Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief Geschiedenisportaal.nl - nr. 1, jaargang 11, 26 augustus 2019
Geschiedenisportaal.nl is een educatieve website, gericht op het Nederlandstalige geschiedenisonderwijs.Het biedt informatie over lesmateriaal, activiteiten, tentoonstellingen, boeken en films en andere historische wetenswaardigheden. Deze gratis nieuwsbrief wordt driewekelijks verstuurd.
Bekijk ons op Twitter
Bezoek onze website
Neem contact op
Scholingsreeks nieuwe historische contexten

Verspreid over drie vrijdagmiddagen organiseert de Universiteit van Amsterdam (ILO) een nascholing over de nieuwe historische contexten (havo).
Per middag twee lezingen, een workshop & borrel.

Vrijdag 11 oktober 2019 – Democratie en dictatuur in Duitsland, 1918-1991

Vrijdag 22 november 2019 – Het Britse Rijk, 1620-1900

Vrijdag 24 januari 2020 – Maatschappelijke verhoudingen in Nederland 1948-2008

Tijd: 13.00 – 17.00 uur
Locatie: Bushuis – Oost-Indisch Huis, Kloveniersburgwal 48, Amsterdam

[ Lees meer op Geschiedenisportaal.nl ]

Dag van de Geschiedenisdidactiek: Fake News

Op donderdag 3 oktober 2019 vindt de Dag van de Geschiedenisdidactiek plaats in Groningen. Thema is "Fake News".
Deze bijzondere dag duurt van 10.00 uur tot circa 17.00 uur.
De dag begint met een plenaire lezing waarop een lunch en boekenmarkt volgt. Vervolgens kunnen aanwezigen twee workshops volgen. De workshops worden gegeven door een groot aantal verschillende deskundigen op het gebied van "fake news". Uiteraard wordt een workshop verzorgd over kritisch brongebruik, maar ook bijvoorbeeld over "fake news" in de middeleeuwen.

[ Lees meer op Geschiedenisportaal.nl ]

Radboud Geschiedenis Nascholingsconferentie 4 oktober 2019

De Radboud Geschiedenis Nascholingsconferentie biedt een programma waarin wetenschappelijke achtergronden, didactische toepassingen en maatschappelijke thema’s van het schoolvak geschiedenis aan bod komen. Het programma biedt twee plenaire lezingen aan die ingaan op de stof uit één van de historische contexten en uit de kenmerkende aspecten.
Daarnaast biedt het programma diverse didactische workshops aan waarin eveneens thema’s aan de orde komen die verbonden zijn met actuele maatschappelijke debatten.

[ Lees meer op Geschiedenisportaal.nl ]

Examenonderwerp 'Steden en Burgers': activerende opdracht

In het kader van een nascholing maakte ik samen met een tweetal collega's een activerende opdracht bij het examenonderwerp 'Steden en Burgers'.
Het gaat hier met name om causaliteit. De opdracht is flexibel in te vullen.

[ Bekijk de opdracht op Geschiedenisportaal.nl ]
Een bezeten wereld: Nederland in de jaren 1920

Hans Goedkoop leert ons weer geschiedenis! Deze keer is het thema Nederland in de jaren 1920. Elke vrijdag vanaf 30 augustus 2019, 21.05 uur, NPO 2 wordt een aflevering uitgezonden.

Na de Eerste Wereldoorlog moderniseert Nederland in snel tempo. Het is een tijd vol nieuwe techniek - bioscoop, radio, auto, vliegtuig -, en vol verheven idealen, emanciperende vrouwen, kersverse woonwijken, jazzmuziek.
De toenemende welvaart brengt swing en optimisme.

[ Lees meer op Geschiedenisportaal met een overzicht van de uitzendingen ]

Welkom in de jaren 1920

Elke zondag vanaf 8 september 2019, 17.50 uur, NPO Zapp

De jaren 20 en 30 was een fascinerende, veelbewogen periode met grote rijkdom en diepe armoede, enorme vernieuwingen op artistiek en wetenschappelijk gebied, opkomend fascisme en crisis. Een tijd van charleston en jazz, een tijd van dansen op de vulkaan en wachten op het grote conflict.

[ Lees meer op Geschiedenisportaal met een overzicht van de uitzendingen ]

Dit is de eerste nieuwsbrief van het schooljaar 2019-2020.
Driewekelijks wordt een gratis nieuwsbrief verstuurd.

75 jaar vrijheid: themawebsite

Omroep Gelderland heeft in samenwerking met het vfonds en Provincie Gelderland het platform '75 jaar vrijheid, op weg naar 2020' opgericht.

