Copy

Open
PapierLab
Open?

Open PapierLab is niet meer zo OPEN. 

Je bent van ons gewend dat we iedere laatste vrijdag van de maand onze deuren open zetten, maar nu pauzeren we deze activiteit totdat we meer open mogen zijn.
De kracht van deze maandelijkse gratis inloop was dat er iedere keer weer bijzondere ontmoetingen plaatsvonden. Het zou nu op afspraak moeten gaan en met niet teveel mensen per keer. We wachten dus tot we weer meer bezoekers mogen ontvangen.

PapierLab
nieuws

We kunnen het niet laten om ook de woorden te gebruiken die we overal zoveel lezen:  ‘We leven in een rare tijd’

Tijdens de basiscursus ‘Papier maken’ van 7 maart jl. waren we met een volle groep. We werden daar blij van, want dit jaar is het jaar van de waarheid voor PapierLab Rotterdam.
Het klinkt dramatisch, maar het is de afsluiting van een tweejarig onderzoek geweest naar hoe een papiermakerij/vezelonderzoeksinstelling uit zou kunnen groeien tot een bedrijf en welke werkzaamheden we na deze start-up kunnen opschalen, zodat we mensen kunnen betalen en misschien zelfs aannemen.

In deze coronaperiode is het onderdeel 'workshops geven' inmiddels onrendabel geworden. Jullie hebben het gemerkt: We kunnen nu nog maar vier mensen per keer in de ruimte laten, maar dan kunnen we toch nog leuke dingen doen en dat zullen we zeker uitdenken. Wordt vervolgd…...

Deze ‘rare tijd’ heeft ons ook iets goeds gebracht, want we hebben een mooie corona-opdracht gekregen, die verband houdt met het verwerken van reststromen uit de tuinbouw die niet geëxporteerd konden worden. Hierin komt de tweede pijler van PapierLab aan bod: vezelonderzoek. Daar zijn we nu erg druk en blij mee.

In het najaar mogen we daar meer over communiceren en dat zullen we zeker doen.

Papier Biënnale 2020

Bij ons is er nu misschien niet zoveel te zien, maar Museum Rijswijk organiseert om het jaar de Papier Biënnale. Ze schrijven hierover het volgende:

Op het moment dat we het thema THUIS voor de Papier Biënnale 2020 vaststelden wisten we niet dat het begrip zo’n enorme lading zou krijgen. Het was al actueel, maar door de internationale lockdown - waardoor thuiswerken, thuis de kinderen lesgeven en je voornamelijk in huis vermaken - kreeg het een dimensie die buiten oorlogstijd nog nooit aan de orde is geweest. THUIS is een onderwerp waar nu iedereen op de wereld mee bezig is, niet alleen de thuislozen, de voortvluchtigen en staatlozen. Voor iedereen geldt nu meer dan ooit dat zij een veilig thuis nodig hebben. De Papier Biënnale 2020 laat de vele interpretatiemogelijkheden en betekenissen van het begrip THUIS zien die kunstenaars in hun werk eraan geven. Het zijn persoonlijke opvattingen die over huiselijke omstandigheden gaan die voor iedereen goed invoelbaar zijn. De kunstenaars die aan de tentoonstelling deelnemen zijn maatschappelijk geëngageerd en/of geven inzicht in hun werk van hun beleving als wereldburger. De optelsom van de visies op het thema THUIS zijn getuigenissen van de universaliteit dat ieder mens hecht aan vooral liefde en geborgenheid. 

Grafisch Atelier
Minnigh

Onze buurman in De Kroon is Grafisch Atelier Minnigh. Drukken op handgeschept papier van ons, kun je dus gewoon om de hoek gaan doen.
Er is apparatuur voor linoleumdruk, etsen, looddruk (boekdruk), zeefdruk, risoprint en lithografie (steendruk). Net als wij heeft het GAM (Grafisch Atelier Minnigh) het ook moeilijk in deze ‘rare tijd’. Als je vriend wordt van het GAM steun je ze en krijg je de prent ‘Alles komt goed’ van Wilco cadeau.

Wil je ook zelf aan het werk in de werkplaats? Dan kan je een strippenkaart kopen voor de open inloop. Wil je doneren of vriend worden, vul dan het formulier in en informeer naar de mogelijkheden.

Expositie bij
Paper Art & Design

Vier je dit jaar je vakantie thuis? Ga dan een keer naar Den Haag en breng een bezoek aan de galerie Paper Art & Design van Loes Schepens. Haar galerie biedt nationale en internationale kunstenaars die werken met papier of karton een platform voor expositie en verkoop. Er zijn de laatste tijd volop ontwikkelingen rond papierkunst en design. Steeds meer kunstenaars en ontwerpers maken gebruik van de unieke eigenschappen van papier. De veelzijdigheid en uitbundigheid van papier wil Paper Art & Design uitdragen.
Nog tot 4 juli 2020 is de expositie ‘Tussenruimte‘  van Loes Schepens zelf te zien en van 18 juli tot 3 oktober 2020 kun je de nieuwe zomertentoonstelling ‘Vonk van Geluk’ van Ilse Pierard en Gabi Rets bezoeken.

De galerie is open op donderdag, vrijdag en de eerste zaterdag van de maand van 12 tot 17 uur. Bezoeken kan met maximum 4 mensen tegelijk en houd de anderhalve meter afstand.

Zomerweek
in De Kroon

Van 10 tot 16 augustus is het ‘Zomerweek’ bij De Kroon. In deze week organiseert PapierLab gedurende drie middagen een workshop papier maken met een thema. Daarnaast hebben we hebben een workshop op de planning staan, waarbij je met zelfgemaakte lijm aan de slag gaat: met handgeschept papier, vakantiefolders, routekaartjes, toegangsbewijzen en andere verzamelde vakantieschatten wordt het een creatieve middag.
De laatste middag staat in het teken van het vouwen van een vaas van Paul Jackson die 'Folding for designers' heeft ontwikkeld. Je kunt je opgeven via de website.

Er zijn in die week meerdere bedrijven open die workshops geven, zo zal het Grafisch Atelier Minnigh iedere dag een programma hebben. Het papier dat in PapierLab gemaakt wordt kan daar dan ook gebruikt worden.

Het gehele programma zal binnenkort online staan op de website van de Kroon, maar wij geven alvast een voorproefje:
De Culture Campsite - de leukste stadscamping van Nederland -  is open,
HET LAB Rotterdam ook en daar kunnen kinderen trouwens de gehele vakantie terecht voor technische spelerijen. Er worden regelmatig yoga-lessen gegeven voor Laura Kraft, Urban survivallen kun je met Fynder en het nieuwe (desem)bakkertje om de hoek: Goudbruin verzorgt lunchbroodjes en nog veel meer.

Briljant!

In de nieuwsbrief van december 2019 schreven we dat we met de aspergelamp aan de opnamen voor het televisieprogramma Briljant! - Ideeën voor een beter Nederland - hadden deelgenomen. Na de eerste uitzending - op 9 maart jl. -  werden de afleveringen vanwege corona - wéér die corona - stopgezet. Pech voor ons! Maar we hebben goed nieuws, want vanaf woensdag 29 juli gaat RTL4 weer starten met uitzenden. Elke woensdag om 20.30 uur is het programma te zien en wij zijn op woensdag 5 augustus aan de beurt.

Wij kijken ernaar uit!

Lezingen in het
najaar

In het najaar (oktober en november) organiseren we in samenwerking met Grafisch Atelier Minnigh een aantal lezingen. Op dit moment zijn er nog geen data bekend, dus hou de website en onze nieuwsbrieven in de gaten!
Op de planning staan:

Een lezing over de Katoendrukkerij in Amersfoort, door Nathalie Cassee van Kashmir Heritage.
Een lezing over Gitte Christensen (grafiek op geschept vlaspapier en de droge naald etstechniek) door Henk Porck, de vroegere conservator van de papierhistorische collectie van de Koninklijke Bibliotheek.


Agenda

Zaterdag 27 juni 2020
van 10.00 tot 16.00 uur: 
Basiscursus papier maken - VOL

Maandag 10 augustus 2020
van 13.00 tot 17.00 uur: 
Vakantievoorraad papier maken

Dinsdag 11 augustus 2020
van 13.00 tot 17.00 uur:
Huis, tuin en keukenpapier maken 1

Woensdag 12 augustus 2020
van 13.00 tot 17.00 uur:
Huis, tuin en keukenpapier maken 2

Donderdag 13 augustus 2020
van 13.00 tot 17.00 uur:
Vakantiesouvenir met je papier

Vrijdag 14 augustus 2020
van 13.00 tot 17.00 uur:
Paul's origami vaas

Zaterdag 3 oktober 2020
van 13.00 tot 17.00 uur:
PapierClinic door snipper

 

Komt deze nieuwsbrief in je spambox terecht?
Voeg dan de onderstaande mailadressen aan je contacten toe en je ontvangt onze nieuwsbrief voortaan gewoon in je Inbox.

mariekepapier@gmail.com
info@papierlabrotterdam.nl

Facebook
Instagram
Website
Copyright © 2020 PapierLab Rotterdam, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp