Copy
Tuoreita kuulumisia Wikipediasta ja
Wikimedia Suomen toiminnasta
Lue kirje nettiselaimella

Mikä ihmeen Wikidata?

Wikidata on kuulemma englanninkielisen Wikipedian jälkeen suurin Wikimedia-projekti, mutta kovin moni suomalainen sitä ei vielä tunne tai käytä. Asiaa korjataksemme yhdistyksemme käynnisti viime viikon perjantaina projektin, jossa tutustutaan Wikidataan (mikä se on ja kuka sitä voi päivittää ja miten Wikidatan tietoja voi hyödyntää?) ja opetellaan hyödyntämään sitä paitsi Wikipediassa, myös itsenäisenä tietokantana ja avoimen tiedon lähteenä. Kokoonnuimme yhteen Ylen Isoon Pajaan työpajaan. Jos missasit sen, älä hätäite, työ jatkuu ensi kevääseen asti. 


Wikidata-työpaja, kuva: Teemu Perhiö

Susanna kertoi tapahtumasta näin:

"Kurssi lähti käyntiin perjantaina 2.10. työpajalla Ylen Isossa pajassa. Jan Ainali Wikimedia Sverigestä ja Sandra Fauconnier Wikimedia Hollannista esittelivät Wikidatan käyttöä. Henrik Summanen Ruotsin Museovirastosta kertoi yhteistyöstä Wikimedian kanssa.

Projektissa mukana olevat 10 muistiorganisaatiota esittelivät aineistoja, joita he voisivat tuottaa Wikidataan, tai puntaroivat Wikidatan käyttämistä asiasanoituksessa.

Jos työpaja jäi sinulta väliin, voi projektin sivuilla perehtyä Wikidataan myös omin päin. Suunnitteilla on myös online-oppitunteja, joissa käsittelemme yhtä haastetta kerrallaan. Ota yhteyttä, jos haluat olla tiiviimmin mukana!

Projektin sivut:https://fi.wikipedia.org/.../Wikipedia:Wikiprojekti_Avoin...
Facebook-ryhmä:https://www.facebook.com/groups/wikidata.kulttuuridata/
Työpajassa esitetty materiaali:http://slides.com/susannaanas/wikidata-yle
Kontakti: susanna.anas@wikimedia.fi "

Ari Häyrinen bloggasi tapahtumasta ja kertoi miten Wikidatasta voi kaivella hakujen avulla erilaisia asioita, vaikkapa selvittää se, missä museoissa on Salvador Dalin teoksia tai mitä kaikkia rakennuksia Alvar Aalto on suunnitellut. 

Lue, mitä Wikidatan arkkitehdit ovat kertoneet projektistaan tai tutustu Wikidataan pelaamalla

Wikipedia museoissa 

Wikidata-tapahtuman  jälkeen haastattelin ruotsalaista vierastamme, Henrik Summasta siitä, millaisia kokemuksia siellä oli saatu parin vuoden takaisesta Wikipedian in residence-hankkeesta. Haastattelun taka-ajatus oli se, että saisimme sen avulla houkuteltua vastaavia avauksia myös Suomeen. Wikipedian in residence-hankkeista voit lukea täältä ja jos innostut asiasta, asialle voi hakea rahoitusta täältä. Ja ilmoittakaa muutenkin Wikimedia Suomelle, jos olette hakemassa säätiöltä tukea, niin voidaan ehkä välittää viestiä eteenpäin tai antaa vinkkejä hakemusten tekoon.

No on museoala Suomessakin onneksi jo  herännyt Wikipedian tärkeyteen, sillä viime viikolla Museoliitto järjesti museotyöntekijöille kaksipäiväisen koulutuksen Osallistavan teknologian mahdollisuuksista museotyössä. Kävin siellä kertomassa museoille siitä, miksi ja miten niiden kannattaisi järjestää Wikipedia-tapahtumia museoissa. Käytännön esimerkeistä Kiasmassa kertoi Sanna Hirvoinen. Lue lisää blogistani.

Yksi tämän syksyn museotapahtuma, jossa yhdistyksemmekin on mukana on Tampereen Rupriikin jo perinteinen wikipedistitapaaminen.

 

Wikipaja Rupriikissa 21.11.2015

Viime vuoden wikipaja Rupriikissa, kuva Susanna Ånäs
 

Olimar kertoi tapahtumasta Wikipedian kahvihuoneesa näin: 

"Mediamuseo Rupriikissa Tampereella järjestetään 
wikipaja kansallisena pelipäivänä lauantaina 21.11. klo 11-18 (Museokeskus Vapriikin tiloissa, Alaverstaanraitti 5). Tapahtumassa muokataan yhdessä erityisesti pelien historiaan liittyviä Wikipedia-artikkeleita, mutta mukaan voi toki tulla muutenkin kirjoittamaan ja tapaamaan ihmisiä. Lisätietoja wikipajasta löytyy wikiprojekti Rupriikin sivulta.

Päivän aikana tutkija Niklas Nylund kertoo Suomen pelimuseosta ja digitaalisten pelien tallennuksen ongelmallisuudesta. Poikkeamme myös Rupriikissa katsomassa museossa esillä olevia pelejä. Luvassa myös vierailevia puhujia, joista lisää tietoa myöhemmin.

Samalla viikolla on myös Viikon kilpailussa teemana pelit ja leikit.

Wikipajaan ovat tervetulleita niin vasta-alkajat kuin kokeneet wikipedistitkin. Ovet ovat avoinna klo 11-18, joten paikalla voi saapua oman aikataulun mukaan. Tervetuloa mukaan!"

Wikimedia Suomen rahoitus

Kuten viimeksi kerroin, Wikimedia Suomen syksy alkoi hieman erilaisena kuin mitä keväällä odotimme - emme saaneet Wikimedia-säätiöltä hakemaamme rahoitusta. Mutta uusia mahdollisuuksiakin on: Tommi bloggasi tänään uusista rahoituskuvioista. Kaikki asiat eivät tähän uutiskirjeeseen mahdu, mutta kun luet halllituksen pöytäkirjoja, pysyt kärryillä siitä, mitä yhdistys tekee ja suunnittelee.
 

Wikimedian syyskokous 2.12.2015

Maanantain hallituskokouksessa aloimme haarukooida syyskokouksen aikaa ja paikkaa. Meillä on käytössä jaettu toimistotila Caloniuksenkadulla vielä joulukuun loppuun asti, joten kokoonnumme siellä. Ajankohta on todennäköisesti ke 2.12. kello 17-20, varmistamme ajan varsinaisessa kokouskutsussa ja ensi kuun uutiskirjeessä. Samalla viikolla on muuten toinenkin mielenkiintoinen tapahtuma, Open Finland Challenge gaala, jota Susanna kuvaili termillä "tärkein vuosittainen avoimen tiedon tapahtuma". Lisätietoa täällä.

Uutiskirjeen loppukevennyksestä vastaa Vesa Linja-aho, joka keräsi Imagen blogiinsa outoja Wikipedia-artikkeleita


Onko sinulla ideoita seuraavaan uutiskirjeeseen tai  haluaisitko vaikka blogata jostain Wikimediaan liittyvästä asiasta? Kerro toki minulle!

Uutiskirjeen sinulle kokosi
Johanna Janhonen
Wikimedia Suomi ry:n hallituksen sihteeri

Copyright © 2015 Wikimedia Suomi ry, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp