Copy
Bekijk deze nieuwsbrief on-line

De beleving van leer

         

Datum:  donderdag 10 december 2015
Plaats: Rompa Leather, Provincienbaan 19, 5121 DK RIJEN
Tijd:  18:00 u - 21:00 u
 


Beste <<First Name>>  <<vd>>  <<Last Name>>

U ontvangt deze nieuwsbrief als relatie van MaterialDesign.
Komende 10 december organiseert de Stichting MaterialDesign in samenwerking met KIVI en Innovatieve Materialen wederom een “beleving’.
Ditmaal gaat het over leer. 

U kunt zich inschrijven voor de beleving van leer via info@materialdesign.nl
U ontvangt dan een bevestiging per e-mail.
Aanmelding is gewenst. 
De entree is 10 euro. Dit ter dekking van onkosten en cadeaus voor sprekers.
U kunt uw bijdrage voldoen op de bijeenkomst. U ontvangt dan ook een factuur.

lees meer over MaterialDesign 

In deze uitgave

Geschiedenis van leer

Geschiedenis van leer

Eigenlijk is het bijzonder dat leer nog niet aan de orde geweest is. Het is een van de oudste, door de mens gebruikte, materialen. Er is dan ook een lang traditie waar het betreft vormgeving en vervaardigingsmethoden. Het werd voor verschillende doeleinden gebruikt zoals tenten, kleding, waterzakken etc. en uiteindelijk ook voor meubels. Vóór de middeleeuwen werden de huiden gedroogd bij het kampvuur en gevet. Hierdoor trad er conservering op. Vanaf de Middeleeuwen werd gelooid met behulp van vet, aluin en plantaardige materialen. Door de eeuwen heen zijn deze middelen over de gehele wereld gebruikt. Het looien nam veel tijd in beslag en men ging naar methoden zoeken om dit te versnellen.

Pas in de loop van de 19de eeuw wordt het door de technologische ontwikkeling mogelijk om het looiproces te versnellen en te vereenvoudigen met behulp van allerlei machines. In 1848 wordt de looiende werking van chroomzouten ontdekt. De looiers gaan al snel deze chroomlooistoffen gebruiken en rond de eeuwwisseling is de chroomlooiing minstens zo belangrijk als de plantaardige looiing. In begin 20e eeuw wordt het mogelijk om synthetische looistoffen te maken (deze zijn vooralsnog) minder van kwaliteit. Chroomlooiing wordt nog steeds het meest gebruikt.

 

http://www.tubantia.nl/polopoly_fs/1.4047952.1381498063%21/image/image.jpg_gen/derivatives/landscape_800_600/image-4047952.jpg

Read More

 

 

over Rompa

Rompa Leather is een familiebedrijf dat opgericht is in 1906. Onze gastheer, Daniel Rompa, vertegenwoordigt de vierde generatie. Het produceert hoge kwaliteit leder voor schoenen, meubelen en andere toepassingen.  Sinds de tachtiger jaren vindt de productie plaats op basis van van halffabricaten . Echter, sinds de overname en herstart van de looierij in Lichtenvoorde  (Hulshof) kwam er weer de gelegenheid het gehele looiproces in huis uit te voeren.  Rompa Tanneries zal zich in de toekomst ontwikkelen op de kenmerken kwaliteit en duurzaamheid, gebruik makend van de prestaties van Hulshof op dit gebied.  Bijvoorbeeld zal het biologisch afbreekbaar leerconcept verder worden ontwikkeld. 

Sprekers

De inleiding zal worden verzorgd door Daniel Rompa van Rompa Leather

Daniel Rompa Daniel Rompa

 

Mandy den Elzen zal de vraag aan de orde stellen of een kunstenaar de schoonheid van de natuur kan evenaren? Of is de natuur alleen schoon in zichzelf?

Mandy de Elzen Mandy den Elzen


 In de natuur is de vorm bepaald omwille van de functie. Deze eerlijkheid in vorm, bepaald door biologische behoeften en processen, is een onuitputtelijke bron van inspiratie.
De zoektocht en het uitgebreide onderzoek van het materiaal is het werk. Er blijkt schoonheid te vinden op plaatsen waar je die in eerste instantie nooit zou verwachten.
In het werk wordt de essentie van de materiaal-specifieke kenmerken gedistilleerd. De specifieke kenmerken die appelleren worden getoond in hun eigen recht.
 Met een bijna wetenschappelijke benadering en nauwkeurigheid ben ik rechtstreeks betrokken bij het proces van het transformeren van het materiaal uit zijn ruwe vorm naar een volbracht werk. 

Programma

18:00 ontvangst
18:30 Inleiding door de voorzitter van MaterialDesign Wim Poelman
18:40 Toelichting Rompa Leather door Daniel Rompa: geschiedenis, beleid en producten
19:00 Presentatie over technische ontwerpaspecten van leer (spreker nog niet bekend)
18:20 Rondleiding door de fabriek, pauze
19:10 Creatie van objecten uit biologische grondstoffen door Mandy de Elzen
20:40 Discussie
21:00 Sluiting

Terugblik op het symposium
Materialen en Innovatie in architectuur in de wereld van morgen


Het nieuwe Spuiforum, het. Onderwijs en Cultuur Complex
Het OCC is ontstaan als samenwerkingsproject tussen de bureaus van Jo Coenen, Patrick Franssen en Kamiel Klaassen.
 

Dit eendaags symposium Materiaal en Identiteit in de architectuur van morgen werd georganiseerd door KIVI afdeling Bouw in samenwerking met de afdeling Industrieel Ontwerpen en Stichting MaterialDesign.
De bijeenkomst vond plaats op 29 oktober 2015 in het KIVI gebouw aan de Princessegracht 23 te Den Haag

Het was een zeer inspirerende dag.
We hebben bijzonder veel positieve reacties ontvangen over deze dag. De kwaliteit van de voordrachten en de discussie was  hoog en de sfeer was uiterst plezierig.
en aantal bouwprojecten werd verhelderend uit de doeken gedaan. De benadering van emotie en stemming m.b.t. gebouwen was een eye-opener.
 


Read More
 
 

MaterialDesign

verbindt materiaal , ontwerp en vormgeving

Material Design is in 2004 opgericht. De doelgroep voor dit programma bestaat uit zowel professionals op het gebied van materiaaltechnologie met belangstelling voor ontwerpen als uit professionals op het gebied van ontwerpen met belangstelling voor materiaaltechnologie. Material Design biedt een uitwisseling / netwerk / activiteitenprogramma voor mensen en ideeën uit de bestaande verenigingen voor materiaaltechnologie en de in diverse vakgebieden gespecialiseerde ontwerperverenigingen.

Material Design heeft sinds 2004 een groot aantal discussiebijeenkomsten georganiseerd over uiteenlopende onderwerpen met als thema: “ de beleving van....”


MaterialDesign heeft een samenwerkingsverband met  het tijdschrift Innovatieve Materialen , met de KIVI afdeling Industrieel Ontwerpen en met de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU-Delft.

De Stichting MaterialDesign is opgericht in 2010 en is gevestigd in Zeist. 

KvK nr: 50469819

Indien u geïnteresseerd bent in het hosten van de discussieavond, het verzorgen van een presentatie of het organiseren van een discussieavond, dan kunt u altijd contact opnemen met MaterialDesign  info@materialdesign.nl

Wanneer u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen klik hier.

Email Marketing Powered by Mailchimp