Copy

Workshops in
PapierLab

We missen de deelnemers aan workshops nu al…… 

De Zomerweek van 10 tot 15 augustus in De Kroon was de afsluiting van een serie uitgestelde workshops. Het was midden in de hittegolf en dan is papiermaken niet alleen leuk, leerzaam en productief - want je eindigt met een behoorlijke voorraad als je klaar bent - maar ook heerlijk koel. Wij liepen in de werkplaats met onze blote voeten op de koude stenen vloer en werkten met onze handen in het koele water. Het was de beste plek om te zijn op dat moment. Op Instagram zullen we de resultaten van die dagen aan jullie laten zien. 

Ook in de herfstvakantie zullen we - van maandag 19 oktober t/m vrijdag 23 oktober - een cursusweek organiseren. Net als in de Zomerweek geven we korte cursussen in de middag. En op woensdag 21 oktober geven we de basiscursus, die een hele dag duurt. Opgeven kan via de website.

In het najaar organiseren we op de zaterdagen geen cursussen meer. Wel kunnen groepen van maximaal vier mensen een andere dag met ons plannen om een workshop te volgen. We bieden verschillende thema’s aan, zoals bijvoorbeeld geboorte-, trouw- en rouwkaarten maken, plantaardig papier en van broek tot boek papier maken.

We hebben een nieuwe opzet bedacht voor basiscursus: Volgens het aloude principe ‘meester-gezel’. De bedoeling is dat je als leerling meewerkt met het dagelijks reilen en zeilen van de ambachtsman/-vrouw. 

 

Op deze manier blijven we onze kennis van het papiermaken doorgeven en maken we mensen enthousiast voor het vak. 

In de werkplaats heerst een routine die je als nieuwsbrieflezer helaas niet uit onze bijdragen kan destilleren. Onze dagelijkse bezigheden zijn rondom het papiermaakproces georganiseerd. Zo is de dinsdag pulpdag, de woensdag schepdag, zijn de donderdag en vrijdag droogdagen, waarbij we de vrijdag ook gebruiken voor de administratie.

We bieden in het najaar de mensen die een basiscursus willen volgen een unieke ervaring. Op de woensdag - onze schepdag - kun je je komen onderdompelen in onze werkzaamheden. We vormen dan met 3-4 mensen een mini papierfabriek en je wordt meegenomen in alle bezigheden van het scheppen van een voorraad papier. 

Je kunt je eigen papier en je vragen meenemen, ze worden al doende beantwoord. De kosten voor een hele dag zijn € 95 en wil je specifiek op dinsdag - de pulpdag - meewerken, dan kan dat ook.

PapierClinic
door

Een vel papier hoeft niet uit 1 soort vezel te bestaan. Vaak wordt er gekozen voor een mix, afhankelijk van de toepassing van het papier en welke eigenschappen je het mee wilt geven. Maar ook de toegevoegde stoffen en de bereiding bepalen in hoge mate de eigenschappen van een papiersoort. Een gek idee misschien, maar van eenzelfde vezel kunnen dan ook verschillende papiersoorten gemaakt worden. Ben je nieuwsgierig naar de verborgen eigenschappen van papier, doe dan op in het PapierLab op zaterdag 3 oktober zeker mee met de PapierClinic!

Marchelma van Breugel is zelfstandig papierkundige. Met haar bedrijf snipper vervlecht ze het restauratievak met haar Papierclinics. In de clinics maakt ze slim gebruik van restauratietechnieken en omgekeerd hanteert ze in de uitvoer van restauraties de kennis van hedendaagse papiersoorten. Die combinatie maakt snipper tot een uniek bedrijf.

Ambacht in Beeld
Festival

Het Ambacht in Beeld Festival zou dit jaar plaatsvinden op 26 en 27 september in Amsterdam. Uniek aan dit tweedaags evenement is dat er een heleboel workshops en masterclasses georganiseerd zijn: de Hallen bruisen van de activiteit. Meester ambachtslieden uit binnen- en buitenland delen hier hun kennis met het publiek. Bezoekers leren iets moois te maken door zelf hun handen uit de mouwen te steken, met materialen te werken, gereedschappen te gebruiken.

