U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor deze dienst op de website CJG Alkmaar

Seksuele opvoeding

Jonge kinderen en seksualiteit: voor veel ouders is dit een rare combinatie. Maar seksualiteit gaat niet alleen over zoenen en vrijen. Het gaat ook over gevoelens, over je lichaam ontdekken, over verschillen tussen jongens en meisjes en over prettige en minder prettige aanrakingen. Dat begint al vanaf het moment dat een kind geboren wordt. De peuter- en kleuterleeftijd is een goede periode om over seksualiteit te praten. Op deze leeftijd voelt een kind een heel sterke band met zijn ouders en is het gevoelig voor alle informatie die jij hem geeft. Wees niet bang dat je te veel vertelt: een kind onthoudt alleen wat past bij zijn leeftijd.

Geborgenheid en ontdekken

Seksuele opvoeding begint met je baby knuffelen. Een kind dat veel geknuffeld wordt, zal later positiever over zichzelf en zijn lichaam denken dan een kind dat bijna nooit liefdevol wordt vastgepakt. Baby's zijn gericht op hun zintuigen. Door te voelen, luisteren, kijken en ruiken ontdekken ze de wereld. Peuters worden zich bewust van zichzelf en hun lichaam én leren dat ze een jongetje of een meisje zijn.

lees meer

Praten over seksualiteit

Door met kinderen te praten en antwoord te geven op hun vragen laat je zien dat relaties en seksualiteit onderwerpen zijn, waarover je gewoon met elkaar in gesprek kunt gaan. Als je als ouder geen antwoord geeft op een vraag, leert je kind dat het blijkbaar niet goed is om vragen te stellen. Een gevolg kan zijn dat je kind niets meer vraagt en dat je als ouder niet meer goed weet waar je kind zich mee bezig houdt.  Het kind gaat de informatie elders zoeken, bijvoorbeeld op internet of bij vriendjes/vriendinnetjes. Praten heeft dus als voordeel dat je je kind informatie kunt geven die je zelf als opvoeder belangrijk vindt.

lees meer

Lastig onderwerp?

Voor veel ouders/verzorgers is seksualiteit een moeilijk onderwerp. De ene ouder praat gemakkelijk over seks en de ander niet. Probeer als ouders onderling de taken te verdelen als dat mogelijk is. Kinderen voelen het goed aan als ouders liever niet over seksualiteit praten en daarom vragen ze maar niets meer. Geef het toe als je het lastig vindt of het niet gewend bent om er over te praten. Dit kan een opening geven voor een gesprek.

lees meer

Liefde en kunst

Op 16 februari vond de opening van de tentoonstelling van kunst, gemaakt door kinderen van de BSO De Kinderkamer, plaats. Valentijnsdag was net achter de rug, reden om het thema ‘liefde’ te kiezen. Voorafgaand aan de onthulling van de kunstwerken las regenboogambassadeur LHTB (lesbiennes, homo’s, transgenders en biseksuelen) Anne Russchen voor uit het boek 'Koning en Koning'. Zij is namens de gemeente Alkmaar aangesteld en heeft Jeugd en Onderwijs in haar portefeuille. Dit thema is gekozen om kinderen en ouders na te laten denken over diversiteit. Als verrassing mocht elk kind een exemplaar van het boek mee naar huis nemen. De kunst is de komende maanden te zien in CJG Oost, Merwedestraat 4.
 

Wist je dit...

Seksuele opvoeding is een taak van ouders én van school. Vraag op school hoe zij daar mee omgaan, dan kun je daar thuis op inspringen.

Seksuele opvoeding is niet alleen iets voor moeders. Vaders kunnen hun dochter vertellen over jongens, of hun zoon vertellen hoe het lichaam van een man in elkaar zit.

Als je met kinderen praat over seks, beginnen ze niet eerder met seks. Kinderen die weinig voorlichting krijgen van hun ouders, gaan juist meer experimenteren omdat ze nieuwsgierig zijn.

Sexting

‘Sexting’ is het versturen van seksuele beelden via bijvoorbeeld WhatsApp. Voor jongeren kan het een manier zijn om een relatie spannend te houden, maar het kan misgaan als beelden worden doorgestuurd. Hoe praat je hier met een tiener over, zonder meteen in de angst te schieten? Probeer deze hulpvragen.

lees meer

Om online seksueel misbruik te melden, tips om het te voorkomen en voor advies wat je kunt doen als het je (kind) is overkomen, klik je HIER

Jong en Moeder

Sinds kort kunnen jonge moeders en zwangeren (tot 23 jaar) op een laagdrempelige manier in contact komen met andere jonge moeders uit de omgeving via de Facebookpagina Jong & Moeder Alkmaar e.o., die beheerd wordt door het CJG. Jonge moeders kunnen er vragen stellen (aan elkaar of aan een professional), oproepjes plaatsen, ervaringen uitwisselen en met elkaar afspreken. Daarnaast vinden ze er tips en praktische informatie over activiteiten, opvoeden, school, werk en andere onderwerpen, die voor hen interessant kunnen zijn. Omdat niet ieder onderwerp geschikt is om openbaar besproken te worden, is naast de openbare Community-pagina ook een besloten Facebookgroep opgericht, waarvan inmiddels ruim 60 jonge moeders uit de regio lid zijn geworden.

lees meer

Opvoedspreekuur

Sinds enige tijd is er een extra Opvoedspreekuur, waar je naar toe kunt gaan met vragen over de opvoeding. In basisschool de Vlieger, Sneeuwgansstraat 18 in Alkmaar is dit spreekuur is iedere vrijdag, zonder afspraak, te bezoeken van 13.30 tot 14.30 uur. De Opvoedadviseur kijkt tijdens dit inloopspreekuur samen met ouders naar antwoorden en oplossingen voor vragen en problemen in de opvoeding. De andere opvoedspreekuren, onder andere ook op basisschool de Driemaster, Gabriël Metsulaan 36, werken op afspraak. Je kunt een afspraak maken via 088-0100555.

lees meer

Speel je Wijs-festival

Op woensdagmiddag 16 maart organiseert het CJG het Speel je Wijs-festival in Wijkcentrum Overdie, van Maerlantstraat 8-10 in Alkmaar. Kinderen kunnen er naar hartenlust spelen, er is informatie over spelen en opvoeden verkrijgbaar en er zijn allerlei gratis workshops en activiteiten: Muziek op Schoot, Dansen, Ouder & Kind yoga, Workshop Digitale Prentenboeken, Knutselen, Gezonde hapjes maken, Voorlezen en Schminken. Het CJG zorgt voor een hapje en een drankje. Iedereen is welkom op dit gratis festival, dat leuk is voor kinderen én ouders.

lees meer

Activiteiten en cursusaanbod

Het CJG biedt allerlei cursussen en bijeenkomsten over opgroeien en opvoeden
  • Cursus Assertiviteit voor jongeren (18-25 jaar). Start 23 maart, informatie/opgave via: m.mannes@dewering.nl 
  • Workshop Zandkastelen, biedt kinderen (9-12 jaar) handvatten om met de echtscheiding van hun ouders om te gaan. Start 13 april, informatie/opgave: cursusbureau@ggdhn.nl
  • KOPP groep, voor kinderen (8-12 jaar) met vader/moeder met psychisch of verslavingsprobleem. Start 19 april, informatie/opgave via: m.frieling@ggz-nhn.nl
Meer actueel cursusaanbod en andere activiteiten zijn te vinden op onze site.

Contact

Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur via 088-0100560.
Ons mailadres is info@cjgalkmaar.nl. 
Wil je weten wat het CJG allemaal doet? Bekijk dan onze site.
Wij zijn ook op Facebook te vinden.
Locaties:
Oost: Merwedestraat 4, 1823 VK Alkmaar
Noord: Arubastraat 2 (in wijkcentrum Mare Nostrum), 1825 PV Alkmaar
Zuid: van Alphenstraat 9, 1813 KG Alkmaar
Schermer: Hornplein 8, 1636 XE Schermerhorn
Graft de Rijp: Jan Ploegerlaan 1d,1483 VR de Rijp
    
CJG Alkmaar (088) 0100560
E-mail: info@cjgalkmaar.nl
www.cjgalkmaar.nl
 
Email Marketing Powered by Mailchimp
Copyright © 2016 CJG Alkmaar, Alle rechten voorbehouden.
Verwijder mij uit deze lijst  |  Inschrijving bewerken  |  Bekijk deze mail in mijn browser