Copy
View this email in your browser
Nieuwsbrief Geschiedenisportaal.nl - nr. 2, jrg 11, 16 september 2019
Geschiedenisportaal.nl is een educatieve website, gericht op het Nederlandstalige geschiedenisonderwijs.Het biedt informatie over lesmateriaal, activiteiten, tentoonstellingen, boeken en films en andere historische wetenswaardigheden. Deze gratis nieuwsbrief wordt driewekelijks verstuurd.
Bekijk ons op Twitter
Bezoek onze website
Neem contact op

VGN Didactiekconferentie 29 en 30 november 2019

De VGN organiseert jaarlijks een praktijkgerichte en actuele scholing voor docenten om te blijven vernieuwen in het klaslokaal. Tussen de vele workshops door leren de deelnemers van elkaar door waardevolle dialogen in de rustieke vertrekken en tuinen van het landgoed huize Bergen.

Een treffen met uitgevers en educatieve instellingen over de recente ontwikkelingen m.b.t leermiddelen, lezingen en een onderhoudend avondprogramma completeren de tweedaagse. Dat alles maakt de didactiekconferentie een ervaring waarvan u niet wist dat scholing zo leuk kan zijn.

Het programma is divers en verdeeld over de verschillende tijdvakken en leerniveaus.

[ Lees meer op de site van de VGN ]

Radboud Geschiedenis Nascholingsconferentie 4 oktober 2019

De Radboud Geschiedenis Nascholingsconferentie biedt een programma waarin wetenschappelijke achtergronden, didactische toepassingen en maatschappelijke thema’s van het schoolvak geschiedenis aan bod komen. Het programma biedt twee plenaire lezingen aan die ingaan op de stof uit één van de historische contexten en uit de kenmerkende aspecten.
Daarnaast biedt het programma diverse didactische workshops aan waarin eveneens thema’s aan de orde komen die verbonden zijn met actuele maatschappelijke debatten.

[ Lees meer op Geschiedenisportaal.nl ]

Weg met de 'Gouden Eeuw'!?

Het Amsterdam Museum zal vanaf heden de term ‘Gouden Eeuw’ niet meer gebruiken om de periode van de 17e eeuw aan te duiden. Volgens het museum dekt de term de lading van de 17e eeuw niet. Het Amsterdam Museum is al geruime tijd actief om voor steeds meer mensen relevant te zijn en ziet het afstand doen van de term ‘Gouden Eeuw’ als stap om andere perspectieven op die tijd mogelijk te maken.

[ Lees meer over de motivatie op de site van het Amsterdam Museum ]

Handreiking nieuw schoolexamen havo/vwo

Vanaf 2015 is er voor havo- en vwo-leerlingen een nieuw centraal examen. Het examen heeft vanaf dat jaar nog steeds betrekking op domein A (historisch besef), maar leerlingen worden niet meer bevraagd op hun kennis van twee thema's, maar over hun oriëntatiekennis van de tien tijdvakken.
SLO heeft, naar aanleiding van bovenstaande vernieuwing, een nieuwe handreiking voor het schoolexamen (pdf, 1.3 MB) gemaakt. Begin 2020 komt deze handreiking digitaal beschikbaar.

[ Lees meer op de site van het SLO ]

Activiteitenboek havo/vwo

Het Activiteitenboek Nieuw Examen Geschiedenis Havo en VWO bevat een grote hoeveelheid materiaal dat de leerlingen activeert. Naast oefeningen op kennisniveau (invuloefeningen en uitgebreide meerkeuzetoetsen) zijn er ook toepassingsvragen opgenomen. Daarnaast bevat het boek verdiepende opdrachten en artikelen.

Het Activiteitenboek is alleen beschikbaar voor docenten Geschiedenis.

In ringband, 130 pagina's, in kleur.

[ Bekijk hier meer informatie over het Activiteitenboek ]

Tweede Wereldoorlog in infographics

De hoeveelheid informatie over de Tweede Wereldoorlog is nog nooit zo groot geweest. Maar hoe documenteer en interpreteer je al die gegevens? En: hoe maak je die toegankelijk voor een algemeen publiek?

Een Frans team, bestaande uit een hoofdredacteur van een militair tijdschrift, een militair specialist, een hoogleraar geschiedenis en een vormgever van data, maakte dit volstrekt unieke boek.

Koop bij bol.com

Poster 100 jaar Duitsland

Het Duitsland Instituut heeft een poster ontworpen, met als thema '100 jaar Duitsland'. De poster is geschikt voor docenten Duits en geschiedenis. Het is gratis, alleen verzendkosten dienen betaald te worden.

[ Lees meer op Geschiedenisportaal.nl ]

De Grote Suriname-tentoonstelling

De Nieuwe Kerk opent op zaterdag 5 oktober 2019 een veelomvattende tentoonstelling over Suriname.
De Grote Suriname-tentoonstelling vertelt het meeslepende epos van het land en zijn bewoners van zeer verschillende achtergronden. Het wordt een groots verhaal dat de hele cultuurgeschiedenis bestrijkt, van de oudste nederzettingen tot de onafhankelijke republiek van vandaag. Een tentoonstelling als een biografie van een van de meest diverse landen van Zuid-Amerika. Te zien tot en met 2 februari 2020.

[ Lees meer op Geschiedenisportaal.nl ]

 

Dit is de tweede nieuwsbrief van het schooljaar 2019-2020.
Driewekelijks wordt een gratis nieuwsbrief verstuurd.

Bevrijding van dag tot dag

Op deze site schetst de NOS een beeld van Nederland in het laatste oorlogsjaar, van Dolle Dinsdag tot de bevrijding van Nederlands-Indië. Het nieuws van 75 jaar geleden wordt gebracht met de middelen van nu.

De focus zal liggen op de bezetting en bevrijding van Nederland (inclusief Suriname, de Antillen en het huidige Indonesië). Ook wordt bericht over de meest significante ontwikkelingen in het buitenland (Val van Berlijn, atoombom op Hiroshima).

[ Lees en kijk meer op de site van de NOS ]

Achter de Dijken: Vrijheid

Leo Blokhuis ontrafelt in het tweede seizoen van Achter de Dijken onze vrijheidsgeschiedenis. De drang naar vrijheid en autonomie loopt als een rode draad door onze geschiedenis. Van het prille begin met Bataven, Friezen en Romeinen tot de hevig bevochten vrede van 1945. Hét verhaal van het vrijgevochten Nederlandse volk bestaat niet. Elke eeuw kent haar eigen mythes met haar eigen helden, haar eigen vrijheidsstrijders (en haar eigen waarheid).

[ Lees meer op Geschiedenisportaal.nl ]

Geschiedenis Festival 5 oktober 2019

Het Geschiedenis Festival strijkt op 5 oktober 2019 voor de vijfde keer neer in Haarlem, en is groter dan ooit. Meer dan 75 sprekers en artiesten, op vijf historische locaties bieden een dag lang een uitgebreid programma voor geschiedenisliefhebbers van jong tot oud. Als klap op de vuurpijl wordt het festival dit jaar ’s avonds afgesloten met een eenmalig opgevoerde show waarin muziek en geschiedenis hand in hand gaan.

[ Lees meer op Geschiedenisportaal.nl ]

Kritiek op expositie nazi-design

De nazi-expositie in het Design Museum Den Bosch wordt extra bewaakt. Hart van Nederland maakte hierover een bijdrage. Sommigen maken zich zorgen over de verheerlijking van het nazi-design. Ook verweert de directeur van het museum zich tegen critici die stellen dat de tentoonstelling niet passend is, vlak naast een synagoge.

[ Lees meer op Geschiedenisportaal.nl ]

F-Site: Geschiedenisles over vrouwen

F-site biedt geschiedenisdocenten lesmateriaal over vrouwen uit de geschiedenis, toegespitst op de tien tijdvakken uit het geschiedenisonderwijs.
Het kan tevens als bron dienen voor leerlingen die een spreekbeurt of werkstuk over een historische vrouw willen geven. Natuurlijk is F-site er ook voor iedereen die meer wil weten over vrouwen uit de geschiedenis: van de prehistorie tot nu.

[ Lees meer op Geschiedenisportaal.nl ]

Delen verdedigingslinie Groningen teruggevonden

Bij een opgraving op de Kempkensberg in de Stad Groningen zijn grote stukken van de 'Linie van Helpman' teruggevonden.

[ Lees meer op de site van RTV Noord ]

Bekijk op Twitter
Bezoek website
Neem contact op
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Email-adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Geschiedenisportaal.nl · Portaal voor de · tien tijdvakken, 31-07-2014 · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp