Copy

Gezocht
kunstenaar of ontwerper

met een fascinatie voor vezels en papier

In onze zoektocht naar manieren om PapierLab Rotterdam - en de betekenis ervan - vorm te geven, zien wij een mogelijkheid om dit te doen in samenwerking met het Mondriaan Fonds en/of het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Zij ontwikkelden een Open Oproep voor beeldend kunstenaars en ontwerpers om een samenwerking aan te gaan met één of meerdere ambachtslieden om zo eigentijds gebruik van ambachten te stimuleren. 
PapierLab Rotterdam is specifiek rond dit thema opgericht en bezit alle kennis en materialen om een inspirerende samenwerking aan te gaan. Ken jij iemand, of ben je zelf kunstenaar of ontwerper, check dan de link van het Mondriaan Fonds en neem contact met ons op door een bericht te sturen aan mariekepapier@gmail.com

 

Check de mogelijkheden


Basiscursus papier maken
7 maart 2020

De workshop waar het in PapierLab Rotterdam om gaat is de basiscursus papier maken.
In de keuzes die je die dag maakt zit al zoveel verscheidenheid, dat je - ook al ben je een ervaren papiermaker - altijd iets hebt aan deze workshop. 

Het is trouwens ook het opstapje naar het zelfstandig kunnen werken in de werkplaats van PapierLab Rotterdam. Want heb je de workshop gevolgd, dan kun je gebruik gaan maken van onze werkplaats. Hij is namelijk per dagdeel te huur.

Laatste nieuws!!
Wegens enorm succes wordt de workshop nog een keer gegeven. Dus kun je niet op 7 maart, meld je dan aan voor de basiscursus van 27 juni 2020 


Papierweetje

 

In PapierLab Rotterdam werken we met veel verschillende materialen. Ook oud papier wordt weer verwerkt tot nieuw en tijdens het proces lopen we soms aan tegen een probleem: Het papier valt in natte toestand uiteen tot een soort snot. We vragen Marchelma van Breugel van snipper restauratie | papier | clinics om iets over natsterkte te vertellen.

Een natsterktemiddel - ook wel natvastmiddel genoemd - is een hulpstof die aan papier wordt toegevoegd om het onder vochtige omstandigheden beter zijn sterkte te laten behouden. Zonder natvastmiddel is de sterkte van papier in natte toestand slechts 3 tot 10% van de sterkte dan wanneer het papier droog is. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij een papieren zakdoek, want na het snuiten mag het papier niet scheuren! Bij toiletpapier is het juist de bedoeling dat dit snel uiteenvalt, anders verstopt de boel snel bij het doorspoelen van het toilet.

Je kunt je dus voorstellen dat er in sommige papieren zoals bijvoorbeeld koffiefilters, veel natsterktemiddel zit. Maar ook in de papieren groentezakken zit het. In vloeipapier daarentegen, zit helemaal niets. Maar ook niet in ons printerpapier. Papier heeft zelf al de eigenschap om niet meteen uit elkaar te vallen wanneer het nat is. Dat merk wanneer je ‘goede sterke’ vezels gebruikt om papier mee te maken. De handpapierschepper heeft een grotere keuze aan vezels om papier van te maken in vergelijking tot het industrieel gemaakte papier dat voor 98% uit houtvezels bestaat.

Papier van katoenvezels, vlas of vezelhennep heeft van zichzelf al de eigenschap om niet direct uit elkaar te vallen wanneer het nat wordt. In het PapierLab hebben we in de werkplaats van deze vezels wat dikkere platen die we absoluut niet meer uit elkaar kunnen krijgen. Er is geen pulp meer van te maken, want de vezels zitten zo vast aan elkaar, dat het een nieuwe materie geworden is.
Marchelma heeft nog een test om thuis te doen:
Waarom raakt een wc wel verstopt door tissues en niet door wc-papier?
Doe een test: Leg het testpapier in het water en laat even inwerken. Probeer het vel ongeschonden uit het water te halen. Test de diverse testpapieren, de tissues en het wc-papier.


PapierClinic van snipper 
4 april 2020

Ben je door het bovenstaande verhaal enthousiast geworden over de verborgen eigenschappen van papier, doe dan zeker mee met de PapierClinic van Marchelma van Breugel van snipper restauratie | papier | clinics in samenwerking met PapierLab Rotterdam.

In het PapierLab passen we de missie toe op de PapierClinic. Waarom kun je bepaalde papieren wel verpulpen en daarvan opnieuw papier maken? Welke papiersoorten kunnen niet verpulpt worden, dus niet hergebruikt en waarom niet? Tijdens de PapierClinic zal de papiermaker de papieren verpulpen (of niet) en Marchelma legt uit waarom het wel of niet kan. Zo komen er veel verschillende eigenschappen om de hoek kijken.
Een topcombinatie van PapierLab en PapierClinic.


Masterclass Papier maken i.s.m. Crafts Council

Speciaal voor Crafts Council Nederland hebben we een bijzondere masterclass Papier maken ontwikkeld. We spelen hierbij in op een hedendaags probleem - de onwaarschijnlijk grote berg textielafval - waarvoor we een oplossing denken te kunnen vinden. In twee dagen tijd gaan we alleen vanuit reststromen werken aan de productie van papier en karton.
Hierover later meer info, maar zet zaterdag 13 en zondag 14 juni 2020 alvast in je agenda!

Gezocht
Senior business manager 

Op 6 april 2019 opende PapierLab Rotterdam haar deuren en sinds die tijd werkt Marieke de Hoop aan haar missie: behoud van kennis en kunde van ambachtelijk papiermaken en die kunde slim toepassen voor een circulaire economie. 

Dit doet zij samen met een gepassioneerd team van ruim twintig vrijwilligers en een stichtingsbestuur. Onze droom is echter groter dan de huidige capaciteit en daarom zoeken wij per direct de expertise van een ervaren manager bij de verdere groei van PapierLab Rotterdam.

Deze professional zal gaan helpen in het optimaliseren van de exploitatie en in het verbinden van waardevolle partners aan de missie van PapierLab Rotterdam.

Ben jij, of ken jij, deze senior met tijd en heb je zin om te helpen bouwen aan het eerste ambachtelijke PapierLab van Nederland? Neem dan via onze website contact met ons op!

Info over vacatures

Support het PapierLab,
word donateur

Cellulose toegepast in iconische producten, gemaakt van vezelrijke reststromen, biedt oplossingen voor grote uitdagingen waar we nu mee kampen, zoals de belofte van een plasticvrije samenleving. Er is maar beperkte beschikbaarheid van virgin cellulose - gemaakt van bomen. We zullen dan ook veel slimmer gebruik moeten maken van bestaande reststromen, zoals groente- en fruitvezels, om weer binnen de grenzen van onze planeet te produceren.

De kennis en kunde die daarvoor nodig is, is beschikbaar bij ambachtelijke papiermakers zoals Marieke de Hoop. Dankzij het delen van haar expertise in workshops en lezingen weet zij een hele nieuwe generatie designers up to speed te brengen over de kansen die zij ziet in het werken met cellulose reststromen. Dit heeft al geleid tot talloze projecten rondom upcycling van reststromen: Beermatties, preipapier en de Lamperge.

We hebben jullie steun nodig om het ambacht rondom papiermaken uit te dragen en te vertalen naar kansen voor een circulaire economie. Dankzij jouw donatie kan Marieke met de papiermakers om haar heen aan deze missie werken. Op onze website kun je lezen wat de mogelijkheden zijn om je steentje bij te dragen. 

Steun het PapierLab

Open PapierLab
vrijdag 28 februari 2020

 

Voor diegenen die dat nog niet wisten:
Op de laatste vrijdag van de maand zetten we de deuren van PapierLab Rotterdam open!
Zo ook op vrijdag 28 februari. Iedereen die geïnteresseerd is in het maken van papier, kan van 15.00 tot 18.00 uur bij ons in De Kroon langskomen.
We laten deze keer de resultaten zien van het werk waar Sam en zijn projectgroep uit Amsterdam de afgelopen maand mee bezig waren.
Maar heb je een onderzoeksvraag? Wil je stage lopen, of een cursus volgen, je verdiepen in het maken van pulp en papier van nieuwe grondstoffen? Kom dan langs, want we maken graag samen met jou een ontdekkingstocht. Je bent van harte welkom!


Agenda

Vrijdag 28 februari 2020
van 15.00 tot 18.00 uur:
Open PapierLab
--
Zaterdag 7 maart 2020
van 10.00 tot 16.00 uur: 
Basiscursus papier maken

--
Zaterdag 28 maart 2020
van 10.00 tot 16.00 uur:
Workshop drukken op versgeschept papier

--
Vrijdag 3 april 2020
bij de Grafische Werkplaats Amsterdam
van 10.00 tot 13.00 uur:
Workshop papier maken (ochtend)

van 14.00 tot 17.00 uur:
Workshop papier maken (middag)

--
Zaterdag 4 april 2020
van 13.00 tot 17.00 uur:
PapierClinic door snipper

--
Zaterdag 9 mei 2020
van 10.00 tot 16.00 uur: 
Workshop handgeschept papier van Rotterdamse bomen

--
Zaterdag 6 juni 2020
van 10.00 tot 16.00 uur: 
Workshop aspergepapier maken

--
Zaterdag 13 en zondag 14 juni 2020
Masterclass Papier maken i.s.m. Crafts Counsel Nederland
Noteer vast de data
en hou de website in de gaten voor meer info

--
Zaterdag 27 juni 2020
van 10.00 tot 16.00 uur: 
Basiscursus papier maken

Facebook
Instagram
Website
Copyright © 2020 PapierLab Rotterdam, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp