Copy
U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor deze dienst op de website CJG Alkmaar

De financiële opvoeding

In onze nieuwsbrief deze keer onder andere aandacht voor de financiële opvoeding. Je kind(eren) leren omgaan met geld, dat voorkomt later problemen. Als ouder heb je grote invloed op het financiële inzicht van je kind. En goed voorbeeld doet goed volgen! Op bijvoorbeeld de site van het Nibud zijn veel handige en bruikbare (geld) tips te vinden. Ook kun je hier gericht naar informatie over een bepaald onderwerp (zoals zakgeld of studeren) zoeken. Met de vakantie in zicht hebben wij ook een aantal (budget-vriendelijke) 'dagjes uit' en kindervakanties voor ouders met minder budget op een rijtje gezet.
 

Naar de middelbare school

Als je kind naar de middelbare school gaat verandert er financieel het een en ander voor jou en je kind. Dit is een goed leermoment in de financiële opvoeding. De nieuwe school, met kantine en snoepautomaat, brengt andere uitgaven mee. Ook het sociale leven van je kind verandert.  Het spreekt buiten school met vrienden af, gaat zelfstandig de stad in of naar de bioscoop. Het kan nuttig zijn om nieuwe afspraken met je kind te maken over geld. Zo bereid je je kind voor op een zelfstandige financiële toekomst.
Lees meer

Alleen winnaars bij Sporthereo

Sporthero is een project waarbij kinderen van 8-12 jaar met (dreigend) overgewicht werken aan een gezondere leefstijl door gedurende zeven maanden, twee keer in de week te sporten. De deelnemers maken kennis met veel verschillende sporten, zodat zij aan het einde van Sporthero een vereniging kunnen uitkiezen waar ze lid van willen worden. Naast het sporten is er ook voorlichting over voeding en sociale emotionele onderwerpen (hoe ga je om met pesten, tegenslag).
Lees meer

Eerlijk duurt het langst

Hoe kan je je peuter/kleuter leren dat eerlijk zijn belangrijk is? Als je merkt dat je kind jokt is het belangrijk om hier rustig en duidelijk op te reageren. Reageren met een emotionele lading (boosheid, harde stem, verdriet) versterkt dit ongewenste gedrag. Na het zevende jaar is het belangrijk dat het geweten van een kind zich zo ontwikkeld heeft, dat liegen en niet de waarheid spreken steeds minder voorkomen. Als dit niet het geval is, dan is het belangrijk dat een kind dat gaat leren. Als je wilt weten hoe je als ouder daarbij kunt helpen en of er hulp van buitenaf nodig is, ga dan een keer langs bij het Opvoedspreekuur. Een afspraak maken kan via: 088-0100555. Er zijn geen kosten verbonden aan het Opvoedspreekuur. Ook kun je kijken op www.positiefopvoeden.nl
Lees meer

Gratis opgroeikaarten

Op deze website kunnen opvoeders en hulpverleners gratis Opgroeikaarten (o.a. aftelkalenders, dagritme- en beloningskaarten) downloaden. Deze kaarten zijn leuk om te zien en te gebruiken, tegelijkertijd worden opvoeders hierdoor gestimuleerd om naar het goede gedrag van hun kinderen te kijken en duidelijke afspraken te maken. Neem eens een kijkje op de site!

Lees meer

Jong geleerd, oud gedaan

Kinderen leren omgaan met geld gaat met vallen en opstaan. Dit betekent dat kinderen fouten mogen maken. Onverantwoorde keuzes op jonge leeftijd zijn juist leerzaam. Ze voorkomen vaak dat je kind later in de financiële problemen raakt door een verkeerde keuze. Het belangrijkste is dat je kind leert zijn wensen af te stemmen op zijn budget. Als volwassene moet je immers ook kunnen uitkomen met je inkomen. In de gratis online cursus van de NTR academie vind je informatie en tips over zakgeld, kleedgeld en afspraken over geld met kinderen op de basisschool en pubers op de middelbare school. Je kunt de cursus stap voor stap volgen of alleen de stap bekijken waarover je meer wilt weten.

Lees meer

Speel-o-theek de Speelboeg gaat verhuizen

Speel-o-theek de Speelboeg en Bibliotheek Kennemerwaard hebben hun krachten gebundeld en gaan vanaf 16 september samen verder op de Laan van Straatsburg 2. De Speel-o-theek krijgt een eigen plek in het pand op de eerste verdieping. Na de verbouwing kunnen er naast boeken ook spelletjes en speelgoed geleend worden.
 
Lees meer

(Budget-vriendelijke) dagjes uit/kindervakanties

Alkmaar Pas
Alkmaar aan Zee
Jol Alkmaar
Kidsproof
Uit met kinderen
Dagje weg
Stichting Heppie
Jeugdzomerkamp
 


 

Activiteiten en cursusaanbod

Het CJG biedt allerlei cursussen en bijeenkomsten over opgroeien en opvoeden.
  • Cursus 'Babymassage', start 12 september, CJG Oost.
  • Cursus 'Positief opvoeden Tieners (12-16 jaar)', start 1 oktober, CJG Oost. Deze cursus is bedoeld voor ouders/opvoeders met één of meerdere kinderen met problemen in hun gedrag én die behoefte hebben aan meer begeleiding bij de opvoeding.
  • Themabijeenkomst op 4 november 'Hoe was het online vandaag', informatie over kind en social media. Bibliotheek Kennemerwaard, locatie Alkmaar Centrum. Opgave en meer informatie via www.ggdhn.nl
Meer actueel cursusaanbod en andere activiteiten zijn te vinden op onze site.
 


 

Contact

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur via 088-0100560. Ons mailadres is info@cjgalkmaar.nl. 
Wil je weten wat het CJG allemaal doet? Bekijk dan onze site. Wij zijn ook op Facebook te vinden.
Locaties:
Oost: Merwedestraat 4, 1823 VK Alkmaar (google maps)
Noord: Arubastraat 2 (in wijkcentrum Mare Nostrum), 1825 PV Alkmaar (google maps)
Zuid: van Alphenstraat 9, 1813 KG Alkmaar (google maps)
Schermer: Hornplein 8, 1636 XE Schermerhorn (google maps)
Graft de Rijp: Mieuwijdt 19, 1484 EE Graft (google maps)
 


 

CJG Alkmaar
Straat 1
Leeuwarden, Fr 8911 AA

Add us to your address book
Facebook Twitter Google Plus
CJG Alkmaar (088) 0100560
CJG Graft de Rijp (088) 0100560
CJG Schermer (088) 0100560

E-mail: info@cjgalkmaar.nl
 
Email Marketing Powered by Mailchimp
Copyright © 2015 CJG Alkmaar, Alle rechten voorbehouden.
Verwijder mij uit deze lijst  |  Inschrijving bewerken  |  Bekijk deze mail in mijn browser