Copy

EMwinkel Nieuwsbrief
 Zaaien en nieuwe aanplant
in prachtige grond 

🌼 Het voorjaar breekt aan 🌼 

Op 21 maart begint het voorjaar, maar per 1 maart is het meteorologisch voorjaar aangebroken. We zien het aan de bomen die nu al aan het uitbotten zijn.  Dus is het nu de beste tijd voor onderhoud van de grond door de toevoeging van bodemverbeteraars voor bloemen, planten, (bessen)struiken en (fruit)bomen. Voor een mooi gazon is zeeschelpenkalk een perfecte keuze.
Uit het artikel 'Roularta plant een bos', te lezen in EM magazine nummer 27

Links op de foto: de grond is bewerkt met de bodemverbeteraars. Per hectare werd er over het stuk grond 10 ton Bokashi strooisel, 500kg Zeeschelpenkalk, 500kg Kleimineralen en 500kg Vulkamin Granulaat verdeeld. Verder werd de grond besproeid met 100 liter aangelengde Microferm (1l/100 ltr water) per hectare. Dit alles werd los in de bodem ingewerkt en na 2 weken kon het planten beginnen.

Rechts op de foto: het bos is op de klassieke manier aangeplant (ploegen en planten). Met de droge zomer zagen de initiatiefnemers de bui al hangen; jonge bomen, nog niet goed ingeworteld en veel te weinig regen. Midden in de zomer zag de tuinier al een duidelijk verschil tussen de 2 stroken bos. 


Met dit resultaat wordt hier duidelijk aangetoond dat door het aanbrengen van Effectieve Micro-organismen een wezenlijk verschil gemaakt kan worden. De aarde kan vocht veel beter vasthouden. 

Water vasthouden is niet de enige meerwaarde van het toevoegen van Effectieve Micro-Organismen, het is een totaalconcept voor het herstellen van het evenwicht in de bodem, en daar wordt de wereld alleen maar beter van :-)
🌱 Bodemverbeteraars 🌱
De EM-methode kent 6 bodemverbeteraars: 

🌱Vulkamin granulaat 
🌱Kleimineralen
🌱Zeeschelpenkalk
🌱Mest-Best
🌱Bokashi strooisel
🌱MicroFerm

Hieronder worden zij alle 6 uitgebreid in het licht gezet. 
1. Vulkamin granulaat is een zacht oergesteente (een zogenaamd zeoliet) van vulkanische oorsprong. De zeoliet is een 100% natuurlijke grondstof, rijk aan mineralen en sporenelementen. Het wordt in de land- en tuinbouw veelvuldig toegepast, o.a. als bogenstrooisel, maar ook als meststof in granulaatvorm.

Voordelen
– Belangrijke sporenelementen en mineralen voor plant en bodem
– Vorming van kleideeltjes na afbraak
– Slow release, dus een betere en langdurige werking

Toepassing
Gebruik 3 kg Vulkamin Granulaat voor 30m2 per jaar.
Bodem: Vulkamin lichtjes inwerken in de grond. Eenmaal in het voorjaar en de herhaling in het najaar.
Gazon: Vulkamin gelijkmatig over het gazon strooien en irrigeren. Of strooien voor een regenbui.

 
Vulkamin Oergesteente granulaat, verkrijgbaar in 5 en 25kg.
2. Kleimineraal is een montmorilloniet afkomstig uit de groep bentonieten. Montmorilloniet kan door zijn unieke structuur een enorme hoeveelheid vocht opnemen. Van alle kleimineralen uit groep bentonieten onderscheidt montmorilloniet zich door de hoogste bindingscapaciteit. Een eigenschap die met de kleimineralen benut wordt voor het binden van nutriënten, bv. door het verbeteren van de CEC (Cation Exchange Capacity) en bodemvruchtbaarheid. Dit voorkomt uitspoeling en dus verliezen. 

Toepassing
Verdeel ca. 10kg kleimineralen per 100m² per jaar.
Lichtjes inwerken.
Kleimineralen, verkrijgbaar in 5 en 25 kg.
3. Zeeschelpenkalk is een kalkbron die gewonnen wordt uit schelpenbanken  in de Noordzee. Vervolgens wordt deze gedroogd en vermalen. Zeeschelpenkalk is rijk aan calciumcarbonaat en bevat weinig water. Zoals bekend is een goede pH van de bodem zeer belangrijk voor een goede plantengroei. Het voordeel van zeeschelpenkalk is dat het een langdurige werking heeft en dus ongezonde schommelingen van de pH's vermijdt.

Door een gunstige, en vooral stabiele pH, kan het microbiële bodemleven worden bevorderd. Ook dit heeft dan weer zijn positieve gevolgen voor de plantengroei. 
Zeeschelpenkalk, verkrijgbaar in 5 en 25 kg.
4. Mest-Best is een uit organisch materiaal afkomstig, zorgvuldig uitgebalanceerde, natuurlijke meststof. Mest-Best bezit niet alleen voedingsstoffen voor de plant maar ook essentiële voedingsstoffen voor het bodemleven.
Samen met Bokashi en het bodemleven wordt met behulp van Mest-Best een optimaal klei-humus-complex gevormd. In het klei-humus-complex worden voedingstoffen en vocht gebonden waardoor de plant zich optimaal kan voeden.

Samenstelling
Meelwormenmest, Raapzaadschilfers, Kleimineralen, Vulkamin Oergesteentemeel, Zeewier, Sporenelementen en Bacteriecultuur. 62% organische stof: NPK 3-2-2.

Toepassing
Strooi 40 liter (ca. 23,5 kg) over 100m² (1 liter per 2,5m²).
Lichtjes inwerken.
 
Mest Best, verkrijgbaar in 7 en 23 kg.
Verkrijgbaar in verschillende verpakkingen:  1. De genoemde bodemverbeteraars (Vulkamin granulaat, kleimineralen en zeeschelpenkalk) zijn verkrijgbaar in 5 kg en in 25 kg zakken. 2. Voor de mini-tuin en voor planten op het balkon en planten binnenshuis hebben we een klein pakket samengesteld met 1 kg elk van Vulkamin granulaat, kleimineralen, zeeschelpenkalk en Mest-best (4 kg totaal). 3. Voor de kleine tuin (30 m2) is er zoals altijd de Tuinbox (zie hieronder) met alles om het bodemleven te verbeteren en te verrijken met een verbeterde gezondheid en vruchtbaarheid van de bodem als gevolg.
🌱 Actieprijs voor een klein pakket 🌱

4 soorten grondverbeteraars in 1 pakketje om uit proberen voor €12,50
-Vulkamin granulaat (1000gr.)
-Kleimineralen (1000gr.)
-Zeeschelpenkalk (1000gr.)
-Mest-Best (1000gr.)
Bokashi Strooisel is het Japanse woord voor 'goed gefermenteerd organisch materiaal' dat met behoud van alle energie wordt teruggegeven aan de bodem. Het is een kringloopconcept met als doel de microbiële diversiteit in de bodem te verhogen en planten te voorzien van bioactieve voedingsstoffen, zoals natuurlijke groeihormonen -vitaminen en aminozuren. Bokashi ontstaat met behulp van Effectieve Micro-organismen ontwikkeld door prof. Higa. Bokashi is een bodemverrijker in de hoogste mate. 

Eigenschappen
• (Her)activeren van het bodemleven, wortelmilieu en microbiële omzettingen
• Minder uitspoeling van nutriënten
• Behoud van koolstof en stikstof

Geschikt voor grotere oppervlakten in (moes)tuin, plantsoenen en parken. Door zijn grove structuur leent Bokashi Strooisel zich minder om te verwerken in substraten voor zaai- en stekgoed. Gebruik hiervoor Bokashi Starter (1 of 2 kg).

Toepassing
– Verwerk 0,5 – 1 kg per m². Lichtjes in de bodem inwerken.
– Voeg ongeveer 4% van het volume bij plantenputten.

Bokashi Strooisel is verkrijgbaar per 25 kg.
Microferm bestaat uit een mengsel van micro-organismen van o.a. melkzuurbacteriën en gisten. Samen zorgen die voor een efficiënte omzetting (fermentatie) van het te verwerken materiaal, met behoud van energie en voedingswaarde. Microferm wordt ingezet voor verhoging van de biodiversiteit in land- en tuinbouwgewassen.

Microferm is verkrijgbaar in 2 en 20 liter bib en 20 liter can.
De vacuümtrekkende binnenzak in de bib voorkomt dat er zuurstof bij Microferm komt. Zo blijft de goede kwaliteit gewaarborgd. 
🌱 Tuinbox 🌱
Tuinbox. De Tuinbox bevat 4 verschillende natuurproducten (EM-Actief, Kleimineralen, Mest Best, Zeeschelpenkalk) voor de natuurlijke verzorging van 30m2 gazon, sier- en/of moestuin. De producten in de Tuinbox zijn bedoeld om de bodemkringloop te verbeteren. 

* 3 kg Zeeschelpenkalk: het natuurlijke middel om kalk aan de bodem toe te voegen
* 3 kg Kleimineralen: voor de vochtbalans en de aanvoer van sporenelementen
* 7 kg Mest-Best: voor een optimale bodem- en plantenvoeding
* 2 liter Microferm (EM-A): het zorgt voor opbouw van weerstand in planten, het zorgt ervoor dat ziektes van de bodem en van planten onderdrukt worden en het stimuleert het leven in de bodem. Met Microferm kun je uitstekende Bokashi maken van tuinafval.

Voldoende voor een heel jaar!

Kan het hele jaar toegepast worden.

De combinatie van deze producten is gebaseerd op de filosofie van het EM-Natuurlijk-Actief concept. De producten zijn bedoeld om de chemische, fysische en biologische aspecten in de bodemkringloop te verbeteren. Deze drie processen werken onafscheidelijk met elkaar samen om de duurzaamheid van uw siertuin, moestuin of gazon te realiseren. Daarom heeft u naast de Tuinbox nagenoeg geen andere bodemhulpstoffen of gewasbeschermingsmiddelen meer nodig. De Tuinbox wordt geleverd in een handige hersluitbare doos, de ca. 15 kg die voldoen is voor een heel jaar neemt tevens weinig ruimte in.

🌱 EM vijver en EM 🌱
Voor de vijverliefhebbers zijn er natuurlijk de EM-vijverballen en is er EM Vijver om het vijverwater optimaal te krijgen en te houden.
EM vijver: verkrijgbaar in 500ml en 1 liter
      
🌱 Tuinboeken voor elke tuin 🌱
Mocht u in het haar zitten met hoe, wanneer en waarom in de tuin dan kunt u hulp opzoeken in één of meer van de 22 tuinboeken die wij in de webwinkel verkopen.
Elk onderwerp kunt u daar vinden en op elke vraag zal een antwoord te lezen zijn. 

Effectieve Microorganismen – voor een duurzame landbouw en een gezond milieu, prof. Higa

Het enige in het Nederlands vertaalde boek van prof. Teruo Higa, ontdekker van EM. 
Een grotere oogst, lekkerder groenten, gezonder vee, een schonere stal, een mooiere tuin, zuiverder water, een betere gezondheid… Dit alles is te bereiken met eenzelfde middel: Effectieve Micro-organismen, kortweg EM genoemd. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar EM werkt. EM is een mengsel van gewoon in de natuur voorkomende micro-organismen.
Het geheim zit ‘m in de combinatie. Deze maakt EM zo werkzaam en breed toepasbaar.
EM is een vinding van de Japanse landbouwprofessor Teruo Higa. Wetenschappelijk onderzoek moet de diensten die EM in de praktijk al bewijst nog precies verklaren. Dat is beter dan andersom. Liever eerst resultaat en dan de theorie, dan theorie zonder resultaat, aldus Higa.
EM is in de eerste plaats een uitkomst voor boeren. Het geeft betere oogsten en minder kosten. Bovendien worden kunstmest en bestrijdingsmiddelen grotendeels overbodig. Omdat er aan EM zelf niets kunstmatigs is, beperkt het gebruik de milieuvervuiling enorm.
EM is een bijna universeel product. Gemeenten lossen er GFT-problemen mee op. EM in het zwembad maakt chloor overbodig. EM reinigt oppervlaktewater en is zelfs medisch toepasbaar. De toepassingen zijn legio, de kosten laag en de besparingen vaak hoog.
Dit boek vertelt de principes en toepassingen van EM. Het geeft de gebruiksaanwijzing voor verschillende toepassingen. Het is voor boeren, kwekers en ambtenaren, en voor iedereen die de gezondheid en het milieu ter harte gaat. Lees erover, probeer EM en overtuig uzelf.

   
* Let op!
(voor bestellingen binnen Nederland)
op zaterdag, zondag of maandag voor 12:00 besteld en betaald, dinsdag in huis
op dinsdag voor 12:00 besteld en betaald, woensdag in huis
woensdag voor 12:00 besteld en betaald, donderdag in huis
donderdag voor 12:00 besteld en betaald, vrijdag in huis
vrijdag voor 12:00 besteld en betaald, zaterdag in huis

Klantenservice
Vragen over bestellen? Andere vragen? 
Neem dan contact op met onze klantenservice: 
036-5348610 

Telefonisch of per email bij ons bestellen? 
Geen probleem, ook dan krijgt u alle extraatjes die u van ons gewend bent 

Bestelling ophalen in Almere? 
Ook geen probleem! U kunt langskomen in ons magazijn:
Edvard Munchweg 27, 1328 MA, Almere (Tussen de Vaarten)
van 9:30 tot 17:00 (wel even bellen van te voren)

Laat al je vrienden en vriendinnen ook meegenieten en stuur de nieuwsbrief door en deel hem via Twitter of Facebook! 

De vernieuwde webshop: www.emwinkel.nl
 
VOLG ONS OP FACEBOOK
EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE NIEUWTJES:

 
Facebook
Website
share share
Forward Forward
Je ontvangt deze email, omdat je staat ingeschreven bij  EMwinkel.nl

Uitschijven? Klik hier 

Email Marketing Powered by Mailchimp