Copy
Öppna brevet i din webbläsare
Logo Tillväxt Lidköping
Share
Forward

Nyhetsbrev

mars 2016

Rekrytering och kommunikationer 

Kinnekulletåget
Att hitta rätt personal har en avgörande betydelse för utveckling av kommuner och näringsliv. Konkurrensen om personer med viss kompetens blir allt större, där storstäderna och orter med högskolor eller universitet har en fördel jämfört med övriga  kommuner i Sverige. Väl utvecklad infrastruktur och bra kommunikationer är en annan faktor som påverkar möjligheten att kunna rekrytera rätt personer.
Lidköping har idag vare sig egen högskola eller väl utvecklad infrastruktur men växer ändå vilket senaste statistiken från SCB visar.  2015 blev 39 014 inånare vilket är en ökning med 0,6 %  jämfört med 2014. Detta sker helt organiskt trots att det är brist på bostäder och avsaknad av marknadsföring av kommunen.
Med en väl fungerande kommunikation med Göteborg som innebär att vi närmare oss 1 timma i pendlingstid skulle Lidköping växa än mer. Om detta skall bli möjligt krävs att vi gemensamt engagerar oss och utvecklar befintliga eller hittar alternativa kommunikationslösningar.
Ett alternativ skulle kunna vara tåg som klarar drift med både diesel och el (luftledning) liknande bilbranschens elhybrider. Tekniken är inte ny utan används i flera länder där man vill få en ökad flexibilitet att nyttja befintligt järnväg optimalt. Vilket skulle kunna innebära att Kinnekulletåget använder diesel på Kinnekullebanan och el när de kommer ut på de större järnvägsnätet. Investeringen i befintlig järnväg blir betydligt lägre, nyttjandet mer flexibelt och transporttiden till Göteborg lägre.
Ett annat alternativ är att vi i väntan på ett bättre fungerande Kinnekulletåg ”chartrar” en direktbuss till och från Göteborg. Bekvämligheten blir bättre, transporttiden ungefär densamma som med dagens tåg och framförallt den går direkt mellan Lidköping och Göteborg, inga stopp.
Båda alternativen är möjliga men det kräver att vi tar tag i saken och ser till att det händer.
 

TREND-dagar i Lidköping

Julbelysning
Den gångna helgen ställde vi om våra klockor till sommartid och kvällarna blir i ett slag en timme längre.
Tiden är nu också inne för mycket annat. Vinterkläder hängs undan och snöskyfflar ställs in. Handeln i Lidköping är redo för att möta de behov som årstiden för med sig.
Detta manifesteras med det nya handelsevenemanget TREND-dagar i Lidköping som börjar i morgon torsdag och pågår fram till lördag. Under dagarna tre visar vi det fina utbud som finns i butiker, restauranger, caféer och frisörer under parollen Trendigt, nytt eller bara roligt.
Marknadsföringen sker bl a genom Fördel Lidköping, ett magasin som ges ut i samarbete med Tillväxt Lidköping, Lidköpings Handelsråd och NLT. Hoppas du sett och läst allt intressant som stod i den. Har du inte fått den hem, kan du hitta den i många av stans butiker!
I morgon startar även en shoppingtävling med möjlighet att vinna tio resor för två till Rom. Titta efter dekalen med flygplanet, och var med och tävla!


Magnus Franzén / handelsutvecklare
 

Nya medlemmar

Entos webbyrå
Entos AB
Expert i Lidköping AB
Elektrobyrån i Hjo AB

Noterat
"Unga företagare i tiden", tre gymnasiekompisar från De la Gardie gymnasiet startade UF-företaget "North X" läs mer om UF företaget på Di:s sida på webben.

Affärsmöten & Aktiviteter

frukostmöte
Mars
31/3 medlemsmöte, Independance Academy
April
12/4
rådslag och årsmöte, Bolagsrådet
29/4 lunchmöte, Göran Adlén, trendanalytiker
Maj
20/5 dialogmöte/företagsbesök, politiker, förvaltningschefer
Juni
16/6 medlemsmöte, Lidköpings Biltjänst
September
?/9 frukostmöte, rapport om lokalt företagsklimat
15/9 lunchmöte, Yngve Bergqvist, Icehotel Jukkasjärvi
Oktober
14/10 dialogmöte/företagsbesök, politiker, förvaltningschefer
25/10 medlemsmöte
November
11/11 Lidköpingsgalan
Nov frukostmöte, rapport om lokalt företagsklimat
30/11 Rådslag Bolagsrådet
December
15/12 medlemsmöte
Facebook
Twitter
Website
Tillväxt Lidköping AB, 531 88 Lidköping, Besöksadress: Skaragatan 8
Kontakt: Peter M Larsson, Vd Tel: 0510-77 03 05, Marcus Johansson Tel: 0510-77 06 65 Magnus Franzén Tel: 0510-77 06 74

Avsluta prenumeration