Copy
Het allerlaatste nieuws over hepatitis voor u op een rij. 
Bekijk de nieuwsbrief in uw browser
Stichting Hepatitis Info

Nieuwsbrief van de Stichting Hepatitis Informatie, april 2015    

Eerste WHO richtlijn voor preventie, diagnose en behandeling hepatitis B


De World Health Organization (WHO) heeft haar eerste handleiding voor de behandeling van  hepatitis B gepubliceerd. Dr. Stefan Wiktor, programmaleider van het WHO Global Hepatitis Programme, geeft aan dat  ‘de aanbevelingen in deze nieuwe richtlijnen gebaseerd zijn op goedkope testen zodat de behandelaar de juiste beslissing kan nemen”.
 
De “WHO guidelines for the prevention, care and treatment of persons living with chronic hepatitis B infection”  beslaat het gehele spectrum vanaf het bepalen wie behandeling nodig heeft, welke medicijnen gegeven moeten worden tot en met het langdurig volgen van de patiënt.
 
De belangrijkste aanbevelingen zijn:
 • Gebruik eenvoudige, niet invasieve testen om de ernst van de leverafwijking vast te stellen, nodig om te bepalen of iemand behandeld moet worden;
 • Mensen met cirrose komen als eerste voor behandeling in aanmerking;
 • Gebruik de veilige en zeer effectieve geneesmiddelen tenofovir of entecavir voor de behandeling van chronische hepatitis B;
 • Voer regelmatig monitoring uit door gebruik te maken van eenvoudige testen. Hierdoor kan in een vroeg stadium leverkanker opgespoord worden, kan het effect van de behandeling gemeten worden en kan vastgesteld worden of de behandeling beëindigd kan worden. 
In de aanbevelingen wordt aandacht geschonken aan speciale categorieën zoals mensen met HIV/co-infectie hepatitis B, kinderen, adolescenten en zwangere vrouwen.
De WHO beveelt twee soorten non-invasieve testen aan om de ernst van de leverafwijking vast te stellen: bloedtest (APRI – aspartate aminotransferase [AST]-to-platelet ratio index) en de FibroScan.
 
WHO guidelines for the prevention, care and treatment of persons living with chronic hepatitis B infection

WHO guidelines for the prevention, care and treatment of persons living with chronic hepatitis B infection, Policy brief
 
Bron: WHO

Advies aan Gezondheidsraad gevraagd over vroegopsporing hepatitis B en hepatitis C bij risicogroepen


Op verzoek van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat de Gezondheidsraad over drie nieuwe onderwerpen op het terrein van preventie advies uitbrengen. Het betreft vroegopsporing hepatitis B en hepatitis C, prenatale screening en kinkhoest vaccinatie.

Bij hepatitis B en hepatitis C is de vraag aan de orde of vroegopsporing bij risicogroepen wenselijk is. Bij prenatale screening gaat het om de beste opzet van het hele screeningsprogramma en om de samenhang met preconceptionele screening en neonatale screening.  In het geval van kinkhoest vraagt de minister of voor effectieve bestrijding aanpassing van de vaccinatiestrategie nodig is.

Bron:
 Gezondheidsraad

Viekirax door EMA goedgekeurd voor hepatitis C genotype 1 en 4
 

De European Medicines Agency (EMA) heeft op 9 maart de registratie van Viekirax gepubliceerd voor de behandeling van volwassenen met chronische  hepatitis C genotype1 of 4.
 
Viekirax bevat de werkzame stoffen ombitasvir (NS5A remme), paritaprevir (HCV protease remmer) en ritonavir. Ritonavir werkt niet rechtstreeks tegen het hepatitis C-virus maar blokkeert de werking van het enzym CYP3A dat paritaprevir afbreekt. De remming van CYP3A vertraagt de verwijdering van paritaprevir uit het lichaam waardoor paritaprevir langer tegen het virus kan werken.
 
Viekirax is door EMA goedgekeurd voor de behandeling van volwassenen met chronische hepatitis C genotype 1 of 4, inclusief patiënten met gecompenseerde cirrose, patiënten met co-infectie HIV en patiënten na levertransplantatie.
Viekirax wordt altijd gebruikt in combinatie met andere geneesmiddelen voor de behandeling van chronische hepatitis C, zoals met dasabuvir en ribavirine.
 
Bron: 
EMA
Bekijk ook het artikel Hepatitis C behandeling 

Hepatitis B en hepatitis C sneltesten


Met een hepatitis B of  hepatitis C sneltest kan binnen ca. een half uur op vingerprikbloed bepaald worden of iemand besmet is met hepatitis B of hepatitis C. Dit klinkt eenvoudig; het gebruik van deze testen verlangt echter wel enige toelichting. Het grote voordeel van sneltesten is dat deze op (elke) locatie kunnen worden uitgevoerd en snel een testresultaat geven. Dit maakt deze testen ideaal voor gebruik op locaties waar laboratoriumfaciliteiten niet beschikbaar zijn, waar de testen door geschoold personeel uitgevoerd kunnen worden en waar medische counseling aanwezig is. Nadelen zijn dat niet alle testen even betrouwbaar zijn en dat bij gebruik men goed op de hoogte moet zijn van de gevoeligheid en specificiteit van de test. De test moet volgens de beschrijving uitgevoerd worden en een positief resultaat moet bevestigd worden. Bij ‘thuisgebruik’ van deze testen is medische counseling niet direct aanwezig en daarom wordt dit afgeraden.

Lees verder het artikel over de sneltesten in de Kennisbank.

Nieuwe app HCV-SVR predictor


In het kader van het BIBHEP project is een app ontwikkeld voor artsen en patiënten die informatie geeft over de kans op eradicatie van het  hepatitis C-virus bij de nieuwe DAA’s (Direct Acting Antivirals).
 
Lees meer over de nieuwe DAA’s in
Hepatitis C behandeling 
 
Lees meer over
BIBHEP.

Bron: LiverDoc

Studies in Nederland op het gebied van virale hepatitis


Op hepatitisinfo.nl staan overzichten van studies in Nederland op het gebied van virale hepatitis waar patiënten nog geïncludeerd kunnen worden.

Ga voor meer informatie naar Trials.

 

Geneesmiddelen hepatitis C


De duur van de behandeling van hepatitis C kan met de nieuwe geneesmiddelen teruggebracht worden tot 8 of 12 weken, afhankelijk van o.a. het genotype. De resultaten zijn veelbelovend.
Veel nieuwe antivirale middelen in ontwikkeling kunnen leiden tot genezing.

De verschillende direct acting antivirals (DAA's) kunnen onderverdeeld worden in drie groepen: HCV protease remmers, HCV polymerase remmers en NS5A/B remmers.

In onderstaand overzicht staat welke middelen in de EU geregistreerd zijn en welke in Nederland vergoed worden vanuit het basispakket.
Lees ook: Richtlijnen hepatitis C en Hepatitis C behandeling.


 

Agenda     

 • 22-26 april: EASL The International Liver Congress 2015. Info
 • 7-9 mei: ESPGHAN 48th Annual Meeting. Info
 • 12 mei: Virale hepatitis - Na EASL 2015. Info
 • 2-4 juni: 13th European HIV&Hepatitis Workshop. Info   
 • 3-5 juni: 13th European HIV&Hepatitis workshop 2015. Info
 • 2-4 september: World Hepatitis Summit 2015. Info
 • 1 oktober: Nationale Hepatitis Dag 2015. Info
 • 3 oktober: Nationale Hepatitis Dag 2015 voor patiënten
 • 8-9 oktober: Najaarscongres NVGE
 • 24-28 oktober:  UEG week 2015. Info
 • 13-17 november: AASLD 2015. Info

De nieuwsbrief is mogelijk gemaakt door een (educational) grant van:

 
In deze nieuwsbrief staat de laatste informatie over bewustwording, preventie en behandeling van hepatitis. 

De nieuwsbrief is een uitgave van de Stichting Hepatitis Informatie.

Uitschrijven    Doorsturen 

Email Marketing Powered by Mailchimp

U kunt contact opnemen via:  
Stichting Hepatitis Informatie
Lomboklaan 10
3956 DG Leersum, NL
Netherlands

Add us to your address book
 
Twitter
Website