Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VLOV-lid, 
Beste geïnteresseerde, 

Nog een paar weken en de zomervakantie staat opnieuw voor de deur! Voor de student vroedvrouwen onder ons betekent dit nog even doorzetten en alle kennis opnemen die van jou een goede vroedvrouw zullen maken. We wensen je alvast veel succes!
Ter ontspanning en inspiratie vulden we deze nieuwsbrief om je op de hoogte te houden van het reilen en zeilen in de wereld van moeder- en kindzorg...
 

Inhoud van deze nieuwsbrief


Veel leesplezier!

VLOV Nieuws

In memoriam Marianne Verhoustraete
Op 13 mei overleed vroedvrouw Marianne Verhoustraete. Als zelfstandig vroedvrouw in Brugge en omstreken was ze één van de pioniers in de jaren '80. Ze was een bijzonder inspirerend voorbeeld voor haar jongere collega's. Wij wensen haar familie, vrienden en collega's onze oprechte deelneming en veel sterkte. In memorie.

Parlementaire vragen over vroedvrouwen
Download de parlementaire vragen die gesteld werden over vroedvrouwen en de reactie van minister van Volksgezondheid Maggie De Block hierop.

Campagne geïnformeerde toestemming voor het elektronisch delen van gezondheidsgegevens
Een betere communicatie tussen verschillende zorgverleners komt de gezondheid van patiënten ten goede. Momenteel vindt een communicatiecampagne plaats die iedereen wil informeren over de voordelen van gedeelde informatie. Lees meer op de website van het RIZIV en op de webite www.patientconsent.be

Lijst terugbetaalbare voorbehoedsmiddelen
De lijst van geheel of gedeeltelijk terugbetaalde contraceptiva voor jonge vrouwen (tot de leeftijd van 20 jaar) is opnieuw aangepast.
Download de meest recente lijst op de website van het RIZIV


Contacten met het beleid
Op dinsdag 2 juni 2015 zijn we ontvangen op het kabinet Crevits. Het overleg ging over de opleiding vroedvrouwen. Mevr. Crevits werd afgevaardigd door haar kabinetsmedewerker Simon Van Damme. Het gesprek was inspirerend en gaf nieuwe opties. Een volgende bladzijde in ons proces om het kabinet te overtuigen van het belang om de opleiding te herbekijken. We zijn nog volop bezig de ideeën te kanaliseren en kunnen voor de geïnteresseerden op vraag het verslag voorzien. 
Op 23 juni 2015 zullen we minister Vandeurzen ontmoeten. Tijdens de media belangstelling omtrent verkort ziekenhuisverblijf stelde hij toch wel een aantal zaken in vraag waar wij als vroedvrouw een antwoord op hebben. We krijgen de gelegenheid om onze agendapunten aan hem te verduidelijken,

 

Vroedvrouwen in de media

Samen slapen biedt ook voordelen voor papa's
Uit onderzoek blijkt dat vaders die vlakbij hun baby slapen, gevoeliger zijn voor de noden van het kind door een daling in het testosterongehalte.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws


Zweedse vaders krijgen drie maanden ouderschapsverlof
Om gendergelijkheid te bevorderen dient de Zweedse regering een wetsvoorstel in om het vaderschapsverlof uit te breiden van minimum twee naar minimum drie maanden.
Lees het artikel in De Standaard


Risico op trombose groter met nieuwere generaties van de pil
Uit een studie blijkt dat de kans op trombose 2 tot 4 keer zo groot is bij pilgebruik. Dit risico zou het grootst zijn bij pillen met nieuwere types van het hormoon progestageen.
Lees het artikel in de Knack


Windpokken minder onschuldig dan gedacht
Uit een studie aan de universiteit van Antwerpen en Hasselt blijkt dat een windpokkeninfectie het risico op beroertes bij kinderen tot zes maanden na de ziekte verhoogt.Ook na de ziekte blijft het virus in het lichaam achter en verspreidt zich vermoedelijk in de hersenen. De onderzoeker stelt dan ook dat opnieuw overwogen moet worden om het windpokkenvaccin aan alle jonge kinderen te geven. Een belangrijk bezwaar tegen een grootschalige vaccinatie voor het varicella-zostervirus is echter dat het kwalijke neveneffecten op volwassenen kan hebben.
Herbekijk het item in het VTM Nieuws
Minister Maggie De Block stelt in een reactie dat de conclusies voorbarig zijn en dat verder onderzoek nodig is.
Lees het artikel in De Standaard

Activiteiten

Eigen activiteiten
7 september: Infoavond opstart zelfstandige praktijk -  Antwerpen
17 september: Gespecialiseerde toegepaste farmacologie voor vroedvrouwen- alle Vlaamse opleidingen en BMA vzw, Brussel en Turnhout
8 oktober: Panelgesprek : Noodzaak of venijn, hoe kan een vaccin in de zwangerschap zijn - (locatie volgt)

Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie
4 juni: Hechten van Episiotomie en Perineumruptuur - Erasmushogeschool Jette
8 juni: Avondseminarie 'Onvervulde kinderwens'- PXL Congress Hasselt
12 juni: Symposium: Integrale geboortezorg 'Laat je raken' - Zutphen


Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante Lectuur

Joeri Vermeulen, secretary van de European Midwives Association en Mervi Jokinen, president van de European Midwives Association geven in het toonaangevende tijdschrift ‘Pan European Networks: Government’ hun toekomstvisie op de geboortezorg in Europa. Een vermindering van de verschillen en ongelijkheden in interventies bij bevallingen en geboorteoutcomes in Europa is een belangrijke doelstelling. Vroedvrouwen zouden in Europa de mogelijkheid moeten krijgen om hun rol als 'first choice health professional' in de geboortezorg ten volle te vervullen.
Lees het artikel.

Anne Marleen Meulink, journalist en cultureel antropoloog, schreef met Postpartum Depressie: depressief na een bevalling: oorzaken, gevolgen en adequate ondersteuning een toegankelijk boek voor iedereen die steun wil bieden aan vrouwen die in deze bijzondere levensfase psychisch lijden. Het maakt, op basis van actuele wetenschappelijke inzichten, helder wat bekend is over de oorzaken en de gevolgen van postpartum depressie. Het geeft handvatten voor effectieve ondersteuning en behandeling en besteedt aandacht aan de impact van postpartum depressie op de betrokken kinderen.

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures
 
Heeft u zelf een interessante vacature? De VLOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vlov.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VLOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VLOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse organisatie van vroedvrouwen, All rights reserved.


uitschrijven    wijzig voorkeuren 

Email Marketing Powered by Mailchimp