Copy
Wikimedia Suomi ry:n uutiskirje.
View this email in your browser


Wikimedia Suomi ry:n syyskokous

Wikimedia Suomi ry:n syyskokous pidettiin keskiviikkona 2.12.2015. Pöytäkirja on tulossa tänne, kunhan se on tarkistettu. Kokouksessa päätettiin ensi vuoden hallitus, jonka puheenjohtajaksi tuli Heikki Kastemaa. Hallituksen järjestäytymispalaverissa juttelimme siitä, että ensi vuonna voisimme järjestää enemmän tapahtumia jäsenillemme, joten jos et ole vielä jäsen, liity jäseneksi, jäsenyyshän on ilmaista.

Wikitapahtumia Suomessa

cc by sa 4.0 Olimar

Kuva: Rupriikin Wikipaja, CC-BY-SA-4.0 Olimar

Tampereen mediamuseo Rupriikissa järjestettiin kautta aikain kolmas wikipaja, joka houkutteli paikalle sekä vanhoja tuttuja että uusia wikipedistejä. Päivän aikana haastateltiin roolipelikehittäjä Risto Hietaa, tutustuttiin Rupriikin näyttelyihin ja muokattiin peliaiheisia artikkeleita Wikipediassa. Muun muassa yksi 1980-luvun tunnetuimmista suomipeleistä, Octapolis, sai oman artikkelin, ja tamperelaisen pelitalon Colosal Orderin artikkelia laajennettiin. Tutkija Niklas Nylund kertoi pelien digitoinnin haasteista. Pajaa seuranneina kahtena perjantaina Rupriikissa järjestettiin myös kaksi pienempää wiipajaa. Keväällä on alustavasti tulossa kaksi isompaa wikipajaa (26.2. & 1.4.) liittyen käynnistettävään pelimuseo-wikiprojektiin.
Katso myös https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiprojekti_Rupriikki

Tampereen museot ovat muutenkin kunnostautumassa Wikimedia-rintamamalla, sillä Trafiikki-museot ry järjestää 28. tammikuuta henkilökunnilleen Wikimedia-koulutuksen Vapriikissa Tampereella. Tarkoituksena on kannustaa museoita järjestämään joko yksin tai yhdessä vielä myöhemmin ensi vuoden aikana kaikille avointa wikipajatoimintaa. Trafiikki-museot on vetänyt "Liikkeelle" -hanketta, jossa on mm. digitoitu Suomen jälleenrakennusaikaan liittyviä aineistoja ja pyritty tuomaan ne helposti ihmisten saataville avoimiin kokoelmatietokantoihin. Ihmiset eivät kuitenkaan välttämättä löydä tietoja kokoelmatietokannoista. Wikipajatyö ja aineistojen näkyväksi tekeminen Wikipediassa lisäisi ainestojen saavutettavuutta, mutta myös edistäisi Trafiikki-museoiden tunnettuutta. Trafiikki-museot on yhdeksän eteläisessä Suomessa sijaitsevan liikenne- ja viestintäalan museon muodostama yhteistoimintaverkosto.

Maaliskuussa taas järjestämme naistenpäivän kunniaksi wikitalkoot teemalla "Sata naista Wikipediaan". Muokkaustapahtuma järjestetään 8.3.2016 Helsingin yliopiston kirjastossa Kaisa-talossa kello 12.00–19.00. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Helsingin yliopiston kirjaston ja , Nykytaiteen museo Kiasman kanssa. Samaan aikaan pidetään samalla teemalla wikitalkoot myös Jyväskylässä Suomen käsityön museolla. Haluaisitko sinä järjestää wikitalkoot samaan aikaan omassa kaupungissasi?

Katso lisää: https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiprojekti_Sata_naista_Wikipediaan . Artikkelin keskustelusivulla on muuten käytössä Flow, joten keskustelusivu näyttää erilaiselta kuin yleensä.
 

Wikipedisteille tunnuksia Kansallisbiografiaan

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) lahjoittaa pilottihankkeessa Wikipedian Lähdekirjastolle 20 tunnusta Kansallisbiografia– ja Suomen talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisuihin vuoden määräajaksi. Verkkojulkaisuissa on yli 8 500 henkilön elämäkerrat. Tunnuksien avulla Wikipedian muokkaajat voivat kehittää Wikipediassa erityisesti historiallisesti merkittävien suomalaisten henkilöiden artikkeleita. Ensimmäiset tunnukset on nyt jaettu. Lue lisää blogistamme!

Onko sinulla Wikipediaan liittyviä uutisia? 

Tämä uutiskirje on koottu yhteistyössä Wikimedia Suomi ry:n hallituksen ja työntekijöiden kanssa. Lisäksi poimin uutisia Wikipedian ystävät -Facebook-ryhmästä. Jos sinulla on tähän kirjeeseen liittyviä uutisia, voit vinkata niistä joko sähköpostilla tai ym. ryhmässä. 

Kävin muuten läpi Tilastokeskuksen tuoreen kyselyn netin käytöstä ja huomasin, että siinä missä blogien suosio on tippunut viime vuodesta, Wikipediaa ja muita nettitietosanakirjoja luetaan enemmän kuin viime vuonna.

Alta löydät vielä Susannan keräämiä hyödyllisiä linkkejä.

Intoa wikittelyyn ja oikein mukavaa joulua,
Johanna Janhonen
Wikimedia Suomi ry:n hallituksen sihteeri
Wikimedia Suomen blogi
Wikimedia Suomen Facebook-sivu
Facebook-ryhmä Wikipedian ystävät
Wikipediassa tapahtuu, Wikipedia
Wikimedia Suomen Google-kalenteri
Suomenkielisen Wikipedian GLAM-sivut
Tilaa uutiskirje
Liity Wikimedia Suomen jäseneksi
Se on ilmaista! Tule mukaan vaikuttamaan siihen, miten avoimen tiedon maailmanlaajuista tietopankkia rakennetaan.
Share
Tweet
Forward
+1
Wikimedia Suomi
Wikimedia Suomi
Wikimedia Suomi
Wikimedia Suomi
Wikipedian ystävät
Wikipedian ystävät
Sähköposti
Sähköposti
WM Finland
WM Finland
Olet postituslistallamme, koska olet joko tilannut uutiskirjeen jäsenhakemuksesi yhteydessä, tai olet ollut Wikimapsin postituslistalla, tai olet ilmaissut halusi saada tietoja toiminnastamme aiemman tapahtuman yhteydessä. Voit muuttaa asetuksiasi alla olevasta linkistä. Jos annat asuinpaikkakuntasi, voimme ottaa sinuun yhteyttä, kun järjestämme tapahtumia paikkakunnallasi.
Peruuta tilaus   Päivitä tilauksen asetukset