De organisatie is lang optimistisch geweest en hebben een prachtig programma samengesteld, maar eind september is de 1,5 meter regelgeving nog niet versoepeld. Dus er is besloten het Ambacht in Beeld Festival 2020 uit te stellen.

De Ambacht in Beeld Team hoopt dat het festival op zaterdag 14 en zondag 15 november 2020 wel doorgang kan vinden, uiteraard in De Hallen in Amsterdam.

Blijf op de hoogte door een kijkje te nemen op de website waar het festivalprogramma al klaar staat.

Papier en de
toekomst

Marieke vertelt: In 1995 wilde ik naar Japan om daar onderdeel te zijn van het programma dat buitenlandse papiermakers een werkplek aanbood om de teloorgang van het japanse papier tegen te gaan. Ik was halverwege het organiseren van een jaar in Japan toen ik besloot om in Nederland te blijven om ons eerste kind geboren te laten worden…… dat diende zich zomaar aan….. Het was een zware overweging, want naar Japan gaan doe je niet zomaar en een volgende keer dient zich misschien niet meer aan. De baby van toen is inmiddels 24 jaar en ik zie de gemiste ervaring ineens in een ander perspectief. Al vanaf 1983 maak ik zelf papier en sinds ik PapierLab (2012) heb opgericht, merk ik hoe weinig echte papiermakers - makers die kunnen leven van hun beroep en het verder ontwikkelen - er nog over zijn in Nederland/Europa. Het gaat hier echt niet goed met het inzicht dat we onze ambachten moeten koesteren. Het zijn de ambachten waaruit de de menselijke uitvindingen voortkwamen en van waaruit we nog vele wegen kunnen bewandelen.
Papier maken is zo’n ambacht. Natuurlijk zijn er nog een aantal papiermakers, die in hun vrije tijd hun techniek verder ontwikkelen. Maar het gaat mij erom dat we deze techniek op de juiste manier nog steeds kunnen inzetten en dat we onze jongeren de mogelijkheden in hun rugzak meegeven voor in de toekomst, waar het werken met de cellulosevezels in de circulaire economie een belangrijke rol zal spelen.
In het kader daarvan is PapierLab Rotterdam lid geworden van het netwerk van de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. Zij zijn het innovatieve hart van de land- en tuinbouwbedrijven van West Brabant en Zuid Holland.
Neem eens een kijkje op hun website.

Nu in de
webshop

In onze nieuwe mini webshop gaan we verschillende producten verkopen. 

 

Het product van deze maand is de DIY Paper Mobile. Ontworpen door Isaac Monté en gemaakt van ons handgeschept papier met een afbeelding die geïnspireerd is op het thema Rotterdam Architectuurstad. 

We hebben op YouTube een DIY video gezet waarin uitgelegd wordt hoe je de mobile in elkaar kunt zetten.

De Paper Mobile kost € 17 (incl. BTW en verzendkosten), maar voor als  nieuwsbrieflezer ontvang je een leuke korting. Vul hiervoor bij de vraag om de kortingscode in: DIY Paper Mobile.

Papierweetje

We vragen vaak aan onze vrienden en relaties of ze voor de nieuwsbrief iets willen schrijven over papier. We vroegen het ook aan Rob Damen. Hij en zijn vrouw Nicole zijn de eigenaren van Damen/Papier Royaal. Sinds circa 25 jaar heeft hun bedrijf zich vooral toegelegd op de verkoop van (sier)papier en boekbindmateriaal. Bijna alles wat ze verkopen is eigen import. Zo ook vele soorten papier waarin de kozovezel verwerkt is. Rob kan ons er iets over vertellen……. 

De Kozovezel (Broussonetia Papyrifera)

Deze plant groeit in grote delen van Oost-Azië, maar wordt vooral in Japan gebruikt voor het maken van papier. De vezel is (in verhouding) lang: enkele millimeters, wat zorgt voor een zeer sterk papier en de vezel is duurzaam. Papier van kozo gaat zeer lang mee, waardoor het geschikt is voor archiefwerk en conservering.

De kwaliteit van de vezel is afhankelijk van het gebied en de omstandigheden waaronder het groeit. Er is bijvoorbeeld Thai kozo. Deze vezel wordt in Thailand en Cambodja gekweekt en geoogst. Indien dit op de juiste manier gebeurt hoeft de kwaliteit niet onder te doen voor kozo gekweekt in Japan. Het is wel goedkoper. De bast kan om de aantal jaren worden gewonnen, de boom zal zichzelf herstellen. De plant kan goed worden gekweekt.

Het voordeel is dat papiermakers niet afhankelijk zijn van het aanbod en de kwaliteit zelf kunnen bepalen. De oogst vindt plaats in het najaar. De bast wordt gesplitst, want alleen de binnenbast is geschikt om papier van te maken. Na koken en wassen van de vezel wordt de massa (pulp) flink geslagen, zodat er een compacte soepele substantie ontstaat. 

Nu kan er geschept worden. De pulpbrei wordt opgelost in heel veel schoon water en de maker kan met behulp van zijn schepraam papier maken.

Het scheppen vereist heel veel oefening. Je wilt tenslotte een egaal vel van een van te voren bepaald grams gewicht maken.


Agenda

Op woensdagen
van 10.00 tot 16.00 uur
organiseren wij de basiscursus in september, oktober en november, zoals hierboven beschreven.
Kijk voor meer info op de website.


Zondag 20 september 2020
van 11.00 tot 17.00 uur: 
Papiermarkt in Rijswijk

Zaterdag 3 oktober 2020 - ER ZIJN NOG ENKELE PLAATSEN VRIJ
van 13.00 tot 17.00 uur:
PapierClinic door snipper

Zondag 11 oktober in Blue City, Pecha Kucha.
PapierLab Rotterdam zal één van de deelnemers aan de Pecha Kucha zijn. Een Pecha Kucha is een voordracht aan de hand van 20 foto’s die ieder twee seconden getoond worden, waarbij de maker ervan zijn/haar verhaal kan vertellen. De keuze van het thema is totaal vrij.  https://www.pechakucha.com/

Maandag 19 oktober 2020
van 13.00 tot 16.00 uur
Wintervoorraad papier maken dag 1

Dinsdag 20 oktober
van 13.00 tot 16.00 uur
Wintervoorraad papier scheppen dag 2

Woensdag 21 oktober 
van 10.00 tot 16.00 uur
Basiscursus papier maken

Donderdag 22 oktober
van 13.00 tot 16.00 uur
Huis, tuin en keukenpapier maken dag 1

Vrijdag 23 oktober
van 13.00 tot 16.00 uur
Huis, tuin en keukenpapier maken dag 2

Zaterdag 14 november een lezing over Gitte Christensen (grafiek op geschept vlaspapier en de droge naald etstechniek) door Henk Porck, de vroegere conservator van de historische papiercollectie van de Koninklijke Bibliotheek.

najaar 2020: een lezing van Nathalie Cassee, van de katoendrukkerij in Amersfoort, die ze dit jaar heeft mogen renoveren. https://kashmirheritage.nl/blockprinten/. of https://kashmirheritage.nl/nieuws/

Wij overleggen nog over de datum en de workshop blockprint op papier die daarna volgt. hou de website in de gaten!

Komt deze nieuwsbrief in je spambox terecht?
Voeg dan de onderstaande mailadressen aan je contacten toe en je ontvangt onze nieuwsbrief voortaan gewoon in je Inbox.

mariekepapier@gmail.com
info@papierlabrotterdam.nl

Facebook
Instagram
Website
Copyright © 2020 PapierLab Rotterdam, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp