Copy

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich heeft ingeschreven.

Kunt u de nieuwsbrief niet bekijken? Bekijk de on-line versie in uw browser.

Product
herinnering "de beleving van kurk"
TU/Delft, Faculteit Industrieel Ontwerpen
Landbergstraat 15, 2628 CE Delft
Woensdag 3 december, 18.00-21.00

 

Beste ,

U kunt nog inschrijven voor de beleving van kurk

Hierbij ontvangt u ter herinnering  de MaterialDesign nieuwsbrief ter gelegenheid van de Beleving van Kurk. Tevens is hierin het verslag opgenomen van het succesvolle congres Verbeteren en Herbestemmen en het verslag van de beleving van groen bij Alterra in Wageningen

U kunt zich inschrijven voor de beleving van kurk via deze e-mail

Aanmelding is gewenst. 
Er zijn geen kosten verbonden aan deze activiteit, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. U kunt dat doen op de bijeenkomst. U krijgt dan ook een factuur.

 Dr. Ana Mestre

creatief met kurk

terug naar boven terug naar boven

De beleving van kurk

Velen die deze titel lezen zullen deze direct associëren met Arjan Ederveen en Tosca Niterink in hun hilarische programma Creatief met Kurk.

Wat daarin niet aan de orde kwam is dat kurk een prachtig, milieuvriendelijk, materiaal is waar een enorme industrie achter staat. Deze industrie is gelokaliseerd in Portugal waar de grootste concentratie aan kurkbomen te vinden is. Deze kurkindustrie staat onder druk.

Een van de grootste toepassingsgebieden, flessenkurken, is grotendeels weggevallen en er moet gezocht worden naar nieuwe toepassingsgebieden. Dit is dan ook het onderwerp van het promotie-onderzoek van de portugese  Ana  Mestre, die een dag voor deze bijeenkomst op het onderwerp promoveert.
Haar titel luidt: Cork Design: an action design intervention approach towards sustainable product innovation. Een resultaat van haar project is een reeks aan voorbeeldproducten die ontworpen zijn door een geselecteerde groep ontwerpers.

zie ook de site van MaterialDesign

Berkenstede-Diemen

terug naar boven terug naar boven

Programma beleving van kurk

Op 3 december zal Ana Mestre de resultaten van dit project toelichten, maar dat zal, zoals gebruikelijk bij onze bijeenkomsten, plaatsvinden in combinatie met een voordracht van een ondernemer.

Hiervoor mogen we Boy Maas verwelkomen, oprichter en directeur van het bedrijf PuurKurk in Eersel.
Hij zal zijn visie als ervaringsdeskundige ondernemer geven op de economische kansen van designproducten uit kurk.

Achtergrond van PuurKurk
PuurKurk is een bedrijf opgericht in november 2012 en verkoopt uitsluitend producten gemaakt van kurk. Het bedrijf beschouwt kurk als een groen natuurproduct met unieke eigenschappen, zowel qua looks als comfort, en is altijd opzoek geweest naar nieuwe ideeën en mogelijkheden.
Het doel van PuurKurk is om kurk te ontdoen van het stoffige imago van de jaren tachtig en iedereen opnieuw kennis te laten maken met ‘dit mooie materiaal’.
Het assortiment bestaat uit schoenen, mode accessoires, lifestyle producten, vloeren, wanden en complete interieurprojecten.

De producten komen grotendeels uit Portugal en eventueel ook uit andere landen rondom het middellands zeegebied. In deze gebieden heeft men door de eeuwen heen grote kennis kunnen opbouwen over het verbouwen, oogsten en verwerken van kurk wat resulteert in kurkproducten van een zeer hoge kwaliteit.

Tijdens de discussie  zullen ook eventuele structurele  en functionele mogelijkheden van kurk aan de orde worden gesteld. Zo is kurk 100% natuurlijk, milieuvriendelijk en recyclebaar. Buiten het feit dat kurk ecologisch verantwoord en duurzaam is, is het ook waterafstotend, antistatisch, elektrisch isolerend, lichter van gewicht, onderhoudsvriendelijk  en voor vloeren en wanden ook warmte isolerend.

Boy Maas in Portugal bij Ana Mestre

terug naar boven terug naar boven

Terugblik op het congres Verbeteren en herbestemmen

 

Het nieuwe ontwerpen doet zijn intrede  (Wim Poelman)

Op 30 oktober vond in Den Haag het congres Verbeteren en Herbestemmen plaats. Een boeiende gebeurtenis, vooral omdat gekozen was voor het aan de orde stellen van de diverse kennisgebieden die in dit kader nodig zijn. Hieronder vallen kennis van het verouderingsproces van materialen, sociale processen, culturele waarde, aangepaste technieken en een nieuwe benadering van het ontwerpproces.

Ineke Hulshof, architect te Delft introduceerde hiervoor de term "het Nieuwe Ontwerpen". Forumvoorzitter Mark van Loon koos deze term als eerste onderwerp voor de discussie en vroeg haar wat ze ermee bedoelde. Bij het nieuwe ontwerpen staat de gebruiker centraal en niet de visie van de architect, wat doorgaans nog het geval is. Dat het nieuwe ontwerpen succesvol kan zijn bewees Ineke met het Junogebouw in de Binckhorst in Den Haag. De units waren in veertien dagen uitverkocht. En dat in crisistijd.


Zowel Ineke Hulshof als keynote speaker Joris Wijsmuller (wethouder te Den Haag) hebben hun wortels in de kraakbeweging. De kraakbeweging vormde naar hun mening het eerste signaal dat er nogal wat ruimte is tussen behoefte van mensen en de ideeën van stadsplanners en architecten.

Naast het nieuwe ontwerpen kwamen er meer ‘eye-openers’ aan de orde. Zoals de wijze waarop door professor Klaas van Breugel naar verouderingsprocessen gekeken wordt. Het is onbegrijpelijk dat zijn gloednieuwe ageing centre niet al lang bestond. Een andere eye-opener is het feit dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed veel onderzoek doet naar materialen, ook de modernste, en dat dit uitermate nodig is.
Een groot probleem binnen verbeteren en herbestemmen blijft de inschatting van de culturele waarde van gebouwen. Men is het erover eens dat dit onmogelijk is. Het feit dat bureau cepezed, waarvan Ronald Schleurholts als spreker optrad, in een monument gevestigd is kan nog verklaard worden vanuit marktpositionering. Architecten leven immers steeds meer van herbestemmingsprojecten. Een theater in een oude kerk vestigen zal nooit economisch rendement opleveren en evenmin een optimaal theater worden.  Hier zijn we afhankelijk van de visie van de politiek. Gelukkig leven we hier niet onder een angelsaksisch regime, waarin altijd het economisch rendement voorop moet staan.

Het congres vond  heel toepasselijk plaats in het door KOW ontworpen Het Magazijn€˜ in Den Haag; een goed voorbeeld van een geslaagde transformatie van een afgeschreven opslagloods naar multifunctioneel bedrijfsgebouw.


Meer informatie over het Congres met  presentaties van de sprekers kunt u vinden door op onderstaand logo te klikken.
 

Verbeteren en herbestemmen

terug naar boven terug naar boven

Verslag van de beleving van groen

Annemieke Smit van Alterra Wageningen UR (Alterra Wageningen UR) gaf een presentatie met als titel: “Ontwerp groen op wat het moet doen en voor wie”

Ella Derksen presenteerde het project “Hunnie” , een project in het gebied De Wilnisse Bovenlanden. Door de aanleg van 100 ha nieuwe natuur en de herinrichting van 330 ha wordt een verbinding gelegd met omringende regio, met Nieuwkoopse en Vinkeveense plassen.

Willem Weeda van Mostert De Winter (onderdeel van BAM infra) gaf een presentatie over de beleving van groen op gevels en daken: “€œHoge bomen vangen veel winst”

Klik hier voor een uitgebreid verslag

waden door de polder:

Polder waden

terug naar boven terug naar boven

Steun MaterialDesign

We zouden het zeer op prijs stellen als u MaterialDesign wilt sponsoren met een vrijwilligge bijdrage, klik hier.

 


terug naar boven terug naar boven

Footer


Email Marketing Powered by Mailchimp