Copy
Bekijk deze e-mail in je browser.


Steek van wal

divider
Aan de kleuren van de bomen langs het jaagpad is het duidelijk te zien: het is najaar! Dat merken we ook aan de hoeveelheid projecten van Seine Schelde Vlaanderen die wordt opgeleverd en opgestart. Augustus, september en oktober waren dus weer drukke maanden, en daarom hebben we alle recente wapenfeiten hier even voor je samengevat.

Zo varen we alvast de grens over om poolshoogte te nemen bij onze Franse buren en ook aan Waalse zijde is er heel wat beweging op te tekenen. Net als in Vlaanderen zelf, natuurlijk. Naar goede gewoonte eindigen we deze herfsteditie van Infostroom met een lading Waterkiekjes. Kijk en lees mee om weer helemaal up-to-date te zijn!Thuishaven Europa

divider

Fransen brengen kanaal Seine-Nord Europe in stroomversnelling


Onze Franse collega’s zijn al volop aan het aftellen. Niet naar het einde van het jaar, maar wel naar de bouw van het nieuwe Franse kanaal Seine-Nord Europe. De start van de werken komt steeds dichterbij. Eerder dit jaar werd de projectvennootschap, die de uitvoering in goede banen zal leiden, al omgevormd tot een regionale entiteit. Intussen beweegt er ook één en ander op het terrein ... Kijk mee over de grens!

Een nieuw kanaal tussen het Compiègne en Cambrai is nodig om het binnenvaartnetwerk van de Benelux te verbinden met dat in Frankrijk. In totaal bouwen onze Franse collega’s een nieuwe link van 107 kilometer lang, en die werken starten in het voorjaar van 2021.
Nu kan je het nog niet écht goed zien, omdat er vooral achter de schermen wordt gewerkt, maar er zijn momenteel 300 mensen aan de slag om alles nauwgezet voor te bereiden! Het einde van de werken is voorzien in 2028.


Nieuwe vaargeul Leievallei “gedoopt” in Komen


Mijlpaalmoment van het najaar: op 12 oktober 2020 is SPW, de Waalse waterwegbeheerder, gestart met het onder water zetten van een nieuwe vaargeul van 800 m in de Leievallei (ter hoogte van Komen). Een belangrijke stap in het project waarbij de Grensleie wordt aangepast aan de scheepvaartnoden van de toekomst!

Begin januari zijn onze Waalse collega’s gestart met het aanpassen van de Grensleie. Om de scheepvaart van de toekomst vlot te laten doorvaren, zijn diverse aanpassingen nodig.
Zo wordt de vaarweg tussen de brug van Komen en de grens met de stad Wervik deels verplaatst. De huidige bocht in de Grensleie maakt het namelijk voor grotere, lange schepen moeilijk om te varen en wordt dus aangepast.


Kanaal Condé-Pommeroeul krijgt een nieuw leven


Onze Waalse en Franse collega’s bij de Service Public de Wallonie en Voies Navigables de France werken – zoals je misschien al weet – al enige tijd aan de openstelling van het kanaal Condé-Pommeroeul. Dat kanaal werd jaren geleden gesloten voor de binnenvaart. Dankzij Seine Schelde krijgt het weldra dan ook een welverdiend tweede leven.

Het kanaal Condé-Pommeroeul meet 11 kilometer en loopt van Condé-sur-l’Escaut (Noord-Frankrijk) tot Pommeroeul (Wallonië). In 1992 werd het gesloten omdat teveel slib zich had verzameld in de vaarweg. Gevolg: een omweg van meer dan 12 uren voor de scheepvaart. Weldra zal het kanaal echter weer volwaardig deel uitmaken van het grensoverschrijdende waterwegennetwerk.
De werken voor de heropening van het kanaal werden opgestart in 2019. Sinds september van dit jaar zijn er uitgebreide baggerwerken aan de gang. Daarbij wordt het kanaal meteen ook voorzien op grotere schepen tot 3.000 ton (klasse Va).

Eind 2022 zouden de werken moeten klaar zijn en kan de scheepvaart weer passeren. De trafiekprognoses voorspellen dat er tegen 2030 jaarlijks 6,5 miljoen ton goederen vervoerd zullen worden langs deze route.Vlaanderen vaart uit

divider

Taskforce ‘Blue Deal’ bindt strijd aan tegen droogte

 
Wie houdt van tuinieren werd er ongetwijfeld al mee geconfronteerd de afgelopen jaren: Vlaanderen wordt steeds droger. In je eigen achtertuin kan je regenwater sparen om de dorre maanden door te komen, maar de droogteproblematiek structureel aanpakken was een must. Daarom riep de Vlaamse regering de ‘Blue Deal’ in het leven. Tijd om hier wat meer over te leren!
 
De Blue Deal bundelt meer dan 70 concrete acties die Vlaanderen klaarmaken voor de droogte van morgen. De Vlaamse regering heeft alvast een eerste schijf van 75 miljoen euro uitgetrokken. 

Dit najaar beslist ze welk bijkomend budget ze voorziet voor de verdere uitvoering van deze Blue Deal. Een high level taskforce met de betrokken ministers en wetenschappers, onder leiding van minister Demir, waakt mee over de uitvoering van de Blue Deal. Ook De Vlaamse Waterweg nv maakt deel uit van deze task force, een belangrijke taak!
Wil je meer weten over de concrete acties en het belang ervan voor Seine Schelde Vlaanderen?
Surf dan snel naar onze website!
 


River Terminal Roeselare geeft waterwegtransport een boost


Langs het kanaal Roeselare-Leie zijn we midden september, samen met POM West-Vlaanderen, begonnen aan de voorbereidende werken voor een gloednieuw overslagcentrum: River Terminal Roeselare (RTR).
Aanleg stortsteen
Hiermee willen we meer ondernemers aanzetten de overstap naar de waterweg te maken voor het vervoer van hun goederen en grondstoffen. Ook creëren we kansen voor lokale werkgelegenheid.

In overleg met de stad Roeselare wordt de site groener en comfortabeler voor fietsers.

Nu is het kanaal Roeselare-Leie al goed voor meer dan 4 miljoen ton vervoerde goederen per jaar. Dankzij RTR bouwen we het kanaal verder uit als transportalternatief!
 


Kick-off wegbrugbouw Ooigem-Desselgem is een feit!

 

Wist je dat … de huidige brug tussen Ooigem (Wielsbeke) en Desselgem (Waregem) te laag is voor de moderne binnenvaart? Daarom bouwt waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv in samenwerking met de gemeente Wielsbeke en stad Waregem een nieuwe, hogere brug. Tijd voor actie, dus! Sinds 19 oktober is de wegbrug afgesloten voor alle verkeer en zijn de werken effectief van start gegaan.

De nieuwe brug wordt een stalen boogbrug van 99 meter lang en 19 meter breed. Het ontwerp oogt licht en hedendaags. De nieuwe Leiebrug komt op dezelfde locatie als de huidige brug, waardoor de impact op de omgeving beperkt is. Zo blijven alle woningen en een waardevol natuurgebied gevrijwaard. De kostprijs van de bouw van de nieuwe brug wordt geraamd op 6,6 miljoen euro.

“De nieuwe brug tussen Ooigem en Desselgem is niet alleen een verbetering voor de scheepvaart en de mobiliteit, maar is vooral het resultaat van de goede samenwerking tussen De Vlaamse Waterweg nv, gemeente Wielsbeke en stad Waregem.” zegt Lieven Dejonckheere, afdelingshoofd Regio West van De Vlaamse Waterweg nv.

Kom nu alles te weten over de werken op onze website of via onze video:

 


‘Werf van de eeuw’ officieel van start in Menen

 

Lage bruggen zijn een gekend probleem voor de moderne scheepvaart. Zo ook in de Rijselstraat te Menen. Toch toekomstbestendig varen? Dan is het tijd voor een verhoging én een rechttrekking: de Leie kronkelt hier immers iets te lustig door het landschap, wat vlot varen bemoeilijkt. De bocht in centrum wordt aangepakt, maar eerst moeten er panden worden gesloopt.

Deze sloopwerken starten na de herfstvakantie en duren tot volgende zomer. Maar de werken starten niet overal tegelijk. Er zijn zes ver­schillende zones waar de afbraakwerken na elkaar opstarten. Eerst is de Oostkaai aan de beurt, in de lente volgen de andere zones. Er zijn in totaal 6 zones die gefaseerd gesloopt worden.

KaartBoei-ende gebeurtenissen

divider


Coronaproof infomarkt wegbrug Ooigem-Desselgem een succes


Op 6 oktober 2020 konden de inwoners van gemeente Wielsbeke en stad Waregem terecht op onze coronaproof infomarkt over de bouw van de nieuwe wegbrug tussen Ooigem en Desselgem. Iedereen werd veilig, en voorzien van een mondmasker,  geïnformeerd via een introductiefilmpje. Nadien konden er persoonlijke vragen gesteld worden aan projectmedewerkers van zowel De Vlaamse Waterweg nv, Artes Depret, Victor Buyck Steel Construction en studiebureau SBE. Wie alles nog eens rustig wou nalezen, kreeg ook een folder mee naar huis.Waterkiekjes

divider
Heb je ook zo'n toffe foto in je bezit van langs een van onze waterwegen? Deel hem op sociale media door ons te taggen via #seineschelde.
Waterkiekjes
outline-light-twitter-48.png
outline-light-facebook-48.png
outline-light-instagram-48.png
outline-light-link-48.png
De Vlaamse Waterweg nv
Havenstraat 44
3500 Hasselt
België