Copy
Detta är ett e-post utskick från Tillväxt Lidköping
Öppna brevet i din webbläsare
Share
Forward

Nyhetsbrev

mars 2017

Lyfta i rankningen 

Statistik
Det finns en rad olika rankningar av kommuner i Sverige. Rankning som till exempel: Här är bäst att bo, Företagarkommun, Företagsklimat och Nyföretagarbarometern. Det gemensamma för dessa rankingar är ett försök att berätta hur kommunerna står sig mot varandra, både avseende faktiska faktorer och attityder till företagande. När det gäller statistiken mäts till exempel antalet nyregistrerade företag, tillgång till kompetens, infrastruktur, konkurrens från kommunen, företagens omsättningsutveckling och resultat.
I dessa mätningar brukar Lidköping placera sig i mittensegmentet, jämfört med alla andra svenska kommuner. Det finns förutsättningar till avsevärt bättre placeringar, men för det krävs bland annat ökad förståelse och en vilja till attitydförändring hos alla lokala parter.
 
Det finns vissa generella mönster i dessa rankingar. Storstäder och förorter till storstäder rankas oftast högt. Naturligtvis finns det faktorer som påverkar detta som universitet och högskolor i kommunen, tillgång till kompetens, utbyggd infrastruktur, väl fungerande ”science parks”/inkubatorer” samt stort utbud av varor och tjänster med mera.
Det finns även vissa små kommuner som sticker ut och återkommande placerar sig högt på listan över bra företagsklimat, däribland Vellinge, Trosa, Kävlinge, Laholm, Markaryd och Ängelholm och närliggande Vårgårda. Bland dessa mindre kommuner finns också faktorer som påverkar; till exempel en större trafikerad trafikled (E4, E6, E20) genom kommunen och/eller att de ligger nära större städer. Fast när det gäller nyföretagande går det inte att hitta generella mönster bland de bäst rankade småkommunerna. Här är det i stället andra faktorer som påverkar nyföretagandet.  Till exempel har Åre, Vellinge, Strömstad och Österåker varit med bland de 20 bästa kommunerna under flera år.
 
För Lidköpings del är utvecklingen inte tillräckligt bra i några av dessa mätningar och frågan är hur vi kan förbättra företagsklimatet och nyföretagande, samt attityderna till företagandet? Vad gäller nyföretagandet verkar något vara på väg att hända, då intresset för rådgivning har ökat senaste året. Men för att förbättra företagsklimatet krävs fortfarande mycket, mest avseende attityder till företagande. För även om vi ser att det även här håller på att förbättras (kortare handläggningstider), krävs mer.
Trots allt tror vi att detta lyft kommer, frågan är bara hur snart? Utan att lova för mycket tror jag att vi under de närmaste åren kommer att se en förbättring när det gäller Lidköpings placering i olika rankingar – framtiden är hoppfull, bara vi alla arbetar för detta lyft.

Handel

Triss i trend

TREND-dagar
startskottet för evenemangsperiod

”Ut med marmor och mässing! 2017 inreder vi med tropiska växter, återvunna kylskåp och superhjältar.  Och mycket färg!”
Detta säger Trendstefan, Sveriges kanske mest kände mediala trendexpert, som kommer till Lidköping på torsdag kväll. Tillsammans med kollegorna Stina Lidén och Jimmy Schönning ska han ge oss det allra senaste inom design, mode och inredning. Denna Triss i trend är startskottet för årets TREND-dagar i Lidköping. Dagar då handlare, restauranger, caféer och frisörer visar det trendigaste, nyaste eller roligaste i sina respektive verksamheter. Det lär bli hur kul som helst.
TREND-dagarna kan efter en lugn start på året också sägas vara startskottet för en lång period av evenemang I Lidköping. Framför oss har vi till exempel Bilbytarhelg 21-23 april, Kärleksfulla Lidköping 13 maj, Vårmarknad 26 maj, International Street Food 15-18 maj och inte minst Power Big Meet 6-8 juli. Så häng med, det händer massor av roligt i vår och sommar.
 
I helgen sågs människor sola sig på solbryggorna som börjar bli klara nere vid Lidan. Det blir en härlig mötesplats i stadskärnan i sommar.

Magnus Franzén, handelsutvecklare

Veckans varningslista

Varningslista

Varningslistan varnar för bluffakturor, företag med oseriösa försäljningsmetoder och för erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande. Att ett namn saknas på listan är dock ingen garanti för att verksamheten är seriös. Var alltid vaksam!

Veckans varningslista distribueras av Bisnis Analys. Bolagen i listan är framtagna av Svensk Handel.

Du hittar den senaste listan på vår hemsida under fliken information

NYA MEDLEMMAR
Projektlaget AB
Ditec/Bilvårdcenter Lidköping AB
 
NOTERAT
Västra Götalandsregionen erbjuder olika stöd som riktar sig till företag med syftet att medfinansiera insatser som leder till nyinvesteringar, globalisering, ökad sysselsättning eller produktion. Läs mer här

Ung Företagsamhet årliga mässa kommer till Sparbanken Lidköping Arena våren 2018.
Affärsmöten
AFFÄRSMÖTEN & AKTIVITETER
April
4/4 Stadsutveckling, ”Drömmen om Borås – hur gjorde Borås”, Fastighetsägarna
5 och 26/4 Informationsträff ”Starta eget”, Nyföretagarcentrum
25/4 Rådslag och årsstämma Föreningen Bolagsrådet
Maj
11/5 lunchföreläsning ”Hur blev Skellefteå kraft Sveriges bästa kundservice”
31/5 Managing Across Culture, internationell föreläsning, Exportstiftelsen ITM
Juni
1-2/6 International Market Strategy, internationell föreläsning, Exportstiftelsen ITM
3/6 Change Management, internationell föreläsning, Exportstiftelsen ITM

Tillväxt Lidköping AB, 531 88 Lidköping
Skicka E-post till oss
Tel: 0510-770305
Besöksadress: Skaragatan 8

Avsluta prenumeration