Bekijk deze nieuwsbrief altijd in je browser
Nieuwsbrief augustus 2020
Grip op Geld
Geld is voor iedereen belangrijk om in de dagelijkse behoeften te voorzien, om (noodzakelijke) spullen te kopen en om leuke dingen te doen. Dat de een meer verdient dan de ander, dat weet iedereen. We zijn allemaal op een andere manier bezig met geldzaken. De een is er het liefst zo weinig mogelijk mee bezig, maar vraagt zich soms wel eens af waar het geld blijft. Een ander heeft zorgen over alle rekeningen, of hoe de fiets of sportclub van de kinderen betaald moet worden. En wie door de coronacrisis plotseling (veel) minder inkomen heeft, zal ook de uitgaven aan moeten passen. Kortom: Een goed inzicht in je eigen geldzaken en mogelijkheden van financiële ondersteuning kan veel problemen voorkomen.
 
Als je een kindje krijgt, komen er heel wat financiële regelzaken op je af. Denk hierbij aan je zorgverzekering en aan eventuele kinderopvangtoeslag. 
Bezoek aan het consultatiebureau, waar de ontwikkeling van je kind gevolgd wordt en vaccinaties gegeven worden, is gratis. Aan de meeste (online) bijeenkomsten zoals de workshop of webinar 'Een Baby!' zijn ook geen kosten verbonden. De uitgaven voor kleding en speelgoed kun je zo groot maken als je zelf wilt. Misschien goed om te weten: in de Ruil/Weggeefhoek van het CJG liggen veel goed bruikbare babyspullen die je gewoon mee mag nemen.
Financiële checklist
Niet iedereen die recht heeft op gemeentelijke regelingen maakt hier gebruik van. Bijvoorbeeld omdat je de regeling niet kent of omdat je het lastig vindt om de formulieren voor een tegemoetkoming (vergoeding) in te vullen. Het Formulierenpunt helpt je bij het invullen van (online) formulieren. Ook word je geholpen om alle gegevens te verzamelen en bekijk je samen waar je recht op hebt. Ook kun je bij Humanitas terecht voor hulp rond je geldzaken. Bijvoorbeeld om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten. Of bij het zoeken naar ruimte in het budget om schulden af te lossen. 
Formulierenpunt
Humanitas Thuisadministratie

Voor wie door de coronacrisis plotseling veel minder inkomen heeft, liggen geldproblemen op de loer. Het helpt om te proberen overzicht te houden en tijdig te reageren op de nieuwe situatie. Met het stappenplan van het NIBUD zet je op een rij hoe je ervoor staat en wat je kunt doen.
Ben je vanwege je lagere inkomen nog aan het twijfelen of je kind weer gaat starten met sport of cultuur? Goed nieuws: het Jeugdfonds Alkmaar stelt per kind in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar een bijdrage beschikbaar van € 50 om hem of haar toch te kunnen laten starten met de lessen in het nieuwe seizoen.

Stappenplan NIBUD
€ 50 voor jouw kind

Kinderen die al op jonge leeftijd leren hoe ze met geld om moeten gaan, komen later minder vaak in de financiële problemen. Aan jou als ouder de taak om je kind voor te bereiden op financiële zelfstandigheid. Bedenk dat fouten maken juist leerzaam is. Spijt krijgen van een aankoop helpt voorkomen dat je kind later in financiële problemen raakt door een verkeerde keuze. 
Je kind klusjes laten doen voor geld is een leuke en leerzame manier om je kind met geld om te leren gaan.

Financiële opvoeding
Zelf geld verdienen (video)
Vanaf de 18e verjaardag is je kind zelf verantwoordelijk voor zijn of haar geldzaken. Er zijn een aantal dingen die geregeld moeten worden of waar over nagedacht moet worden, zoals verzekeringen en toeslagen.  Meer grip op geld of vragen over geldzaken? Get a Grip helpt alles op een rijtje te krijgen. Voor studenten is het handig om een overzicht te maken van geld dat maandelijks binnenkomt en de uitgaven die je als student hebt.
18 jaar
Get a Grip
Studentenbegroting
Als je inkomen tot 120% van het minimum-inkomen is, dan krijgen jij en je kind(eren) van de Gemeente Alkmaar gratis een AlkmaarPas. Op deze pas staat een tegoed waarmee bijvoorbeeld een sportclub voor kinderen en jongeren betaald kan worden. Als dit tegoed niet genoeg is, dan betaalt het Jeugdfonds Sport & Cultuur Alkmaar (een deel van) de contributie, sportkleding en overige attributen. Een aanvraag dien je samen met een intermediair in. Dit kan een leerkracht, een maatschappelijk werker of een baliemedewerker van CJG Alkmaar zijn.
AlkmaarPas
Jeugdfonds Sport&Cultuur

Wist je dat er in een derde van de Nederlandse huishoudens één of meerdere fietsen ongebruikt in de schuur staan? En dat terwijl het hebben van een fiets voor een op de negen kinderen niet vanzelfsprekend is. Dit is de reden dat in 2015 het ANWB Kinderfietsenplan gestart is. Als je een gebruikte fiets over hebt kun je die inleveren of op laten halen. Zo help je mee om ieder kind op een fiets naar school te laten gaan.

Kinderfietsplan

Activiteiten en cursusaanbod

Check onze  AGENDA voor ons cursusaanbod en overige activiteiten, waarvan de meeste gratis zijn.
Bij de cursussen en groepsbijeenkomsten op locatie wordt rekening gehouden met de maatregelen en richtlijnen van het RIVM.
Volg het Centrum voor Jeugd en Gezin Alkmaar ook op Facebook en Instagram. Hoe meer likes en gedeelde berichten, hoe meer gezinnen ons zullen weten te vinden. Dank je wel!
Facebook
Facebook
Instagram
Instagram

 

Contact
Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur via 088-0100550.
Ons mailadres is info@cjgalkmaar.nl. 
Wil je weten wat het CJG allemaal doet? Bekijk dan onze site.
Locaties:
Oost: Merwedestraat 4, 1823 VK Alkmaar
Noord: Arubastraat 2 (in wijkcentrum Mare Nostrum),
1825 PV Alkmaar
Zuid: van Alphenstraat 9, 1813 KG Alkmaar
Schermer: Hornplein 8, 1636 XE Schermerhorn
Graft De Rijp: Jan Ploegerlaan 1d (in Brede School de Pauw), 
1483 VR De Rijp
CJG Alkmaar (088) 0100550
E-mail: info@cjgalkmaar.nl
www.cjgalkmaar.nl
 
Email Marketing Powered by Mailchimp 
Copyright © 2019 CJG Alkmaar, Alle rechten voorbehouden.
Verwijder mij uit deze lijst  |  Inschrijving bewerken  |  Bekijk deze mail in mijn browser
Copyright © 2020 CJG Alkmaar, All rights reserved.


 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
CJG Alkmaar · Arubastraat 2 · Alkmaar, N-Holland 1825 PV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp