Copy

Troostpapier

Daar moet ik nu weer dagelijks aan denken. Mijn vader zit thuis - totaal in isolement - net als veel andere ouderen. Ik zou ze allemaal wel een brief op handgeschept papier willen schrijven.

De laatste twee jaren heb ik veel Troostpapier gemaakt en ik zal de komende jaren ook weer veel Troostpapier gaan maken, omdat ik daar behoefte aan heb

In 2018 deelde ik mijn eerste ideeën over Troostpapier met het publiek. Het is een persoonlijk verhaal, maar Troostpapier ís ook persoonlijk. Je kunt het zelf thuis maken. In je eigen keuken. Hoe fijn is dat?

lees hier het blog


Ebrupapier en tulpen

Precies een jaar geleden maakten we in opdracht van Atilla Can - een bekende Turkse Ebru-kunstenaar - een filmpje over het proces van papier maken. Niet zomaar papier, maar papier waarin we tulpen verwerkten.
En laat de tulpenbol nou oorspronkelijk uit Oezbekistan komen. Van daaruit is ie meegenomen door de Turken en via hen hebben wij de tulp weer leren kennen. Het cirkeltje is wel weer rond.

Trouwens, de Ebru-kunst is een Turkse marmertechniek die op dit moment weer populair is. In de Volkskrant stond vorige maand een erg leuk artikel over het ontstaan van deze techniek en hoe mode-ontwerper Jan Taminiau de Ebru-kunst gebruikt voor zijn ontwerpen.

Dat wij van PapierLab Rotterdam overigens niet de enigen zijn die van tulpen papier maken, lees je op de website van tulpenbollenpapier.nl

bekijk hier het filmpje


Papierweetje

 

Plantaardige vezels maken het papier; de mix en de maling. Maar we moeten de invloed van de toegevoegde stoffen niet vergeten; de vulstoffen, de hulpstoffen en de kleuring.
De helderwitte vulstoffen die worden toegevoegd aan de papiermassa verbeteren niet alleen de kleur. Het oppervlak wordt homogener en het opzuigend vermogen verhoogd. Een belangrijk goedje dus!
Het toevoegen van bijvoorbeeld calciumcarbonaat (kalk) is niet ongelimiteerd. Een te hoog kleigehalte belemmert een goede vervilting van de vezel tijdens de productie, waardoor de kracht van het papier achteruit gaat. Als een vel papier te veel klei bevat - de vulstof is zwaarder dan de plantenvezels - zal je dit ervaren als een slap papier.
Een goed voorbeeld hoe een vulstof papier kan beïnvloeden is het dundrukpapier, zoals bijvoorbeeld in de dwarsliggertjes gebruikt wordt. De vulstof die hier wordt gebruikt is titaniumdioxide. Met behulp van deze stof is het mogelijk een kwaliteit papier te maken die geen last heeft van doorschemeren van de verso-zijde van het drukwerk.


Veranderingen

Het PapierLab neemt haar verantwoordelijkheid, dus we hebben onze deuren gesloten!
Voorlopig zijn we dicht tot dinsdag 7 april en al onze in maart, april en mei geplande workshops, bijeenkomsten en evenementen worden verzet. Ook zullen de Open PapierLab dagen op 27 maart en 25 april niet doorgaan.

In de tussentijd lopen er in verband met het coronavirus meer zaken voor ons anders dan gepland. We zouden volgende week op de televisie te zien zijn in het programma Briljant, maar RTL heeft deze week besloten de afleveringen van Briljant te verplaatsen naar het najaar. Op dit moment weten wij nog geen precieze datum en tijd waarop wij te zien zullen zijn.

In de hieronder vermelde agenda staat wat er (hopelijk) wel door zal gaan.


Agenda

Vrijdag 27 maart 2020
Open PapierLab gaat niet door
 

Zaterdag 28 maart 2020
Workshop drukken op versgeschept papier vervalt definitief
 

Vrijdag 3 april 2020
Workshop papier maken bij de Grafische Werkplaats Amsterdam vervalt,
nog geen nieuwe datum bekend

Zaterdag 9 mei 2020
Workshop handgeschept papier van Rotterdamse bomen vervalt definitief
 

Zaterdag 13 en zondag 14 juni 2020
Masterclass Papier maken i.s.m. Crafts Counsel Nederland wordt verplaatst naar het najaar, nog geen data bekend
 

Zaterdag 6 juni 2020
van 10.00 tot 16.00 uur: 

Workshop aspergepapier maken

Zaterdag 20 juni 2020
van 13.00 tot 17.00 uur:

PapierClinic door snipper

Zaterdag 27 juni 2020
van 10.00 tot 16.00 uur: 

Basiscursus papier maken

Komt deze nieuwsbrief in je spambox terecht?
Voeg dan de onderstaande mailadressen aan je contacten toe en je ontvangt onze nieuwsbrief voortaan gewoon in je Inbox.

mariekepapier@gmail.com
info@papierlabrotterdam.nl

Facebook
Instagram
Website
Copyright © 2020 PapierLab Rotterdam, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp