Copy
Nieuwsbrief Maurits Instituut
View this email in your browser


Netwerkevent OTOTELSim


Op 27 mei 2015 organiseert de Taskforce OTOTELSim (opleiden, trainen en oefenen, testen, evalueren, lessons learned en simulatie) een netwerkevenement in opdracht van het Ministerie van Defensie en het Ministerie van Veiligheid en Justitie in samenwerking met het Maurits Instituut en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Dit netwerkevent is bedoeld voor opleiders en trainers etc. werkzaam in de (semi)publieke regionale crisisbeheersing en hulpverlening.

Doel van de dag is het versterken van samenwerking op het gebied van opleiden, trainen en oefenen, testen, evalueren en lessons learned (OTOTELSim).

Binnenkort meer nieuws over het Nerwerkevent OTOTELSim.

Wilt u er bij zijn meld je dan alvast hier aan voor de nieuwsbrief en de verzendlijst van de verder correspondentie. Heeft u nu al vragen, dan kunt u contact opnemen met Kaylie Tammerijnmet, contactpersoon van de projectgroep, via netwerkevent.ototel@maurits-instituut.nl
 

Like Nieuws van het Maurits Instituut on Facebook share on Twitter

Masterclass


Een andere kijk op: Besturingsconcepten, Strategie, Marktinformatie, Leiderschap, Besluitvorming, Communicatie, Teams en Teamperformance en Samenwerken.
 
Zoals u inmiddels weet is ons doel het delen en verbinden van civiele en militaire kennis en ervaring. In dat kader werken wij al enige tijd aan het ontwikkelen van een Masterclass.
 
Deze Masterclass richt zich op wat u op dit terrein kunt leren van militaire organisaties. In 8 colleges brengen we theorie en praktijk bij elkaar en leert u hoe u onderwerpen als teams en teamperformance, besluitvorming en leiderschap toekomstgericht invult en hoe andere besturingsconcepten en bedrijfsprocessen uw organisatie verstevigen.
 
In de volgende nieuwsbrief meer over de Maurits Instituut Masterclass.
 
Like Nieuws van het Maurits Instituut on Facebook share on Twitter

Koninklijke Ontmoeting


Tijdens de voorjaarsvakantie belande onze secretaris Onno Ruiter onverwachts in IJzendijke (Zeeland). Daar kwam een lang gekoesterde wens in vervulling; een ontmoeting met de inspirator van het Maurits Instituut, prins Maurits van Oranje.

Ondanks dat onze secretaris niet volgens het protocol gekleed was, was de Prins uiterst vriendelijk. Na een potje schaken en een goed glas kasteelbier in het authentieke café Le Cachot waren ze al heel gauw dikke vrienden. Dit was tevens een mooi moment om de prins officieel toestemming te vragen om zijn naam te mogen gebruiken voor ons mooie instituut. En zoals te verwachten viel, na een paar stevige kasteel bieren, stemde de Prins hiermee in. Sterker nog, hij vond het een hele eer.

De andere bestuurders van het Maurits Instituut, Jaap Jan Brouwer en Rob Evers, willen via dit bericht de Prins ook hartelijk danken voor zijn toestemming en zijn betrokkenheid.

 

Het monument refereert aan de inname van IJzendijke in 1604 door Maurits van Oranje. Maurits was een meester in het zorgvuldig en afgewogen voorbereiden van zijn militaire en politieke handelingen en zetten. Geen wonder dat hij een liefhebber van het schaakspel was.

Like Nieuws van het Maurits Instituut on Facebook share on Twitter

Hoe Defensie en topsport van elkaar kunnen leren


Wielrenners naar de Rucphense hei sturen, mee met de commando’s. Inspanningsfysioloog Gerard Rietjens deed het. Hij gelooft in een kruisbestuiving tussen topsport en Defensie.

lm-header-kct-oefeningEen flinke dosis discipline gecombineerd met vastberadenheid en in ‘goed’ Nederlands ausdauer. Het zijn 3 onmisbare ingrediënten voor Nederlandse topsporters. Maar ook voor militairen in het algemeen en het Korps Commandotroepen (KCT) in het bijzonder. Toch kunnen beide groepen veel van elkaar opsteken, meent Gerard Rietjens, inspanningsfysioloog bij de afdeling Trainingsgeneeskunde en Trainingsfysiologie (TGTF) en fieldlab manager bij het KCT.

“Qua gezonde voeding, training, blessurepreventie en revalidatie kan de krijgsmacht veel van topsporters leren”, stelt Rietjens. “Andersom kunnen sporters veel van militairen leren over teamwork.” Maar hierover verderop meer.

Rietjens weet waarover hij praat. Want naast zijn baan bij het KCT werkt hij voor de professionele wielerploeg Team LottoNL-Jumbo (voorheen Belkin, red.). Hierover gaf de fysioloog 8 januari een korte lezing op het symposium ‘Grensverleggen… is logisch’, dat werd georganiseerd in het kader van het 200-jarige jubileum van de Koninklijke Landmacht (zie kader). Een volle zaal – met onder de aanwezigen Ridder Militaire Willems-Orde majoor Gijs Tuinman en Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif – luisterde naar een verhaal over afzien in de Tour de France.

Lees hier verder.


Like Nieuws van het Maurits Instituut on Facebook share on Twitter

'Klein binnen Groot'

Afgelopen oktober is het ebook 'Klein binnen Groot, Rijnlandse wendbaarheid in complexe situaties' van Jaap Jan Brouwer verschenen. Het boek gaat over onderwerpen als 'zelfsturende teams', 'klein binnen groot', 'klein buiten groot', 'netwerken en netwerkregie', 'omgaan met complexiteit' en 'up front acteren'.

Het lijkt alsof we een nieuwe wereld zijn binnen getreden, maar in werkelijkheid zijn dit onderwerpen waar al eeuwenlang en met name in militaire organisaties mee wordt geworsteld. Daarom heeft zelfs Philip de Stoutmoedige (15de eeuw) een (kleine) rol in het boek, naast een selectie aan filosofen en managementgoeroes en de lessen van met name het Pruisisch-Duitse leger. Waar het op neer komt is dat een aantal goede Rijnlandse waarden van vakmanschap, vertrouwen en verbinding de basis vormt voor het wendbaar en effectief functioneren van teams. Hoe beter zij functioneren des te effectiever de netwerken waarbinnen ze actief zijn. Dat gaat natuurlijk niet zomaar: er is een aantal randvoorwaarden waaraan de organisatie, het management en de medewerkers moeten voldoen wil men wendbaar zijn en blijven in complexe situaties.

Het is geen modieuze 'quick fix', maar de revenuen zijn de moeite waard: aantoonbaar betere teamprestaties en een hoger rendement voor de organisatie. En een organisatie die 'fit voor de toekomst' is, welke toekomst dan ook.

'Klein binnen Groot' is het derde ebook in de Rijnland-Reeks. De reeks wordt regelmatig aangevuld met nieuwe ebooks. Wilt u ook graag in het bezit willen komen van dit ebook dan kunt het voor slecht € 4,95 bestellen via Eburon. Als u op de voorkant van het boek (plaatje) klikt komt u op de bestelpagina.


Like Nieuws van het Maurits Instituut on Facebook share on Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
Website
Email

Copyright © 2015 Maurits Instituut, All rights reserved.


Door een fout aan onze zijde ontvangen de mensen die zich vorige keer hebben uitgeschreven van de mailinglijst toch onze nieuwsbrief. Onze excuses daarvoor.

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp