U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor deze dienst op de website CJG Alkmaar

Nationale Voorleesdagen 2016

In deze nieuwsbrief is onder andere aandacht voor de Nationale Voorleesdagen die plaatsvinden van 27 januari tot en met 6 februari. De Voorleesdagen zijn hoofdzakelijk bedoeld om het voorlezen aan kinderen, die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren. Voorlezen aan kinderen is belangrijk: Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt kinderen veel plezier. Daarnaast kan voorleestijd  voor jullie beiden ook 'quality time' zijn: Samen met je kind kijken, luisteren, praten en lachen!

Activiteiten Bibliotheek Kennemerwaard

In de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard staat tijdens de Nationale Voorleesdagen alles in het teken van voorlezen en prentenboeken voor peuters en kleuters. Daarbij worden er diverse activiteiten georganiseerd. Er wordt onder andere voorgelezen uit het prentenboek van het jaar 'We hebben er een geitje bij!'. Daarnaast zijn er leuke speel-,  kijk- en doe-opdrachtjes te doen. Ook wordt er gedanst, muziek gemaakt en er is een MeeSpeelVoorstelling.

lees meer

Voorleestips
Voorlezen is elke dag een feest! Lekker knus op de bank met een boek. Samen lezen is leerzaam en gezellig. Even rust en echte aandacht voor elkaar. Of je nu voor het slapen gaat een mooi verhaal voorleest in bed of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip. Hierbij vind je een aantal tips om het meeste uit dit speciale moment te halen.

lees meer

Mindful zwanger

Mindfulness: doelbewust en zonder oordeel aandachtig zijn in het nu. Wanneer je de tijd neemt om mindfulness te leren, kan dat je helpen beter om te gaan met de (onvermijdelijke) stress van zwangerschap en de onzekerheid van het geboorteproces. Tijdens deze cursus train je vertrouwen, geduld en kracht. De cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten en start op 13 februari.

lees meer

Vaders voor Lezen

In de leesopvoeding krijgen kinderen over het algemeen weinig met mannelijke rolmodellen te maken. Vaders lezen minder vaak voor dan moeders, praten minder vaak met hun kinderen over boeken, nemen hun kinderen minder vaak mee naar de boekhandel of bibliotheek en lezen minder vaak zelf een boek in het bijzijn van hun kind. Ook op school en in de bibliotheek zijn leesopvoeders overwegend vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat vaders en moeders hun eigen, unieke manier van voorlezen hebben. Daarom is het van belang dat beiden aandacht besteden aan de leesopvoeding. Vaders Voor Lezen is een landelijk project voor leesbevordering dat zich richt op vaders/opa's. 

lees meer

Opvoedspreekuur

Sinds enige tijd is er een Opvoedspreekuur in basisschool de Vlieger, Sneeuwgansstraat 18 in Alkmaar. Dit spreekuur is iedere vrijdag, zonder afspraak, te bezoeken van 13.30 tot 14.30 uur. De opvoedadviseur kijkt tijdens dit inloopspreekuur samen met ouders naar antwoorden en oplossingen voor vragen en problemen in de opvoeding. De andere opvoedspreekuren zijn op de CJG's en op basisschool de Driemaster en werken op afspraak. Je kunt een afspraak maken via 088-0100555. Voor ouders/verzorgers uit de Schermer en Graft de Rijp zijn er, als de afstand naar Alkmaar een probleem is, andere mogelijkheden (afspraak op locatie of advies per telefoon of skype). Neem hiervoor contact op met opvoedadviseur Berna Navruz via 06-20703380.

lees meer

BoekStart

Met je baby op schoot een boekje ontdekken is leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kind en het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar je baby een leven lang plezier van heeft. Voorlezen is niet alleen fijn voor kinderen, maar ook voor ouders. Het is een moment waarop je dicht bij je kind bent. Het voorlezen van een boekje maakt een baby vaak rustig. Daarom vindt je baby het fijn om voor het slapen gaan voorgelezen te worden. Samen een boekje lezen is een goede overgang van de drukke dag naar de rustige nacht. Het landelijk programma BoekStart stimuleert voorlezen aan je baby en ook het consultatiebureau schenkt aandacht aan BoekStart. Maak je baby (gratis) lid van Bibliotheek Kennemerwaard en ontvang het leuke BoekStartkoffertje waar een babyboekje, een boekje met kinderliedjes en een cd in zit. In de bibliotheek kun je dan meteen de speciale BoekStarthoek met babycollectie ontdekken.

Lezing Temperamentvol kind

Heb jij een kind dat opvliegender lijkt te zijn dan andere kinderen? Lijkt jouw kind soms koppiger dan anderen of kan hij van slag raken van iets waarvan je het totaal niet had verwacht? Dan lijkt het er op dat je te maken hebt met een temperamentvol kind. Op 28 januari organiseren Bibliotheek Kennemerwaard en het CJG gezamenlijk een interessante lezing waarbij praktische handreikingen gegeven worden die je kunnen helpen bij het opvoeden van een temperamentvol kind.

lees meer

Cursus Ouderpower

De cursus Ouderpower is een zelfhulpcursus voor en door ouders van pubers met ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag, waaronder ADHD, het Syndroom van Asperger en PDD-NOS. In deze cursus wordt onderzocht waarom pubers en adolescenten uit de doelgroep zich gedragen zoals ze zich gedragen en hoe je daar als ouders mee om kunt gaan. Tijdens elke bijeenkomst wordt de theorie behandeld, is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en worden vragen en oefenstof voor thuis meegegeven. De cursus start op 9 maart in CJG Oost, Merwedestraat 4.

lees meer

Activiteiten en cursusaanbod

Het CJG biedt allerlei cursussen en bijeenkomsten over opgroeien en opvoeden
  • Workshop 'Praten met je baby', CJG Oost, Merwedestraat 4, meerdere data 
  • Lezing 'Temperamentvol kind', Bibliotheek Alkmaar Centrum, 28 januari 20.00 uur
  • Het Speel je Wijs festival, Wijkcentrum Overdie, 16 maart 14.30-16.30 uur
Meer actueel cursusaanbod en activiteiten zijn te vinden op onze site.

Contact

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur via 088-0100560. Ons mailadres is info@cjgalkmaar.nl
Wil je weten wat het CJG allemaal doet? Bekijk dan onze site. Wij zijn ook op Facebook te vinden.
Locaties:
Oost: Merwedestraat 4, 1823 VK Alkmaar
Noord: Arubastraat 2, (in wijkcentrum Mare Nostrum), 1825 PV Alkmaar
Zuid: van Alphenstraat 9, 1813 KG Alkmaar
Schermer: Hornplein 8, 1636 XE Schermerhorn
Graft de Rijp: Jan Ploegerlaan 1, 1483 VR De Rijp
    
CJG Alkmaar (088) 0100560

E-mail: info@cjgalkmaar.nl

w
ww.cjgalkmaar.nl
 
Email Marketing Powered by Mailchimp
Copyright © 2016 CJG Alkmaar, Alle rechten voorbehouden.
Verwijder mij uit deze lijst  |  Inschrijving bewerken  |  Bekijk deze mail in mijn browser