Copy
View this email in your browser

Het PapierLab maakt een doorstart!

Dankzij de bijdrage van CityLab010. Een Rotterdams fonds voor innovatieve ondernemers met goede ideeën voor Rotterdam. Rotterdam kent van oudsher geen grote papierproducenten, maar het is wel een plek waar internationale kennis bij elkaar komt. Precies rondom dit onderwerp komt PapierLab tot zijn recht, het is een plek waar kennisdelen, onderzoek naar nieuwe vormen van vezel verwerking en sociaal ondernemen in Rotterdam wordt ontwikkeld. De officiële opening van het PapierLab is in voorjaar 2019. De presentatie van de eerste plannen gebeurt op 29 september 2018  bij de officiële opening van het gebouw de Kroon, waar het Papierlab Rotterdam zich gaat vestigen.

opening gebouw de Kroon, Rotterdam: de beKROONing  

BEERMATTIES

Een heel ander verhaal: Het PapierLab heeft de prototypes voor de Beermatties gemaakt die op 25 september in de finale staan van de Social Impact Hub van PwC (Price Waterhouse Coopers) in Blue City.

Beermatties searches for innovative solutions to turn brewers waste into products that people love. Our coasters are made of 40% hop waste, 60% recycled coasters and we are 100% social.  
website: beermatties.com   

Jessie Heemskerk heeft het initiatief genomen om het afval dat bij brouwerijen nog onbenut blijft te gebruiken voor producten die consumenten van bier graag zien. Samen met Lars Crama, (commercieel directeur Blue City) en het PapierLab hebben we een eerste volledig duurzaam product gemaakt. Het Beermatties viltje. Deze viltjes gaan geproduceerd worden op z’n Rotterdams: gebruikte viltjes worden bij de kroegen opgehaald door Groencollect, het afval van de hoptelers wordt tot pulp verwerkt in het PapierLab. Hiervan maken we duurzaam karton met onze medewerkers uit Rotterdam, die deze baan als opstap gebruiken om weer in het arbeidsproces te kunnen worden opgenomen.

Er is een publieksprijs die we graag willen winnen. STEM OP ONS. Via deze link kun je de 10 start-ups en 3 scale-ups vinden waaruit je kunt kiezen. Onze Rotterdamse Kromkommer zit er ook bij.

Start cursus van Broek tot Boek bij VAK, Delft. 28 september 2018

Zelf een uniek boek maken? Hoe dan? Deze cursus is heerlijk ambachtelijk en een combinatie van creatief schrijven, papier maken, druktechnieken uitvoeren en boekbinden.

-Aspergeschillenpapier:

In het land van de handpapiermakers zijn de bijzondere kwaliteiten van de aspergeschillen wel bekend. In ‘gewoon’ papier zal je het niet tegenkomen. Waarom niet? Het afval wordt gedumpt, de varkens eten het niet (te veel cellulose!). In het PapierLab maken we al 10 jaar aspergeschillenpapier. Het wordt tijd om het te testen op de machine. In oktober gaan we met 1.000 liter pulp naar de kleinste papiermachine van Nederland. De machine heeft een baan van 30 cm breed. De papiertechnologen doen hun uiterste best om deze moeilijke vezels te temmen en in te voeren in de machine. Wij zijn erg benieuwd of het lukt en hoe dat papier er dan uitziet. Wordt vervolgd.

-expositie van het  Virtual Shoe Museum.

De schoenen zijn ook in het echt te bewonderen in galerie Paper Art & Design, Den Haag.: 29 september – 27 december ‘Kijk, Loop en bewonder!’ Een expositie over mode, cultuurgeschiedenis en het milieu, met in de hoofdrol papieren en kartonnen schoenen.

De proefschoen van aspergevezels gemaakt door Tesfai & de Hoop, staat ook in de etalage. Ben je in de buurt, neem een kijkje bij Loes.

Niffo Galerie

Wanneer de Aardappeleters van van Gogh, of de muzikale variant in Rotterdam de schillen afgeven bij Papiermakerij de Hoop, maken we aardappelpapier. Michiel Brink maakt er etsen op, Carla Scheepe van EigenWijze Woorden typt haar gedichten tussen de schillen door. KOm kijken op 7 oktober wanneer de expositie wordt geopend.

-aardappelpapier expo in Niffo

Open PapierLab

Als vanouds gaan we op de laatste vrijdag van de maand weer open voor bezoek in de werkplaats zonder afspraak vooraf. 30 november kan je komen kijken hoever we zijn gevorderd met de inrichting van het PapierLab.

-agenda

25 september: finale Social Impact Hub in Blue City, Rotterdam, met het bedrijf Beermatties

28 september: Start cursus van Broek tot Boek bij het VAK in Delft

29 september: opening de beKROONing, de nieuwe locatie voor PapierLab Rotterdam

29 september: opening expo Virtual Shoe Museum in Papert Art & Design Galerie in Den Haag

7 oktober: opening expositie aardappeleters met kunst gemaakt op aardappelpapier uit het PapierLab

16, 17 oktober: aspergepapier maken op de papiermachine.

1 november: start verbouwing werkruimtes voor Papierlab Rotterdam in de Kroon, Schiemond

30 november: Open PapierLab: 15.00 - 18.uur. Een blik in de nieuwe werkplaats

Copyright © 2018 PapierLab Rotterdam, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp