Copy
Wikimedia Suomi ry:n uutiskirje.
View this email in your browser
Kuva Teemu Perhiö. CC BY-SA 2.0
Cornelia Parkerin ideoima teos kirjailtu Magna Carta, tilaaja Ruskin School of Art. Valokuva British Library. CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Wikimedia Suomi touko-kesäkuussa 2015

Uusi toimisto ja kevätkokous

Wikimedia Suomi ry:n kevätkokous järjestetään aikaisemmasta tiedosta poiketen maanantaina 8.6. klo 18–20. Toukokuun alusta alkaen Wikimedia Suomi toimii samassa toimistossa Open Knowledge Finlandin kanssa osoitteessa Caloniuksenkatu 9 D 64, 00100 Helsinki. Tule tutustumaan tiloihin ja uuteen kahvinkeittimeen kevätkokouksen yhteydessä! Nyt kannattaa liittyä jäseneksi!

Voimme tukea joidenkin muualta Suomesta tulevien osallistujien matkaa. Lähetä pyyntösi 4.6. mennessä info@wikimedia.fi!

Nordic Open Data Week tulee!

Nordic Open Data Weekin aikana 29.5.–7.6. kaikissa pohjoismaissa järjestetään avoimen tiedon tapahtumia. Viikon kunniaksi Wikimedia Suomi saa vieraakseen Wikimedia Ruotsin kolme konkaria. Tule tapaamaan heitä keskiviikon DroneArt -tapahtumaan!

DroneArt Helsinki!

DroneArt Helsinki! 3.6. klo 10–17, Hub13, Helsinki

Wikimedia Suomi järjestää yhdessä Maptime Helsingin ja AvoinGLAMin kanssa tapahtuman DroneArt Helsinki! Tapahtumassa kuvataan julkisia taideteoksia ylhäältä ja alhaalta ja tehdään kuvista 3D-malleja, joita voi tulostaa 3D-printterillä! Laitetaan samalla tiedot kuntoon Wikipediassa, Wikimedia Commonsissa ja OpenStreetMapissä.

Miten aiomme kuvata julkisen taiteen teoksia? Vappu 2011 Helsingissä. Valokuva kallernaCC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Tapahtumia Suomessa

Data Science Hackathon 29.5 klo 16.00 – 30.5. klo 20.00, Annankatu 34 B, Helsinki.
Tutkimushanke ja mediatalo tarjoavat analysoitavaksi Suomi24-aineistoa koodareitten ja tutkijoitten yhteisessä hackathonissa.

Open Finland Challenge -lanseeraustilaisuus 1.6. klo 16–18.30, Hub13, Helsinki
Apps4Finland saa uuden nimen ja uuden muodon. Seitsemättä kertaa järjestettävän avointa dataa ja avointa tietoa hyödyntävän innovaatiokilpailun kautta on syntynyt satoja sovelluksia, visualisointeja ja muita kisatöitä - ja Suomen avoimen datan yhteisöstä on kasvanut tuhansien ihmisten asiantuntijaverkosto.

Open Democracy Afternoon 2.6. klo 13–18, Hub13, Helsinki
Keskustelua julkishallinnon avoimesta datasta ja paneeli avoimesta demokratiasta ja kansalaisosallistumisesta.

Maptime Turku 2.6. klo 16–18, Turku
Karttatekniikoiden vertaiskoulu Maptime käynnistyy nyt Turussa. Tapaamisessa opetellaan tekemään muokkauksia karttojen Wikipediaan, OpenStreetMapiin.

Open Science Lounge 3.6. klo 9–13, Hub13, Helsinki
Tilaisuudessa esitellään Open Finland Challenge -kilpailun Science & Education -haaste, keskustellaan digitaalisista ihmistieteistä ja tutustutaan Avoimen tieteen ja tutkimuksen käsikirjaan sekä Heurekaan oppimisympäristönä.

INT–VIS–HEL 4.6. klo 18, Hub13, Helsinki
Visualisointityöpajan vieraina on ruotsalaisen Hans Roslingin kuuluisaksi tekemän Gapminder-säätiön kaksi edustajaa. He esittelevät ensimmäistä kertaa julkisuudessa uuden visualisointiframeworkin.

Open Data Makes You Move 5.6. klo 9–19, Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu
Kuutoskaupunkien järjestämässä yhteishackathonissa mietitään liikkumisen sovelluksia ja otetaan yhteys Norjassa järjestettävään #Hack4NO-tapahtumaan.

Wikidata Visualization Challenge. Tekijä Jan Ainali. Perustuu teoksiin Wikidata-logo ja Sivellin. CC0 via Wikimedia Commons.

Tapahtumia muissa pohjoismaissa

Open Data Cultural Heritage Mapping Challenge, 14.5–6.6. Tanska
Tanskassa järjestetyssä kisassa saa pisteitä, kun lisää kulttuuriperinnöstä tietoa OpenStreetMapiin, Mapillaryyn, Wikimedia Commonsiin, Wikipediaan, Wikidataan tai tviittaa geotägätyn kuvan, bloggaa tai julkaisee jossain avoimen datan alustalla.

Wikidata Visualization Challenge 4.5.–1.6. Ruotsi
Visualisointikilpailussa on käytettävä Wikidataa aineistona. Pääpalkinto on 25,000 Ruotsin kruunun arvoinen matka Slushiin Helsinkiin syksyllä.

Restaurants and Wikidata: A recipe for success 4.–7.6. Tukholma
Wikidataa voi käyttää reseptien ja ruokalistojen kääntämiseksi lähes kaikille kielille. Wikidata Menu Challengen tulokset hyötykäytössä Smaka på Stockholm -ruokafestivaaleilla

#Hack4NO, 5.–6.6. Hønefoss, Norja
Norjan Kartverketin järjestämässä tilaisuudessa häkätään karttoja ja paikkatietoa. Lisäksi järjestetään suuri lasten hackathon.

Palkintoja

Viikon aikana tehdyille avointa tietoa käyttäville tuotannoille on luvassa useita palkintoja. Nordic Innovation tarjoaa pääpalkinnoksi matkan Slushiin Helsinkiin. Visualisoinneille on luvassa useita 20 000 SEK:n palkintoja. Paras paikkatietoa käyttävä sovellus palkitaan matkalla Brasilian Rio de Janeiroon International Cartographic Conferenceen.

Teemoja

Wikipedia Library

Olemme käynnistäneet Wikipedian kahvihuoneessa keskustelun Wikipedia Libraryn perustamisesta suomenkieliseen Wikipediaan. Libraryn kautta Wikipedian käyttäjät voivat saada oikeuksia maksumuurien takana oleviin tutkimusmateriaaleihin ja -resursseihin, joiden avulla voi kirjoittaa laadukkaita artikkeleita. Tavoitteena on tarjota wikipedisteille pääsy erityisesti sellaisiin suomenkielisiin aineistoihin, joihin ei ole normaalisti avointa pääsyä.

Wikipedia Library auttaisi paitsi lähdemateriaalien saavutettavuuden parantamisessa myös edistäisi yhteistyötä kirjastojen ja muiden organisaatioiden kanssa. Se myös toisi paremmin näkyville avoimet aineistot sekä yhteisön jo käyttämät resurssit. Hyvin toteutettuna suomenkielinen Wikipedia voisi suuresti hyötyä tällaisesta vapaaehtoisten ylläpitämästä ”tutkimuskeskuksesta”. Osallistu keskusteluun kahvihuoneessa ja ilmoittaudu vapaaehtoiseksi koordinaattoriksi!

Sitaattinappula kiertää sosiaalista mediaa

Wikimedia Suomen Vesa Linja-aho komppaa blogissaan edellisen uutiskirjeen teemaa: Idea mediataloille: lisätkää lähdeviitenappula. Sosiaalinen media vastaa: Harri Salminen ehdottaa sen lisäämistä Finna.fi-palveluun. Ylelläkin asiasta kiinnostuttiin. Europeanassa sellainen jo on. Kuka ehtii meillä ensin?

Tapahtunutta

Suomi–Norja muokkauskilpailu

Suomen ja Norjan Wikipediat kilpailivat viikolla 19. Suomen Wikipediassa kirjoitettiin Norjasta ja Norjassa Suomesta. Ylivoimaiseksi voittajaksi selviytyi Suomessa United14 norjalaisista jalkapalloilijoista kirjoittamillaan artikkeleilla. Norjassa palkinnon nappasi Edorfbir voimaloita, paikkakuntia, lentokenttiä ja Kalevi Sorsan hallituksia käsittelevillä artikkeleilla. Suomalais-norjalainen kulttuuri-instituutti lahjoittaa palkinnoksi suomalaisen kilpailun voittajalle Norjan Nasjonalmuseetin ja Suomen Kansallisgallerian Ateneumin yhteisnäyttelyn julkaisun Det magiske nord. Finsk og norsk kunst omkring 1900.

Karttojen tutkiskelua Nationaal Archiefissa. Valokuva Nkansah RexfordCC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

GLAM-Wiki

GLAM-Wiki 2015, 10.–12.4.2015, Den Haag, Alankomaat

Alankomaiden Wikimedia isännöi GLAM-projekteihin keskittyvää kolmen päivän tapahtumaa yhdessä Alankomaiden Kuninkaallisen kirjaston ja Kansallisarkiston kanssa. Vieraat pääsivät kurkistamaan molempien arkistojen syövereihin: koskettelemaan rajattoman arvokkaita karttoja ja sotasyyllisyysoikeudenkäynnin todisteaineistoa.

Paikkaan ja perinteeseen liittyvää historiaa käsitteli mm. Expedition Wikipedia, joka dokumentoi tutkimusretkien historiaa. Filippiiniläisessä projektissa kartoitettiin kullttuurimuistomerkkejä katoamisen ja tuhoutumisen varalta. Puolassa Wikimedistit yhdistivät voimia etnografien kanssa ja tallensivat puolalaisia rituaaleja. Katso lisää inspiroivia linkkejä sessioiden dokumentaatioista.

Topienie Marzanny w Miasteczku Śląskim. Valokuva Marta Malina MoraczewskaCC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Wikimedia Conference

Wikimedia Conference, 15.–17.5. Berliini

Wikimedian paikallisjärjestöjen edustajat kokoontuvat vuosittain Wikimedia Conferencessa. Tänä vuonna Wikimedia Suomi ry:tä edustivat puheenjohtaja Tommi Kovala ja varapuheenjohtaja Vesa Linja-aho.

Konferenssiin osallistui edustajia 38 maasta. Ohjelmassa käytiin läpi kumppaneiden ja säätiön roolia ja työnjakoa ja keskusteltiin mielekkäimmistä tavoista arvioida projektien vaikuttavuutta.

Poimintoja

Tunnetko jo Wikidatan?

Wikidata on avoin ja linkitetty tietokanta, jonka tiedot ovat peräisin eri kielisistä Wikipedioista, sekä muista Wikimedian projekteista.

Wikimedia Suomi aikoo opetella ja opettaa sen käyttöä: Wikidata voi olla viitetietokanta, jolla kokoelmia asiasanoitetaan. Toisaalta sen kautta voi tuottaa ajantasaista tietoa kaikkiin Wikipedioihin esimerkiksi suomalaisista poliitikoista tai julkisista veistoksista. Jos haluat olla mukana oppimassa ja hyödyntämässä Wikidataa, ilmoittaudu mukaan!

Magna Carta embroidery

Kuukauden makupala on hieno video suuresta kirjailutyöstä, joka esittää Magna Cartan englanninkielistä Wikipedia-sivua. Työhön osallistui niin vankeja, julkkiksia kuin käsityötaidon mestareita. Wikimatkailijoille vinkki: Teos on esillä British Libraryssä Lontoossa 24. heinäkuuta saakka.

Lisätietoa

Perustimme hiljattain uuden Facebook-ryhmän Wikipedian ystävät. Sen tarkoitus on jakaa Wikipediaan liittyviä uutisia ja vinkkejä. Tule mukaan!

Wikimedia Suomen blogi
Wikimedia Suomen Facebook-sivu
Facebook-ryhmä Wikipedian ystävät
Wikipediassa tapahtuu, Wikipedia
Wikimedia Suomen Google-kalenteri
Suomenkielisen Wikipedian GLAM-sivut
Tilaa uutiskirje
Liity Wikimedia Suomen jäseneksi
Se on ilmaista! Tule mukaan vaikuttamaan siihen, miten avoimen tiedon maailmanlaajuista tietopankkia rakennetaan.
Share
Tweet
Forward
+1
Wikimedia Suomi
Wikimedia Suomi
Wikimedia Suomi
Wikimedia Suomi
Wikipedian ystävät
Wikipedian ystävät
Sähköposti
Sähköposti
WM Finland
WM Finland
Olet postituslistallamme, koska olet joko tilannut uutiskirjeen jäsenhakemuksesi yhteydessä, tai olet ollut Wikimapsin postituslistalla, tai olet ilmaissut halusi saada tietoja toiminnastamme aiemman tapahtuman yhteydessä. Voit muuttaa asetuksiasi alla olevasta linkistä. Jos annat asuinpaikkakuntasi, voimme ottaa sinuun yhteyttä, kun järjestämme tapahtumia paikkakunnallasi.
Peruuta tilaus   Päivitä tilauksen asetukset