Copy
Wikimedia Suomi ry:n uutiskirje.
View this email in your browser


Uutisia Wikimedia Suomi ry:stä

Wikitapahtumia Suomessa

Tällä viikolla tapahtuu taas: torstaina Kansallisarkistolla on majakka-aiheiset Wikipedia-talkoot. Ilmoittaudu viimeistään tänään maanantaina.

Gallen-Kallelan Museo järjestää Wikipedia-pajan 13.7. Aiheena on Malmin kaupunginosa ja Gallen-Kallelan perheen aika Malmilla (1891-1892). Talkoot pidetään Malmin kirjastolla kello 12-18.

Minä ja Sinebrychoffin taidemuseon vastaava museolehtori Leena Hannula kerroimme huhtikuisista Wikipedia-talkoista blogissamme.

Jos haluat pysyä ajan tasalla Wikipediaan liittyvistä tapahtumista, ota käyttöön Google-kalenterimme.

Olimar / CC BY SA 4.0
Olimar / CC BY SA 4.0

Wikimedia Suomen kevätkokous pidettiin 30.5. klo 18.00. Osaa asioista ei voitu vielä käsitellä, joten päätimme siirtää tilinpäätöksen, toimintakertomuksen, tilintarkastajien lausunnon ja tilinpäätöksen vahvistaminen sekä vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille uuteen kokoukseen, joka pidetään ensi viikolla, ke 15.6. klo 12.00 etänä. 

Kokouksen jälkeen meillä oli etänä vieraita Ruotsin Wikimediasta. Teemu Perhiö  tiivisti pöytäkirjaan vierailun näin: "Wikimedia Ruotsi ry teki julkisesta taiteesta tietokannan joka koostui kartasta jossa oli nuppineuloina taideteoksia ja nuppineulaa klikkaamalla aukesi popup jossa oli pikkukuva teoksesta sekä lisätietoa teoksesta. Teksti tuli Wikipediasta ja kuvat Wikimedia Commonsista joihin niitä klikkaamalla pääsi. Ruotsin kuvastoa-vastaava tekijänoikeusjärjestö Bildupphovsrätt i Sverige (BUS) piti käyttöä ruotsin tekijänoikeuslain vastaisena ja haastoi Wikimedia Ruotsi -yhdistyksen oikeuteen ja huhtikuussa 2016 Ruotsin korkein oikeus antoi päätöksensä jossa se päätyi BUS:n näkemyksen kannalle. Wikimedia Suomi oli kutsunut WMSE:n Anna Trobergin ja John Anderssonin kertomaan ruotsin tilanteesta.

Korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen tapaus siirtyy takaisin ensimmäiselle oikeusasteelle, joka päättää jatkotoimenpiteet. Tätä voi joutua odottamaan jopa kuusi kuukautta. Annan mukaan päämääränä asiassa on muuttaa lakia ja yleinen mielipide on WMSE:n puolella. Vaikka tämä taistelu hävittäisiin, niin sota voitettaisiin. Meneillään oleva oikeusjuttu käsittelee kolmea kuvaa. Oikeuden perustelu sille, ettei WMSE:n saisi käyttää kuvia on, että teoksista muodostuu kokonainen (digitaalinen) tietokanta, jolla on merkittävä potentiaalinen lisäarvo. BUS:n tavoite selviytyä ja saada rahaa."

Onko sinulla Wikipediaan liittyviä uutisia? 

Tämä uutiskirje on koottu yhteistyössä Wikimedia Suomi ry:n hallituksen ja Susannan kanssa. Jos sinulla on tähän kirjeeseen liittyviä uutisia, vinkkaa niistä minulle sähköpostilla. Wikipedia-kuulumisia voi seurata myös Wikipedian ystävät -Facebook-ryhmän kautta.

Intoa wikittelyyn,
Johanna Janhonen
Wikimedia Suomi ry:n hallituksen tiedottaja
 
Wikimedia Suomen blogi
Wikimedia Suomen Facebook-sivu
Facebook-ryhmä Wikipedian ystävät
Wikimedia Suomen Google-kalenteri
Suomenkielisen Wikipedian GLAM-sivut
Tilaa uutiskirje
Liity Wikimedia Suomen jäseneksi
Se on ilmaista! Tule mukaan vaikuttamaan siihen, miten avoimen tiedon maailmanlaajuista tietopankkia rakennetaan.
Share
Tweet
Forward
+1
Wikimedia Suomi
Wikimedia Suomi
Wikimedia Suomi
Wikimedia Suomi
Wikipedian ystävät
Wikipedian ystävät
Sähköposti
Sähköposti
WM Finland
WM Finland
Olet postituslistallamme, koska olet joko tilannut uutiskirjeen jäsenhakemuksesi yhteydessä, tai olet ollut Wikimapsin postituslistalla, tai olet ilmaissut halusi saada tietoja toiminnastamme aiemman tapahtuman yhteydessä. Voit muuttaa asetuksiasi alla olevasta linkistä. Jos annat asuinpaikkakuntasi, voimme ottaa sinuun yhteyttä, kun järjestämme tapahtumia paikkakunnallasi.
Peruuta tilaus   Päivitä tilauksen asetukset