[ Lees meer op Geschiedenisportaal.nl ]

Podcastserie 'Oranjehotel in verzet'

Als er onrecht gebeurt, kun je niet op je handen blijven zitten. Dat was tijdens de Tweede Wereldoorlog het motto van tal van verzetsmensen. Velen van hen werden echter opgepakt en vastgezet in het Oranjehotel, zoals de gevangenis in Scheveningen in die tijd wordt genoemd. Maar ook vanuit hun cel blijven zij strijden tegen onrecht, in woord en daad.

In de podcastserie 'Oranjehotel in verzet' kun je horen hoe dat in z'n werk gaat bij mensen als de student Edmund 'Mom' Wellenstein, de geestelijke Titus Brandsma en de communist Piet Wapperom.

[ Kijk en hoor hier meer ]

Design van het Derde Rijk

Design Museum Den Bosch presenteert de eerste grote overzichtstentoonstelling van design van het Derde Rijk. De tentoonstelling Design van het Derde Rijk toont de enorme bijdrage van vormgeving aan de ontwikkeling van de kwaadaardige nazi-ideologie.
Design Museum Den Bosch presenteert Design van het Derde Rijk van 7 september 2019 t/m 19 januari 2020

[ Lees meer op Geschiedenisportaal.nl ]

F-Site: Geschiedenisles over vrouwen

F-site biedt geschiedenisdocenten lesmateriaal over vrouwen uit de geschiedenis, toegespitst op de tien tijdvakken uit het geschiedenisonderwijs.
Het kan tevens als bron dienen voor leerlingen die een spreekbeurt of werkstuk over een historische vrouw willen geven. Natuurlijk is F-site er ook voor iedereen die meer wil weten over vrouwen uit de geschiedenis: van de prehistorie tot nu.

[ Lees meer op Geschiedenisportaal.nl ]

Ideaalbeeld man-vrouw in de 19e eeuw

Een ideaalbeeld van de man en de vrouw in de 19e eeuw aan de hand van een prent. Geschikt om met leerlingen te behandelen in de les en het verschil in opvatting te onderzoeken.

[ Bekijk de opdracht op Geschiedenisportaal.nl ]

Het Verdrag van Versailles

Op 28 juni 1919 was het dan eindelijk zover en bereikte het werk van de vele duizenden deelnemers aan de op 18 januari begonnen conferentie in Parijs zijn eindstadium. Feitelijk was dat in mei al grotendeels het geval geweest maar Duitsland moest daarna nog wel worden gedwongen het conceptverdrag te ondertekenen. 

[ Lees meer op de site van het SSEW ]

Lesmateriaal bij de film 'Hidden Figures'

Hidden Figures is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en laat zien welke rol Afro-Amerikaanse vrouwen hadden bij het ruimtevaartprogramma van de NASA in de jaren ’60. Deze indrukwekkende film toont een onbelicht deel van de geschiedenis van de ruimtevaart en neemt de kijker mee achter de schermen bij de NASA.
Er is een lesbrief beschikbaar bij deze film.

[ Lees meer op Geschiedenisportaal.nl ]
Ballon: vlucht naar het Westen

Ballon is het waargebeurde verhaal van twee families die, ten tijde van de Koude Oorlog, in een race tegen de klok alles op alles zetten om van Oost- naar West-Duitsland te vluchten. De historische thriller toont een van de meest spectaculaire ontsnappingen in de geschiedenis.

[ Lees meer op Geschiedenisportaal.nl ]

De Hanze: Eerste Europese handelsmacht

Arnout van Cruyningen vertelt in ‘De Hanze’ over het Europese handelarengilde dat zes eeuwen lang wist te overleven. In 1161 stichtten Duitse koopmansgildes de voorloper van de Hanze, gericht op de handel met de gebieden rond de Oostzee. Door vrijhandel toe te staan, bracht het Hanzeverbond veel economische bloei in Noordwest-Europa.

Koop bij bol.com

De Hanze ontwikkelde zich tot een stedenverbond, waarbij in de hoogtijdagen meer dan tweehonderd steden aangesloten waren, ook steden uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden.

70 jaar NAVO

Op 4 april 2019 was het 70 jaar geleden dat de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) werd opgericht. Hoewel het nut en de noodzaak van de NAVO sinds het einde van de Koude Oorlog regelmatig ter discussie zijn gesteld, bestaat het bondgenootschap anno 2019 nog altijd.

De Atlantische Commissie heeft in het kader van 70 jaar NAVO gratis lesmateriaal beschikbaar.

[ Lees hier meer ]

Stadsmuur uit 1122 ontdekt

Tijdens werkzaamheden werd in Utrecht een stadsmuur uit 1122 ontdekt. Utrecht had net stadsrechten verkregen en wilde zich hiermee beschermen voor aanvallen van buitenaf.

[ Lees meer op het Parool ]

Bekijk op Twitter
Bezoek website
Neem contact op
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email-adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Geschiedenisportaal.nl · Portaal voor de · tien tijdvakken, 31-07-2014 · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp