Bekijk deze nieuwsbrief altijd in je browser
Nieuwsbrief juli 2020
Spel

De zomervakantie van 2020 gaat voor een heleboel gezinnen anders verlopen dan andere jaren, vanwege de coronacrisis. Ging je voorheen zorgeloos weg, nu is het even goed nadenken over waar we wel heen kunnen en waar niet, wat is wijsheid. Er zijn weer versoepelingen doorgevoerd, maar toch zullen naar alle verwachting de meeste mensen ervoor kiezen om thuis te blijven. Maar hoe hou je je kinderen bezig en bezorg je ze toch een leuke zomervakantie waar ook jijzelf van kunt genieten? Met een beetje geluk wordt het een mooie zomer wat het weer betreft en kunnen we lekker naar buiten. Bewegen, sporten, spelen en spelletjes; voor kinderen klein en groot is dit ook nog eens belangrijk voor hun motoriek en ontwikkeling. Kortom; alles van kiekeboe tot gamen, en meer. Veel leesplezier!
 
Ook als je niet op vakantie gaat kun je toch een leuke vakantie hebben met de kinderen. Wat te denken van kamperen in je eigen huis en/of tuin, las een spelletjesdag in, of organiseer een logeerpartijtje met vriendjes/vriendinnetjes. 
7 tips

In de eerste weken kan baby nog niets met speelgoed; knuffelen, aanraken, contact met elkaar; daaraan heeft de kleine voorlopig genoeg. Dat verandert allemaal na ongeveer 3 maanden. De baby kan dan al voorwerpen vasthouden zoals een zacht doekje, of een rammelaar. Al gauw daar achteraan komt het vastgrijpen voor het grovere geschut. Maar mama en papa blijven ook leuk: kiekeboe!
 

Spelontwikkeling bij baby's
Babyspelletjes 0-12 mnd

Spelen is niet alleen leuk, het is voor je kind dé manier om de wereld om zich heen te ontdekken. En om te leren. Maar hoe kies je geschikt speelgoed voor je peuter, welk spelletje past bij welke leeftijd, hoe leer je je kind om samen te spelen? En welk speeltype is jouw kind eigenlijk; een rauwer, douwer, schouwer of bouwer? Onder de button vind je veel informatie.

Spelende peuters
Door te spelen zijn kinderen even weg uit de echte leefwereld of door te spelen oefenen ze voor de echte leefwereld en proberen ze veel uit. Door spelletjes met je kind te doen, kan spelenderwijs de ontwikkeling gestimuleerd worden. Ook voor oudere kinderen is dit van belang.  
Tips
Spel/spelen stimuleert
Spelen en bewegen; zuurstof voor het kinderbrein
Zoals gezegd blijven waarschijnlijk veel gezinnen thuis deze zomer. Gelukkig valt er veel te beleven in de omgeving. Alkmaar Sport organiseert deze zomer namelijk allerlei spel- en beweegactiviteiten voor de jeugd, zoals diverse zomersportactiviteiten voor 7-12 jarigen, spelen en dansen voor de kleuters en er is een heuse Dreumes-instuif. Klik op de buttons voor alle informatie, data en aanmelden.
Kleuters in beweging
Zomersport 2020
Dreumes-instuif
Lekker naar buiten, fijn spelen en bewegen. We kunnen het niet genoeg benadrukken. Door de coronacrisis kan het Jeugdzomerkamp Alkmaar helaas niet doorgaan op de normale manier, maar wel wordt er een superleuke Jeugd Activiteiten Week georganiseerd van 6 t/m 10 juli en 13 t/m 17 juli. Dat is al gauw, dus kijk snel of je je nog kunt aanmelden!
 
Doe jij ook mee?
Het engelse woord voor spel is game, en gamen is een heel gewoon werkwoord geworden in de Nederlandse taal. Games zijn voor veel jongeren een bron van vermaak en (ont)spanning, en kan ook leerzaam zijn. Gezond gamegedrag is prima. Een uitkomst ook bij slecht weer in de vakantie, of als ze zich vervelen!
Gamen
Filmpje met Fiona
Kinderen spelen graag met andere kinderen en vaak kunnen ze zich ook in hun eentje prima vermaken. Maar het is ook fijn en gezellig om met papa en mama of de hele familie te spelen. Kinderen willen niet altijd hetzelfde doen en kijken dan op naar volwassenen om hen van de nodige entertainment te voorzien. En laten we ze nou niet altijd voor de tv neerzetten alsjeblieft...er zijn genoeg andere opties! Wat dacht je van deze 100 leuke dingen doen lijst?
100 leuke dingen
Naar de speeltuin! Fijn voor het hele gezin; als je kinderen zich vermaken, vermaak jij je ook. Er zijn er genoeg in Alkmaar en omgeving, zoals Speeltuin De Hoef, ' t Span in de Daalmeer, en OKB in Oudorp. En er is een ruim aanbod aan andere leuke uitjes in de kop van Noord-Holland.
(Een tip voor na de zomervakantie: bij een Speelotheek kun je allerlei speelgoed lenen voor je kind. In Alkmaar vind je ze in de Mare en in Overdie). 
 
Eropuit in de Noordkop
Lekker buitenspelen! En wat is er dan leuker om te doen dan....bellenblazen! In plaats van alleen maar bellen te blazen hebben wij een origineel spelletje erbij gevonden dat zorgt voor focus, samen spelen en plezier. Op onze website zie je een filmpje over hoe dat gaat.
 
Filmpje
In 3 vragen naar meer quality time!
Ken je dat moment dat je in bed ligt en dat je realiseert dat je vandaag voornamelijk bezig geweest bent met ‘rennen’. Onderstaand een uitdaging* die je wellicht kan helpen om het morgen anders te gaan doen. 
Neem samen met de persoon (je kind, je partner, of … ) onderstaande vragen door:

-    Wat kunnen wij dagelijks samen doen?
-    Wat kunnen we wekelijks samen doen?
-    Wat kunnen we af en toe samen doen?

Zoals gezegd, een uitdaging. Ga jij hem aan? (Overleg als je twijfelt over deze uitdaging even met je kind 😉)

Is je interesse gewekt? *Dit is een onderdeel uit de leuke workshop-serie De tijd van je leven, welke onder voorbehoud start op 30 september. Meld je nu alvast aan voor deze workshop door op de button te klikken, en ontvang leuke extra's.
De Tijd van je Leven

Activiteiten en cursusaanbod


Hou onze  AGENDA  in de gaten voor updates over ons cursusaanbod en overige activiteiten. (Door corona is tot nader order nog veel onder voorbehoud).
Volg het Centrum voor Jeugd en Gezin Alkmaar ook op Facebook en Instagram. Hoe meer likes en gedeelde berichten, hoe meer gezinnen ons zullen weten te vinden. Dank je wel!
Facebook
Facebook
Instagram
Instagram

 

Contact
Het CJG is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur via 088-0100550.
Ons mailadres is info@cjgalkmaar.nl. 
Wil je weten wat het CJG allemaal doet? Bekijk dan onze site.
Locaties:
Oost: Merwedestraat 4, 1823 VK Alkmaar
Noord: Arubastraat 2 (in wijkcentrum Mare Nostrum),
1825 PV Alkmaar
Zuid: van Alphenstraat 9, 1813 KG Alkmaar
Schermer: Hornplein 8, 1636 XE Schermerhorn
Graft De Rijp: Jan Ploegerlaan 1d (in Brede School de Pauw), 
1483 VR De Rijp
CJG Alkmaar (088) 0100550
E-mail: info@cjgalkmaar.nl
www.cjgalkmaar.nl
 
Email Marketing Powered by Mailchimp 
Copyright © 2019 CJG Alkmaar, Alle rechten voorbehouden.
Verwijder mij uit deze lijst  |  Inschrijving bewerken  |  Bekijk deze mail in mijn browser
Copyright © 2020 CJG Alkmaar, All rights reserved.


 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
CJG Alkmaar · Arubastraat 2 · Alkmaar, N-Holland 1825 PV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp