Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,


Bijna twee weken geleden maakte minister Maggie De Block de zeven pilootprojecten bekend. De projecten voor korter ziekenhuisverblijf na de bevalling kunnen nu helemaal van start gaan.
En ook de Vlaamse vroedvrouwen zijn er helemaal klaar voor! De VBOV vzw lanceerde gisteren de aanbevelingen voor goede praktijkvoering in de postnatale zorg. Kwaliteitsvolle zorg voor moeder en kind en een goede samenwerking tussen de vroedvrouwen in de eerste en de tweede lijn zodat continuïteit verzekerd kan worden, staan centraal!

Je leest er verder in deze nieuwsbrief meer over...
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Aanbevelingen goede praktijkvoering voor de postnatale zorg
Gisteren lanceerden we met een persbericht de aanbevelingen waarmee we een antwoord willen bieden op de prangende vraag hoe de kwaliteit van zorg gegarandeerd kan worden na ontslag uit de kraamafdeling. De aanbevelingen zijn het resultaat van een hechte samenwerking met de Vlaamse gynaecologen (VVOG), de Vlaamse Kinderartsen (VVK), Kind en Gezin en de Expertisecentra Kraamzorg. Een nauwe samenwerking tussen de verschillende zorgverleners die betrokken zijn bij de moeder-kind zorg is een sleutelwoord in de postnatale zorg! Heden zullen alle eerstelijnsvroedvrouwen via de kringen uitgenodigd worden de intentieverklaring te tekenen. Samen gaan we voor steeds betere zorg. 
Download het persbericht.
Download de aanbevelingen.

Oproep projecten Mustela Fondation Prijs
De Mustela Fondation, in samenwerking met de Belgian Midwives Association, wil onderzoeksprojecten in de verloskunde ondersteunen en zo de perinatale gezondheid helpen te verbeteren, door een beurs van 8.000 euro uit te reiken. Ben je vroedvrouw en heb je een onderzoeksproject met een thema binnen de verloskunde? Stel je dan kandidaat vóór 8/08/2016. Op de website van Mustela dienen nog een aantal correcties te gebeuren maar je kan alvast de belangrijkste informatie lezen en je voorstel binnensturen. Lees meer.

Terugbetaling geneesmiddelen voorgeschreven door vroedvrouwen
Nog niet alle apothekers blijken op de hoogte te zijn van het voorschrijfrecht voor vroedvrouwen. Vroedvrouwen die problemen ondervinden bij de terugbetaling van de medicatie die ze voorschrijven, kunnen verwijzen naar een artikel in het tijdschrift van de Beroepsvereniging van Apothekers (september 2014, p10) over het voorschrijfrecht voor vroedvrouwen. 
Download het tijdschrift.

Medianieuws voor vroedvrouwen

Bekendmaking van de zeven geselecteerde pilootprojecten "bevallen met verkort ziekenhuisverblijf"
Minister Maggie De Block maakte op 25/02/2016 de geselecteerde pilootprojecten bekend. De projecten hebben een looptijd van twee jaar en zullen jaarlijks worden geëvalueerd worden en aangepast waar nodig. Na afloop van de termijn van 2 jaar zal de regering beslissen welke aspecten op bredere schaal kunnen worden ingevoerd.
Lees het persbericht van minister Maggie De Block
Lees het artikel op DeRedactie.be
Lees het artikel "Kraamhulp kan ook thuis" in De Standaard
Lees het artikel "Sneller naar huis na de bevalling? Zonder goede afspraken dreigt alles in het honderd te lopen" in De Morgen
Herbeluister Anne Dedry van de Bakermat op Radio 1: "Vroedvrouwen kunnen thuis even goede zorgen verlenen"

ECK De Kraamvogel in 'Iedereen Beroemd'
Deze week (7-11 maart) is 'De week van ECK De Kraamvogel (Antwerpen)' in 'Iedereen Beroemd' te zien op Eén. Er wordt een beeld gegeven van wat er allemaal in een expertisecentrum kraamzorg gebeurt. Ook het werk van de vroedvrouw komt aan bod.
Herbekijk de aflevering van maandag 7/03/2016

Meer moederschapsverlof voor zelfstandige mama's
Binnenkort zullen vrouwelijke zelfstandigen 12 weken moederschapsrust kunnen opnemen en dat met een grotere flexibiliteit dan vandaag. Het kwartaal na de bevalling zullen de vrouwelijke zelfstandigen geen sociale bijdrage moeten betalen.
Lees het artikel op DeRedactie.be
Herbekijk het item in het VTM Nieuws
Lees het artikel in De Standaard

Vlaamse gynaecologen waarschuwen voor geboortetrend vaginal seeding
Het insmeren van de baby met een uitstrijkje uit de vagina na een sectio, zou volgens de Vlaamse gynaecologen geen aantoonbare voordelen hebben. Bovendien kan je de baby met een infectie opzadelen. 
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Brits bedrijf geeft menstruatieverlof
In het Britse Bristol geeft een bedrijfje zijn werkneemsters voortaan betaald verlof als ze last hebben van pijnlijke maandstonden. De bedrijfsleider is ervan overtuigd dat de maatregel de productiviteit een boost zal geven.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws
Lees het artikel in De Standaard

Zwanger worden? Eerst op dieet.
Volgens vroedvrouw en onderzoekster Annick Bogaerts moeten vrouwen met een te hoog BMI die een kind willen, eerst een poging doen om gezond te leven en overtollige kilo's kwijt te raken. Overgewicht zorgt voor meer complicaties en problemen bij moeder en kind na de zwangerschap. 
Lees het artikel in Het Nieuwsblad

Te veel onnodige onderzoeken tijdens zwangerschap
 Uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat 1 op de 2 vrouwen 5 echo's krijgt tijdens haar zwangerschap terwijl er eigenlijk maar 2 nodig zijn. 
Lees het artikel in De Knack
Herbeluister vroedvrouw Ilse Dejaeger op Radio 1

Gentse vroedvrouwen op huisbezoek met elektrische auto
De vier vroedvrouwen van Gent Bevalt werden partner van een autodeelcoöperatie en beschikken nu over een elektrische auto.
Lees het artikel in Het Nieuwsblad

Uitwisseling moedermelk via Facebook
Twee moeders getuigen over het doneren van moedermelk. Ze leerden elkaar kennen op Moedermelknetwerk op Facebook.
Lees het artikel in De Standaard

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Boekvoorstelling Perfecte bevallingen bestaan niet van Diana Koster

Half maart verschijnt het nieuwe boek van Diana Koster, ‘Perfecte bevallingen bestaan niet’, waarin ze dieper ingaat op de gevolgen van een heftige/traumatische bevallingservaring.
Het boek wordt op maandag 21 maart om 19u30 officieel voorgesteld in het AZ Groeninge in Kortrijk. Diana Koster zal dan een lezing geven over de thematiek van het boek. De toegang is gratis. 
Schrijf je online in.

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren