Copy
N I E U W S
Ambacht in Beeld Festival
www.ambachtinbeeldfestival.nl
View this email in your browser

Ambacht in Beeld Festival goes New York – Hearst Men Group mediapartner

Amsterdam, 9 augustus 2016 –  Met Popular Mechanics van mediamagnaat Hearst heeft festivaldirecteur Wendy van Wilgenburg de ideale mediapartner aangetrokken voor het eerste Craft in Focus Festival in New York. Het tijdschrift over wetenschap en techniek heeft een maandelijks bereik van 7,8 miljoen lezers.
 
Het Craft In Focus Festival vindt plaats van 11 t/m 13 november in het upcoming Industry City in Brooklyn. In samenwerking met verschillende musea zoals het Museum of Arts and Design en Cooper Hewitt en met ondersteuning van het Nederlands Consulaat wordt een programma samengesteld met lokale ambachtslieden, maar ook met aandacht voor het gedeeld cultureel erfgoed. Een aantal top-ambachtslieden uit Nederland reist mee om masterclasses en workshops te geven, en kennis uit te wisselen met Amerikaanse vakgenoten.
 
Volg de ontwikkelingen op de festivalwebsite http://craftinfocusnewyork.com

 

Intussen in Nederland: ijzersterk programma met Nederlandse primeurs, kaartverkoop start op 1 september

Het programma voor de vierde Nederlandse editie die van 23 t/m 25 september plaatsvindt is grotendeels rond. Drie dagen lang staat in De Hallen in Amsterdam het pure vakmanschap centraal met internationale documentaires, workshops, lezingen, demonstraties, masterclasses en performances. Kom kijken, beleven, luisteren, bewonderen, leren, proberen en vooral: zelf maken!

Met masterclasses, workshops en lezingen van o.a. de Libanese filmmaker en Gouden Palm-winnaar Ely Dagher, tekenaar Daan Noppen, de Franse kantspecialist Sophie Hallette, Royal Coster Diamonds en Paleis het Loo.

De kaartverkoop start op 1 september. Dan staat ook het programma online. Hieronder alvast een voorproefje:

 
WORKSHOP | Star Wars Origami van Chris Alexander

Vouw je eigen Yoda, Boba Fett helm of Light Saber in deze origami workshop van Chris Alexander. Alexander is een origamimeester uit San Diego en voor deze workshop komt hij speciaal naar Nederland om deelnemers te begeleiden bij het maken van een aantal Star Wars figuren. May the Folds be with you!
MASTERCLASS |  Passementerie door Patrice Cantalejo
 
De Franse meesterpassementwerker Patrice Cantalejo heeft zich gespecialiseerd in het met de hand weven van passementen en het vervaardigen van modeaccessoires en sieraden. Hij maakt gebruik van eeuwenoude technieken voor het vervaardigen van koord en vlechtwerk die door geen machine kunnen worden nagebootst.
Tijdens zijn eerste Nederlandse masterclass op het Ambacht in Beeld Festival demonstreert hij de techniek van de gedraaide koorden op zijn eigen meegebrachte handweefgetouw, waarna de deelnemers zelf aan de slag gaan met het maken van koord. Ook krijgen de deelnemers les in een 500 jaar oude, zeer complexe vlechttechniek die uitsluitend met de hand uitgevoerd kan worden. Een unieke kans om in aanraking te komen met dit eeuwenoude ambacht. Cantalejo ontving in 2011 de prestigieuze presidentiële onderscheiding “Meilleur Ouvrier de France.”
LEZING | Ontwerper Bart Hess

Het werk van Bart Hess (Geldrop, 1984) bevindt zich op het snijvlak van vormgeving, mode en beeldende kunst. Met name de natuur met haar structuren, texturen, innerlijke logica en esthetiek is een belangrijke inspiratiebron voor Hess. Zo maakte hij een schubbenstof van plastic reepjes voor modeontwerper Iris van Herpen en drapeerde een jurk van slijm om het lichaam van popster Lady Gaga.
In deze lezing geeft Hess een overzicht van zijn werk vanaf de start van zijn eigen studio in 2008. Hij gaat gedetailleerd in op zijn ontwerpprocessen. Achter de vaak futuristische en haast digitaal ogende stoffen en visuals gaat een basis schuil van low-tech materialen en herinterpretaties van oude ambachtstechnieken.
FILM | The Birth of Saké - Erik Shirai (VS/Japan 2015)

The Birth of Saké neemt de kijker mee op een exclusieve tour door het bijna spirituele brouwproces van sake van de hoogst mogelijke kwaliteit. Hoewel sake de nationale Japanse drank is en ook daarbuiten steeds populairder is geworden, wordt de al 2000 jaar oude drank nog steeds met veel mysterie omringd. Tedorigawa, gelegen in het noorden van Japan, wordt beschouwd als één van de beste sake-brouwerijen van het land. Op deze 144-jaar oude brouwerij werkt een kleine, maar zeer toegewijde groep ambachtslieden die zich jaarlijks zes maanden van de buitenwereld afsluit om de beste sake te kunnen creëren die er bestaat: daiginjo. Door de veranderende voorkeuren van de consument en het teruglopende aantal toegewijde werknemers wordt het echter steeds moeilijker dit vol te houden.
Over het Ambacht in Beeld Festival

In tijden van massale fabrieksproductie wil het jaarlijkse Ambacht in Beeld Festival bezoekers de kunst van het vakmanschap laten ervaren en zo meer aandacht en waardering genereren voor authentiek handwerk. In zowel binnen- als buitenland worden geschoolde vakmensen steeds schaarser, waardoor kwaliteit en inzicht in het vaak eeuwenoude maakproces verloren gaan.
 
Tijdens het festival worden geen producten verkocht, maar draait alles om het zelf werken met de handen, leren, beleven en opdoen van inspiratie. Vorig jaar trok de derde editie van het festival ruim 15.000 bezoekers.
 
Toegang tot het festival is gratis. Kaartverkoop voor masterclasses, workshops, documentaires en lezingen start op 1 september.
Kijk voor informatie op: www.ambachtinbeeldfestival.nl
Copyright © 2016, Ambacht in Beeld Festival, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@ambachtinbeeldfestival.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list