete preuzeti studiju.

Analiza “Siromaštvo u Srbiji 2011, 2012. i 2013. godine” pruža detaljan prikaz profila siromašnih i uvid u kretanje (ne)jednakosti u 2011, 2012. i 2013. godini i ističe osnovne faktore rizika siromaštva. OVDE možete preuzeti tekst analize.
 


 

Održan Seminar o inicijativama za zapošljavanje mladih

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije u saradnji sa Evropskom komisijom su 10. jula 2014. godine u Beogradu organizovali seminar o inicijativama za zapošljavanje mladih u Srbiji.

Izazov zapošljavanja mladih predstavlja prioritet u nacrtu Programa reformi u oblasti zapošljavanja i socijalne politike, a seminar o inicijativama za zapošljavanje mladih deo je procesa izrade ovog dokumenta. Na skupu su razmatrane strateške opcije i mere koje se mogu primeniti u kontekstu Republike Srbije.

Kliknite ovde ako želite da pročitate više o skupu i preuzmete prezentacije
 


 

Zaključene konsultacije o radnoj verziji Nacionalnog izveštaja o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva za period 2011-2014

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički pozvala je sve zainteresovane strane da uzmu učešće u konsultacijama u vezi sa sadržajem radne verzije Drugog nacionalnog izveštaja o socijalnom uklјučivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2011-2014. godine.

Nacrt izveštaja obuhvata: pregled zakonskog i strateškog okvira u relevantnim oblastima, analizu trenutnog stanja, pregled realizovanih mera i programa, zaklјučke i osnovne pravce delovanja za naredni period.

Nacrt izveštaja možete preuzeti ovde: Nacrt drugog nacionalnog izveštaja o socijalnom uklјučivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji, za period 2011-2014. godine
 


 
Raspisan konkurs za najbolji medijski prilog o preduzetništvu mladih (rok: 15.10.2014.)


Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, Smart kolektiv i Erste Banka raspisali su konkurs za novinare za najbolji medijski prilog o preduzetništvu mladih u Srbiji u periodu od 1. decembra 2013. do 1. oktobra 2014. godine.

Konkurs je otvoren za sve novinare štampanih i elektronskih medija registrovanih na teritoriji Republike Srbije, a nagrade se dodeljuju za priloge u četiri kategorije: najbolji televizijski izveštaj; najbolji radijski prilog; najbolji noviniski izveštaj; i najbolji rad objavljen na Internetu (stranica na društvenim mrežama, interaktivni medijski sadržaj, blog, kviz, aplikacije, igrica…)

Rok za podnošenje novinarskih radova je 15. oktobar 2014. godine. Klikom  OVDE možete pročitati više informacija.

PROČITAJTE I...

Usvojene smernice za uključivanje organizacija civilnog društva u proces donošenja propisa
Predstavljen Izveštaj o indeksu održivosti OCD u Srbiji u 2013. godini
Indeks ljudskog razvoja UNDP: Srbija na 77. mestu
Konkurs za kupovinu seoskih domaćinstava za korisnike projekta „Sagradimo dom zajedno”
Android aplikacija “Bezbedna” – za veću sigurnost žena
Objavljen Konkurs za samozapošljavanje samohranih mama (rok: 21.9.2014.)
Vesti o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva možete redovno pratiti na sajtu:
www.socijalnoukljucivanje.gov.rs

BLOG O SOCIJALNOM UKLJUČIVANJU

Snježana: Oseti slobodu kretanja

Pristupačnost javnog prevoza osobama sa invaliditetom je veliki problem u našoj zemlji, ali kako mi iskustvo kaže, nismo i usamljeni u tome. Čak i u nekim zemljama koje su odmakle daleko sa pravima i kvalitetom života osoba sa invaliditetom, još uvek nije rešeno do kraja pitanje transporta. Kada su u pitanju države u regionu, stanje je šaroliko. Najviše su odmakle Slovenija i Hrvatska. Mislim, a možda i grešim, da je Beograd, jedini grad u Srbiji koji do nekle ima rešeno pitanje prevoza po samom gradu za osobe sa invaliditetom. Međutim, pored gradskog, veliki problem, ako ne i veći, imaju međugradski i međunarodni prevoznici. Zbog tih problema, početkom juna se naša mala delegacija, koju su pored mene činili Vidan Danković iz Udruženja za reviziju pristupačnosti, i Miomirka Grcić u svojstvu mog asistenta, uputila u svet, tačnije u London.

Već pri organizovanju puta smo imali problema, jer smo morali tražiti avikompaniju koja pruža uslugu korišćenja boca sa kiseonikom na letovima. Niskobudžetne kompanije uglavnom nemaju ovu uslugu, ili eventualno dozvoljavaju da se unese sopstveni aparat. Međutim, kompanije koje imaju boce sa kiseonikom, naplaćuju korišćenje od 50 eura po letu, pa do 150 eura. Nije mi jasno zašto se naplaćuje nešto što i onako postoji u svakom avionu, ali mi nije jasno ni zašto je ograničen po letu broj mesta za putnike sa invaliditetom, pa se često dešava da morate odgoditi put ili krenuti ranije, ukoliko su ova mesta na letu kojim ste želeli putovati već popunjena. Ipak, nakon svih peripetija, krenusmo put Londona.


Ostatak teksta možete pročitati OVDE. Druge tekstove naših blogera i blogerki možete pročitati na: www.socijalnoukljucivanje.gov.rs/blog

USPEŠNI PRIMERI

Najlepše je raditi sa decom

 

„U ovom poslu je lepo kada vidite napredak dece, kada su deca zadovoljna, kada dođu da vam se pohvale kako je bilo na nekom času“, rekla nam je Snežana Đorđević, diplomirani specijalni pedagog koja radi kao pedagoški asistent u OŠ Knez Sima Marković u Barajevu.

Za Zoricu Jovanović, pedagoškog asistenta u OŠ Milan Hadžić u Vojki, uspeh je to što može da pomogne u oblasti obrazovanja, jer smatra da je to jedan od ključnih načina da se romska populacija uključi u sistem. „Bilo da ste pedagoški asistent, ili da se bavite nekim drugim poslom, od vas samih zavisi na koji način ćete ga obavljati“, a Zorica svoj posao obavlja iskreno i sa ljubavlju.

Posao pedagoškog asistenta je odgovoran i kompleksan „Pomažemo deci da savladaju gradivo, ali ih motivišemo i da unaprede znanje i idu dalje. Nekada radimo i sa roditeljima, kojima je mnogo lakše da se obrate pedagoškom asistentu, pa ih uputimo na učitelja i nastavnika, da uspostave komunikaciju. Osim toga, radimo i sa decom koja nisu romske nacionalnosti, zatim sa decom koja imaju smetnje u razvoju, obavljamo terenske posete“, kažu nam naše sagovornice.

Ostatak teksta možete pročitati OVDE. Više uspešnih priča možete pogledati na: http://socijalnoukljucivanje.gov.rs/category/uspesniprimeri/ 
Ovaj bilten primate jer se Vaša adresa nalazi na mejling listi Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva. 
Ukoliko želite da se odjavite sa liste, kliknite OVDE.
Vlada Republike Srbije
Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Bulevar Mihajla Pupina 2, Palata Srbije,11070 Beograd, Srbija

E-mail sipru@gov.rs
Telefoni +381 11 311 4605, +381 11 311 4798, +381 11 213 7915