Copy
U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor deze dienst op de website CJG Alkmaar

(Nieuwe) School


De overgang naar het voortgezet onderwijs is een grote stap. Kinderen laten hun vertrouwde school, waar alles en iedereen bekend was achter zich, om te starten op een nieuwe school. Het is niet alleen wennen aan nieuwe klasgenoten, leraren en vakken, maar ook om weer de jongste te zijn op school. Daarbij vraagt deze fase ook om een enorme toename in zelfstandigheid. Kinderen moeten nu veel meer zelf uitzoeken hoe alles in zijn werk gaat. Als ouder heb je veel minder zicht op wat er gebeurt op school. De leerkrachten en klasgenoten van je kind ken je niet meer. Niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouders is de overgang naar de middelbare school een grote verandering. Toch kun je als ouder veel doen om je kind te begeleiden bij deze overgang.

Plezier op School

Wordt je kind op de basisschool gepest of is hij/zij onhandig in het contact met andere kinderen? Dan is de tweedaagse-zomercursus Plezier op School misschien iets voor je kind. Deze cursus helpt kinderen hun zelfvertrouwen te vergroten en beter voor zichzelf op te komen. Kinderen zullen ervaren dat zij niet de enigen zijn die te maken hebben met dit soort problemen. Op een speelse wijze leren ze diverse vaardigheden die ze op de nieuwe school goed kunnen gebruiken. De cursus is bedoeld voor kinderen die nu in groep 8 zitten en na de zomer naar het voortgezet onderwijs gaan. Aanmelden kan tot half mei.

lees meer

De Grote Oversteek, workshop voor ouders en kinderen

Als je kind naar het voortgezet onderwijs gaat, wordt niet alleen je kind, maar ook de wereld van je kind een stuk groter. Hoe zorg je nu dat je als ouder mee verandert? En dat het contact met je kind dat weliswaar anders wordt, goed blijft? Tijdens deze ouder- en kind workshop kun je alvast een kijkje nemen in de wereld die komen gaat. In een aantal opdrachten ervaren ouders en kinderen dat ze een team zijn. Dat is een mooie basis om samen verder te gaan. Er is een cursus gepland op 3 juni.  Meer informatie en/of aanmelden kan via: talagoz@ggdhn.nl
Wil je als ouder of als school zelf ook deze workshop organiseren? Laat het ons weten via info@cjgalkmaar.nl
 

Coach4you

Niet voor alle leerlingen verloopt de overgang van basisschool naar voortgezet onderwijs zonder problemen. Wanneer ouders zich zorgen maken én deze zorgen worden gedeeld door de leerkracht in groep 8 van de basisschool, dan kan een beroep worden gedaan op de vrijwilligers van Coach4you. Zij steunen leerlingen door bijvoorbeeld regelmatig met hen thuis af te spreken en in het bijzijn van een ouder te helpen met het huiswerk. Ook kunnen zij een luisterend oor bieden, de leerling motiveren of helpen met de planning.

lees meer

Slim mobiel

Veel kinderen krijgen een mobiel als ze van de basisschool naar het voortgezet onderwijs gaan. Meestal is dat een smartphone. Het is goed om te bespreken wie het toestel betaalt en wie de belkosten. Je kunt afspreken om de maandelijkse kosten samen te betalen of om het zakgeld te verhogen met een vast bedrag. Als kinderen hun mobiel vaker willen gebruiken, kun je ze dat zelf laten betalen. Zo voorkom je extreem hoge kosten en maak je kinderen bovendien bewust van hun belkosten.

lees meer

Naar de basisschool

Ook als je kind vier jaar wordt en voor het eerst naar de basisschool gaat, is dit een grote stap. Het ene kind is er echt aan toe, het andere kind ziet er best tegen op. Het is een stuk minder eng als je kind een beetje weet wat er op school gaat gebeuren. Heel belangrijk is dat het een goed gevoel heeft bij het naar school gaan. Kondig school aan als iets dat leuk is en ga bijvoorbeeld gezellig samen spulletjes kopen die gebruikt gaan worden (rugzakje, broodtrommel en beker). Zorg ervoor dat het gebouw en de omgeving van de school al bekend zijn voor je kind. Straal vertrouwen uit dat je kind zich goed zal kunnen redden op school en maak het dus niet te groot of te spannend.

lees meer

Sense

Vakantie is de tijd voor verliefdheid! Je vraagt je als ouder misschien wel eens af wanneer  jouw kind interesse begint te krijgen voor seksualiteit. Mogelijk denk je dat je kind nog helemaal niet met seks bezig is, maar soms zijn jongeren verder dan hun ouders denken. Het verschilt per kind wanneer de puberteit begint en wanneer hun belangstelling voor seks gewekt wordt. Door met kinderen te praten en antwoord te geven op hun vragen laat je zien dat relaties en seksualiteit onderwerpen zijn, waarover je gewoon met elkaar in gesprek kunt gaan. Daarnaast kun je je kind op Sense wijzen. Sense is het centrum voor seksuele gezondheid. Je kind kan er anoniem terecht met vragen over seks en voor hulp en advies. De deskundigen van Sense zijn er speciaal voor jongeren tot en met 24 jaar.   

lees meer

Kids&Vrije tijd

Met vrije dagen en vakanties in het vooruitzicht: Een overzicht van leuke (budget-vriendelijke) dagjes uit/kindervakanties

alkmaarpas
alkmaar aan zee
jeugdzomerkamp
jol alkmaar
uit met kinderen
dagje weg in alkmaar
humanitas/kindervakantieweken

Activiteiten en cursusaanbod

Het CJG biedt allerlei cursussen en bijeenkomsten over opgroeien en opvoeden
  • Weerbaarheidstraining in Alkmaar en de Rijp, voor kinderen (8 t/m 12 jaar en 13 t/m 16 jaar) van regulier én speciaal onderwijs. Start 11/12 mei 
  • Cursus Beter omgaan met pubers, CJG Noord, start 17 mei
  • Workshop Praten met je baby, CJG Oost, 14 juli
Meer actueel cursusaanbod en andere activiteiten zijn te vinden op onze site.

Contact

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur via 088-0100560.
Ons mailadres is info@cjgalkmaar.nl. 
Wil je weten wat het CJG allemaal doet? Bekijk dan onze site.
Wij zijn ook op Facebook te vinden.
Locaties:
Oost: Merwedestraat 4, 1823 VK Alkmaar
Noord: Arubastraat 2 (in wijkcentrum Mare Nostrum), 1825 PV Alkmaar
Zuid: van Alphenstraat 9, 1813 KG Alkmaar
Schermer: Hornplein 8, 1636 XE Schermerhorn
Graft de Rijp: Jan Ploegerlaan 1d,1483 VR de Rijp
    
CJG Alkmaar (088) 0100560
E-mail: info@cjgalkmaar.nl
www.cjgalkmaar.nl
 
Email Marketing Powered by MailChimp
Copyright © 2016 CJG Alkmaar, Alle rechten voorbehouden.
Verwijder mij uit deze lijst  |  Inschrijving bewerken  |  Bekijk deze mail in mijn browser