Copy
Wikimedia Suomi ry:n uutiskirje.
View this email in your browser
Kuva Teemu Perhiö. CC BY-SA 2.0
Wikitriathlonin muokkaajat näyttelykierroksella Kiasmassa. Teemu Perhiö CC BY-SA 2.0

Wikimedia Suomi huhtikuussa 2015

Aloitamme uutiskirjeiden julkaisemisen. Kerromme tulevista tapahtumista ja raportoimme menneistä. Hahmottelemme tulevaisuuden suuntia ja opettelemme yhdessä. Toivotamme sinut tervetulleeksi mukaan!


Digitoiduista aineistoista leikkeitä Wikipedian lähteiksi

Kansalliskirjaston digitoitujen aineistojen käyttö Wikipedia-artikkelien lähteenä on tehty helpoksi. Aineistoista on helppo rajata artikkeleita tai juttuja arkiston työkaluilla leikkeiksi, ja niihin voi viitata suoraan Wikipediassa. Verkkopalvelu tuottaa valitusta leikkeestä suoraan Wikipedia-artikkeleihin sopivan, esitäytetyn lähdemallineen. Leikkeiden tekemiseen vaaditaan sisäänkirjautuminen Facebook-, Twitter- tai Google-tunnuksella.

Kirjautumisen etuna on se, että leikkeitä voi kerätä omalle sivulle helposti myöhemmin käytettäväksi. Leikkeet ovat samalla kaikkien palvelun käyttäjien käytettävissä “Leikkeet”-sivun kautta. Leikkeen tekeminen on yksinkertaista: vasemmalla olevasta työkalupalkista valitaan sakset, minkä jälkeen hiirellä maalataan haluttu alue lehdestä. Sen jälkeen oikealla olevaan laatikkoon annetaan leikkeelle otsikko ja valitaan sen tyyppi. Lopuksi leike tallennetaan. Yhteen leikkeeseen voi myös tallentaa useampia rajauksia. Suosittelemme palvelun kokeilua kaikille!

Klikkaa kuvaa: Gallen-Kallelan hackathon pähkinänkuoressa.

Tapahtunutta

Hackathon Gallen-Kallelan museossa 21.-22.2.

Espoon Tarvaspään Gallen-Kallelan museossa järjestettiin kaksipäiväinen hackathon, jossa Heikki Kastemaa koulutti Wikipediaan, Flickrin käyttöön perehdytti Satu Rantala ja Anne Pelin opasti museon näyttelyyn. Ilmapiiri oli intensiivinen ja etuna oli fyysisten aineistojen läheisyys ja nopea hyödynnettävyys, johon museon henkilökunta avusti. Erilaiset keskustelut poikki aiheiden sävyttivät työskentelyä.

Hackathon on tapahtuma, jossa koodarit, muotoilijat ja sisältöasiantuntijat kohtaavat ja tekevät yhdessä esimerkiksi uusia palvelukonsepteja.

Vellamon Wikipedia-luento 25.3.

Kotkan Merikeskus Vellamon tietokeskuksessa järjestettiin luentotilaisuus Wikipediasta osana Tietoherkku-tapahtumasarjaa. Heikki Kastemaa käsitteli esitelmässään Wikipedian periaatteita ja käytäntöjä ja intendentti Elina Pylsy-Komppa esitteli Merikeskuksen tieto- ja kuva-aineiston käyttöä. Luennon jälkeen osa osallistujista jäi keskustelemaan ja pohtimaan Wikipedian artikkelien muokkausta.

Lue Heikki Kastemaan haastattelu Kymen Sanomissa klikkaamalla kuvaa.

Wikitriathlon Kiasmassa 28.3.

Nykytaiteen museo Kiasma järjesti maaliskuun lopussa uudenlaisen editathon-tapahtuman, Wikitriathlonin. Tapahtumassa muokattiin ja luotiin Kiasman näyttelyissä esitteillä olleiden taiteilijoiden Wikipedia-artikkeleita. Osallistujat pääsivät myös kiertämään näyttelyitä vastikään remontoidussa ja yleisölle avautuneessa Kiasmassa.

Tuore lähestymistapa muokkaamiseen oli jakaa editathon kolmeen “lajiin”: artikkelin täydennys, luonti ja linkittäminen. Jokaisen lajin suorittamisesta sai pisteitä, jotka merkattiin taulukkoon post it -lapuilla. Uudenlainen tapa esittää edistyminen fläppitaululla motivoi osallistujia ja nosti aikaansaannokset hyvin esille. Päivän lopuksi kaikki osallistujat saivat palkintokassin. Kuvia tapahtumasta voi katsoa Flickristä.

Wikitriathlon Kiasmassa. Kuva Teemu Perhiö. CC BY-SA 2.0.

Uusia aineistoja Wikimedia Commonsissa

Wikimedia Suomi on harjoitellut aineistojen massalatausten tekemistä Wikimedia Commonsiin. Massalatausten yhteydessä on haettu toimivia käytäntöjä tässä sangen teknisessä tehtävässä. Latauksissa on pyritty siihen, että aineistot olisivat mahdollisimman käyttökelpoisia ilman massiivista jälkieditoinnin tarvetta.

Commonsista löytyy nyt esimerkiksi lisää vanhoja kuvia Stockmannista, Valokuvataiteen museon kuvia Jean Sibeliuksesta ja I.K. Inhan kuvia Helsingistä, Merimuseon kuvia vanhoista laivoista, Aalto-yliopiston historiallisia kuvia, sekä Urheilumuseon kuvia Helsingin olympialaisista.

Aineistoja on siirretty lähinnä Flickeristä. Lisäksi esimerkiksi Kansalliskirjaston doria.fi -palvelusta on ladattu Helsingin vanhoja karttoja. Lisää suomalaisten organisaatioiden vapaita aineistoja on listattu wikipediaan.

Lataukset on tehty GWToolset -työkalulla ja metadataa on muokattu Flickr2GWToolsetilla.

Matkustajia FÅA-n laivan kannella. 1932. Suomen Merimuseo via Wikimedia Commons.

Tulevia tapahtumia

Wikimedia Suomen kevätkokous

Yhdistyksen kevätkokous järjestetään sunnuntaina 26.4. Paikka on vielä päättämättä, mutta edellisten kokousten tavoin pyrimme pitämään kokouksen niin, että siihen voi helposti osallistua videopuhelun välityksellä. Matkakustannusten säästämiseksi paikkakunta on todennäköisesti Helsinki, mutta otamme toki ehdotuksia vastaan mikäli vaikkapa juuri sinulla on mielessä jokin hyvä paikka. Sääntöjen vaatiman kokousohjelman lisäksi on luvassa vapaamuotoista keskustelua ja muihin jäseniin tutustumista.

Museo- ja arkistoprojekteja kansainvälisesti

GLAM-WIKI 2015, 10.–12.4, Den Haag, Hollanti

Kulttuuristen arkistoaineistojen ja kulttuurin datan parissa työskentelevät wikipedistit kohtaavat GLAM-WIKI 2015 -tapahtumassa Hollannissa. Tapahtumassa esitellään kaikkialla maailmassa kirjastojen, arkistojen ja museoiden kanssa yhteistyössä toteutettuja projekteja. Wikimedia Suomen Susanna Ånäs järjestää karttatyöpajan Maptime! Wikimedia and maps, for beginners yhdessä Maptime Amsterdamin vetäjän Bert Spaanin kanssa.

Laitetaan yhdessä Wikipedia kartalle!

Wikipäivät, 13.4, Lasipalatsi, Helsinki

Wikipäivät on Wikimedia Suomen uusi tapahtumasarja, joka alkaa keväällä 2015. Tarjoamme keskeiseltä paikalta tilan (aluksi Helsingin Lasipalatsissa sijaitseva kaupunkiverstas), johon niin kokeneet kuin aloittelevatkin wikipedistit voivat tulla muokkaamaan avointa tietosanakirjaa yhdessä muiden kanssa. Paikalla olevilta kokeneilta wikipedisteiltä voi tarvittaessa kysyä apua muokkaamiseen.

Kokoontumisilla on erilaisia teemoja ja tavoitteita, jotka liittyvät Wikipedian ja Wikimedian muiden palveluiden kehittämiseen. Tulevan tapaamisen teema on paikkatieto ja kartat, ja se on samalla Maptime Helsingin ensimmäinen kokoontuminen. Tule mukaan, jos karttojen ja Wikipedian yhdistäminen kiinnostaa! Olemme paikalla klo 12.00 lähtien, Maptime-kokoontuminen alkaa klo 16.00. Paikalle voi saapua joustavasti haluamaansa aikaan.

Tilaisuus on kaikille kiinnostuneille avoin. Muokkaamiseen tarvitaan oma tietokone. Me tarjoamme kahvit. Voit halutessasi ilmoittautua Facebook-tapahtumaan, mutta se ei ole pakollista. Jos haluat tulla kauempaa, voimme auttaa matkakuluissa.

Wikipedia ja koulu

Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa, 15.–17.4, Aulanko, Hämeenlinna

Wikimedia Suomella on ITK-konferenssissa toripaikka, jossa esittelemme Wikipediaa vieraille. Viime vuodesta poiketen meillä on pystypaikka. Vaikka tilaa on vähemmän, osastomme löytyy helposti. Saimme viimekin vuonna mukavasti huomiota ja ITK on hyvä paikka tavata opetusalan ammattilaisia. Toripaikkamme on hyvä tilaisuus jakaa kokemuksia Wikipedian käytöstä opetuksessa, sekä myönteisiä että kielteisiä. Jos olet tulossa tapahtumaan, ilmoita meillekin! 

Tule Tampereelle!

Rupriikki, huhti-toukokuu, Tampere

Keväällä huhti-toukokuun vaihteessa järjestetään wikipaja mediamuseo Rupriikin tiloissa Tampereella. Wikipajoja on järjestetty Rupriikissa menestyksekkäästi kahtena viime vuotena. Tarkemmasta ajankohdasta ja ilmoittautumisesta tiedotetaan myöhemmin, pysy siis kuulolla!

Rahoituksesta

Wikimedia Suomi on saanut tukea toimintaansa Wikimedia-säätiöltä puolivuotiskaudelle tammi–kesäkuu 2015. Avustus kattaa projektityöntekijän osa-aikaisen palkan, assistenttien tuntityön, kirjanpidon, toimistotyöpäiviä, ITK-konferenssiin ja Wikimedia-paikallisyhdistysten yhteiseen Wikimedia Conferenceen osallistumisen sekä GLAM-tapahtumien ja Wikipäivien matkakulut wikipedisteille. Voimme tarjota tukea lähdeaineiston hankkimiseen ja paikallisten tapaamisten järjestämiseen. Saadun avustuksen summa on 32 655 €.

Olemme hakeneet avustusta Opetusministeriöltä kolmeen kohteeseen, joiden toteutumisajankohta olisi heinäkuu 2015–kesäkuu 2016: massalataustyökalujen kehittämiseen, Wikidatan käytön edistämiseen ja tekijänoikeusesitteen tuottamiseen. Haettu summa on yhteensä n. 25 000 €.

Toistaiseksi rahoitukseen liittyvät hakemukset ja päätökset eivät ole julkisesti selattavissa, mutta kehitämme menetelmiä, joilla voimme pitää dokumenttimme helposti luettavissa.

Lisätietoa

Perustimme hiljattain uuden Facebook-ryhmän Wikipedian ystävät. Sen tarkoitus on jakaa Wikipediaan liittyviä uutisia ja vinkkejä. Tule mukaan!

Liity Wikimedia Suomen jäseneksi
Se on ilmaista! Tule mukaan vaikuttamaan siihen, miten avoimen tiedon maailmanlaajuista tietopankkia rakennetaan.

Jaa:

Share
Tweet
Forward
+1
Wikimedia Suomi
Wikimedia Suomi
Wikimedia Suomi
Wikimedia Suomi
Wikipedian ystävät
Wikipedian ystävät
Sähköposti
Sähköposti
WM Finland
WM Finland
Olet postituslistallamme, koska olet joko tilannut uutiskirjeen jäsenhakemuksesi yhteydessä, tai olet ollut Wikimapsin postituslistalla, tai olet ilmaissut halusi saada tietoja toiminnastamme aiemman tapahtuman yhteydessä. Voit muuttaa asetuksiasi alla olevasta linkistä. Jos annat asuinpaikkakuntasi, voimme ottaa sinuun yhteyttä, kun järjestämme tapahtumia paikkakunnallasi.
Peruuta tilaus   Päivitä tilauksen asetukset