Copy
Wikimedia Suomi ry:n uutiskirje.
View this email in your browser
Kuva: Olimar / CC BY SA 4.0

Wikipedia-näyttely aukesi, punaisten linkkien naiset -haaste starttasi vauhdilla

Punaisten linkkien naiset


Lisää naisia Wikipediaan! Kuukausikilpailussa sinistetään naisartikkelien linkit.

Suomenkielisessä Wikipediassa 18 prosenttia henkilöartikkeleista käsittelee naisia. Kilpailun tavoitteena on kasvattaa prosenttiosuutta. Viikon aikana on jo luotu lähes 200 uutta artikkelia.

Kilpailun kolme parasta saavat palkinnoksi illallisen Ruotsin suurlähetystössä 8. toukokuuta. Lisäksi jaetaan erikoisrusetteja pisterajojen mukaan. Tule mukaan!

#WikiGap 8.5. Tiedekulmassa


Kansainvälisenä naistenpäivänä käynnistyneen #WikiGap-tapahtuman tavoitteena on parantaa naisten edustusta netissä lisäämällä heitä käsittelevien artikkeleiden määrää Wikipediassa.

Suomessa #WikiGap toteutetaan 8. toukokuuta kello 10–16 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa.

Ilmoittaudu mukaan! Aikaisempaa kokemusta Wikipediaan kirjoittamisesta ei vaadita, mutta tarvitset mukaasi oman tietokoneen.


Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Ruotsin Helsingin-suurlähetystö, Wikimedia Suomi ja Helsingin yliopiston tiedekulma.
Ilmoittaudu WikiGappiin!

Wikipedian 17-vuotista taivalta valottava pienoisnäyttely avautui Tampereella — Suomen kiertue luvassa


Wikipedia on 17-vuotias verkon jättiläinen. Sen sivuille päädytään, kun jokin askarruttaa, mutta miten arjen pelastava tieto on sinne päätynyt?

Mediamuseo Rupriikissa avautunut pienoisnäyttely valottaa verkon käytetyimmän hakuteoksen historiaa ja nykyisyyttä. Wikipedia-artikkelin anatomia puretaan osiin, ja samalla paljastuu, miten pizza-artikkelin nimi päätettiin. Entä miten koneoppiminen ja botit liittyvät Wikipediaan?

Näyttely avoinna Vapriikissa sijaitsevassa Rupriikissa, Tampereella 27.5. saakka. Sen jälkeen näyttely lähtee Suomen kiertueelle.

Perusopetuksen wikiloikkaa


Viime vuodesta alkaen Wikimedia, CSC ja It-kouluttajat ry ovat sharing is caring -idean hengessä tehneet peruskoulujen opetusmateriaaleja Wikikirjastoon. Wikimedia Suomi on pitänyt yhdessä Kansallismuseon kanssa Suomen historiaan liittyneitä työpajoja.  Huhtikuussa ITK-messuilla kuullaan opettajien kommentit tehdylle sisällölle. Junior hackathonissa lapset puolestaan etsivät arkistoista valokuvia ja lisäävät niitä Wikipedia artikkeleihin ja Wikikirjaston oppikirjoihin. Samaa tehdään myös työn äänillä.

Toukokuussa Susanna Ånasin vetämä peruskoululaisten koodikerho jälleenvalokuvaa Suomenlinnassa historiallisia valokuvia. Teemana retkessä on Suomenlinna ensimmäisen maailmansodan linnoituksena, vuoden 1918 tapahtumat ja Suomenlinna toisen maailmansodan sukellusvenetukikohtana.

Jälleenvalokuvaus tehdään Ajapaik Android -ohjelmalla ja saatuja kuvia on edelleen suurten sotien aika -wikikirjassa ennen ja nyt kuvapareissa (esimerkkikuva). Retkeä on myös samalla tarkoitus käyttää prototyyppinä syksyn Wiki loves monuments -valokuvakilpailun jälleenvalokuvausosuuksille.

Blogissa

Muiden kynästä
Liity Wikimedia Suomen jäseneksi
Se on ilmaista! Tule mukaan vaikuttamaan siihen, miten avoimen tiedon maailmanlaajuista tietopankkia rakennetaan.
Share
Tweet
Forward
+1
Wikimedia Suomi
Wikimedia Suomi
Wikimedia Suomi
Wikimedia Suomi
Wikipedian ystävät
Wikipedian ystävät
Sähköposti
Sähköposti
WM Finland
WM Finland
Olet postituslistallamme, koska olet joko tilannut uutiskirjeen jäsenhakemuksesi yhteydessä, tai olet ollut Wikimapsin postituslistalla, tai olet ilmaissut halusi saada tietoja toiminnastamme aiemman tapahtuman yhteydessä. Voit muuttaa asetuksiasi alla olevasta linkistä. Jos annat asuinpaikkakuntasi, voimme ottaa sinuun yhteyttä, kun järjestämme tapahtumia paikkakunnallasi.
Peruuta tilaus   Päivitä tilauksen asetukset


This email was sent to <<Sähköpostiosoite>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Wikimedia Suomi ry · Wikimedia Finland · Helsinki 00100 · Finland

Email Marketing Powered by Mailchimp