U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor deze dienst op de website CJG Alkmaar

Media & Respect


De Week van de Mediawijsheid is van 20 tot en met 27 november. Dit jaar staat het thema 'Media & Respect' centraal. Ouders doen niet altijd bewust aan mediaopvoeding, maar wat je doet – of juist laat – heeft wel altijd invloed op het opgroeien van kinderen. De tijd die jezelf aan televisie kijken, internetten of bijvoorbeeld Facebook besteedt, zijn allemaal signalen voor je kind(eren) hoe je met media omgaat.  Nooit eerder was het zo eenvoudig om snel met anderen in contact te komen, ervaringen te delen of in discussie te gaan, met wie dan ook, waar dan ook ter wereld.  Zorgvuldigheid, respect, privacy bescherming en het ‘even tot tien tellen' zijn belangrijke aandachtspunten voor ons allemaal.

Hoe was het vandaag op internet?

De meeste ouders stellen hun kind(eren) aan de eettafel de vraag: 'Hoe was het op school?'. In deze tijd is het niet zo gek om ook de vraag: 'Hoe was het op internet?' te stellen. Zodra kinderen het internet opgaan, is het moeilijk te controleren welke informatie en beelden ze onder ogen krijgen. Om daar door middel van een gesprek achter te komen en hoe ze met hun privacy omgaan, kun je deze 25 hulpvragen (geschikt voor 10- tot 16-jarigen) gebruiken.

Lees meer

Mediaontwikkeling 0-4 jaar

In het dagelijks leven is het gebruik van digitale media zoals een computer of iPad nauwelijks weg te denken. Veel jonge kinderen maken er ook graag gebruik van. Gelukkig zijn er veel aanwijzingen dat die digitale media een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen.

Lees meer

Verhuizing CJG en bibliotheek

CJG Graft-de Rijp is verhuisd naar de nieuwe Brede School 'de Pauw', Jan Ploegerlaan 1 in De Rijp. Het ontwerp van het pand is geïnspireerd op de Rijper pakhuizen in het oude dorp. Behalve het CJG vestigen ook twee basisscholen, peuterspeelzalen én de bibliotheek zich in dit pand. Inmiddels is er een prachtig kunstwerk boven op het dak geplaatst. Het is nog niet bekend wanneer de officiële opening plaatsvindt.

GezondGroeien app

In de gratis GezondGroeien app van het Voedingscentrum vind je antwoord op je vragen over gezonde voeding tijdens je zwangerschap en voor je kind. De app staat boordevol weetjes, leuke recepten, handige checklists en een verlanglijstje om met vrienden te delen. Ook kun je de groei en ontwikkeling van je kind in je buik en de eerste jaren daarna volgen.
Lees meer

Opvoedspreekuur

Sinds enige tijd is er een Opvoedspreekuur in basisschool de Vlieger, Sneeuwgansstraat 18 in Alkmaar. Dit spreekuur is iedere vrijdag, zonder afspraak, te bezoeken van 13.30 tot 14.30 uur. De opvoedadviseur kijkt tijdens dit inloopspreekuur samen met ouders naar antwoorden en oplossingen voor vragen en problemen in de opvoeding. De andere opvoedspreekuren zijn op de CJG's en op basisschool de Driemaster en werken op afspraak. Je kunt een afspraak maken via 088-0100555. Voor ouders/verzorgers uit de Schermer en Graft de Rijp zijn er, als de afstand naar Alkmaar een probleem is, andere mogelijkheden (afspraak op locatie of advies per telefoon of skype). Neem hiervoor contact op met opvoedadviseur Berna Navruz via 06-20703380.

Lees meer

Slim mobiel

Veel kinderen krijgen een mobiel als ze van de basisschool naar het voortgezet onderwijs gaan. Steeds vaker is dat een smartphone. Het is goed om te bespreken wie het toestel betaalt en wie de belkosten. Je kunt afspreken om de maandelijkse kosten samen te betalen of om het zakgeld te verhogen met een vast bedrag om te bellen. Als kinderen meer willen ‘verbellen’, kun je ze dat zelf laten betalen. Zo voorkom je extreem hoge kosten en maak je kinderen bovendien bewust van hun belkosten.
Lees meer

Mediaopvoeder

Internet is een eerste levensbehoefte geworden en voor kinderen geldt dat helemaal. Hoe ga je daar als ouder mee om? Heb je regels, of juist niet? Game je samen, of ben je meer een meekijker en praat je er met je kind over? Doe de quickscan en kom er achter wat voor mediaopvoeder jij bent.

Lees meer

Paarse Vrijdag 11 december

Paarse Vrijdag is een dag waarop wereldwijd mensen kleding in de kleur paars dragen om te laten zien dat zij vinden dat lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender jongeren evenveel geluk verdienen als andere jongeren. Ook in Nederland hebben deze jongeren het nog steeds moeilijk. Vaak worden ze op school gepest of uitgesloten. Het onderwerp seksualiteit en geslacht kan erg lastig zijn om bespreekbaar te maken. Niet elke ouder vindt het even makkelijk om daar mee om te gaan. Daarom is het goed als er meer aandacht voor de LHBT jongeren komt.  De Paarse Vrijdag is dus een goed moment om onderwerpen als tolerantie en diversiteit onder jongeren bespreekbaar te maken.

Lees meer

Activiteiten en cursusaanbod

Het CJG biedt allerlei cursussen en bijeenkomsten over opgroeien en opvoeden
  • Informatiebijeenkomst Borstvoeding op 19 november, ook digitaal via een live streaming te volgen op www.ggdhn.nl/livestream
  • Informatiebijeenkomsten op 26 november en 3 december voor partners, kinderen, familie en vrienden van personen met een alcoholprobleem. Voor opgave: preventie@brijder.nl  
  • De cursussen 'Peuter in Zicht' en 'Beter omgaan met Pubers' komen ook in 2016 weer aan bod.
Meer actueel cursusaanbod en activiteiten zijn te vinden op onze site.

Contact

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur via 088-0100560. Ons mailadres is info@cjgalkmaar.nl
Wil je weten wat het CJG allemaal doet? Bekijk dan onze site. Wij zijn ook op Facebook te vinden.
Locaties:
Oost: Merwedestraat 4, 1823 VK Alkmaar
Noord: Arubastraat 2, (in wijkcentrum Mare Nostrum), 1825 PV Alkmaar
Zuid: van Alphenstraat 9, 1813 KG Alkmaar
Schermer: Hornplein 8, 1636 XE Schermerhorn
Graft de Rijp: Jan Ploegerlaan 1, 1483 VR De Rijp
    
CJG Alkmaar (088) 0100560

E-mail: info@cjgalkmaar.nl

w
ww.cjgalkmaar.nl
 
Email Marketing Powered by Mailchimp
Copyright © 2015 CJG Alkmaar, Alle rechten voorbehouden.
Verwijder mij uit deze lijst  |  Inschrijving bewerken  |  Bekijk deze mail in mijn browser