Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,

We stuurden je onze wensen voor 2016 reeds door maar willen nogmaals alle vroedvrouwen en hun familie een gezond en goed 2016 toewensen, een jaar waarin we de vroedvrouw zullen versterken in onze samenleving. Het jaar startte alvast met goed nieuws. De honorering van de vroedvrouw wordt verhoogd. Uiteraard zijn we tevreden met dit nieuws. Dit is een eerste stap in de richting van correcte honorering. 

Graag vragen we je aandacht voor een aantal interessante bijscholingen die in februari zullen starten. We organiseren opnieuw de driedaagse omtrent Fysiologie. Deze opleiding geeft 'tools' om meer fysiologie in je dagelijks werk te introduceren. Ook de opleiding Farmacologie start dit voorjaar in de steden Lier en Hasselt. Inschrijven kan via deze link. Het Joint Congres   - waar vroedvrouwen en gynaecologen elkaar ontmoeten - wordt voor de tweede keer georganiseerd op zaterdagvoormiddag  20 februari 2016. Schrijf je in en breng de gynaecologen uit jouw ziekenhuis mee!  Een daling van episiotomie, daar moeten we samen aan werken. 

Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Verbetering honorering postnatale zorg na de 5e dag postpartum
Deze week zetten we als vroedvrouw een stap vooruit op weg naar een betere honorering! Op de laatste bijeenkomst van het Verzekeringscomité konden we bekomen dat er 1.418.000 euro vrijgemaakt wordt voor een betere honorering van de postnatale zorg na de 5de dag postpartum met het oog op de zorg voor moeder en kind ingeval van een snellere terugkeer naar huis na de bevalling. De concrete uitwerking wordt besproken op de Overeenkomstencommissie op 2/02/2016 waarop de VBOV vzw ook aanwezig zal zijn.
Download de nota over het de uitvoering van het gezondheidsbudget 2016 met het akkoord van de Minister
Lees het persbericht van Minister Maggie De Block

Project Zoet Zwanger verlengd tot eind 2018
De Vlaamse Overheid verlengde voor de tweede maal op rij het project Zoet Zwanger met drie jaren. Het project wil vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad helpen de nodige stappen te zetten ter preventie en vroegtijdige opsporing van diabetes na hun bevalling.
Lees meer
Download de affiche van Zoet Zwanger
Download het logo van Zoet Zwanger


Doctoraat vroedvrouw Veerle De Frène
Op 20 november 2015 doctoreerde vroedvrouw Veerle De Frène met haar proefschrift  'Psychological, perinatal, lifestyle and health-economic aspects of the polycystic ovary syndrome. What really matters for the patient, her family and the society.' We wensen haar van harte proficiat! Een samenvatting van het doctoraat zal opgenomen worden in het Tijdschrift voor Vroedvrouwen.

Actie Midwives For Life
De verkoop van de pralines en gadgets van de VLOV voor Music For Life bracht 927 euro in het laatje. De VBOV vzw verhoogde dit bedrag tot 1000 euro ten voordele van de vzw Met Lege Handen. Hartelijk dank aan alle schenkers!

Overleg coördinatoren Vroedvrouwenkringen 19/01/2016
De afgelopen maanden is er heel wat vergaderd en werk geleverd om de Vroedvrouwenkringen (de vroegere VLOV-kringen) verder uit te bouwen en vorm te geven. Tijd om de koppen opnieuw bij elkaar te steken om de zaken te evalueren en verdere stappen te zetten. Het overleg gaat door op 19/01/2016 om 11u in AZ Nikolaas. De coördinatoren van de Vroedvrouwenkringen ontvingen hiervoor een uitnodiging per mail. Denk jij ook aan de opstart van een Vroedvrouwenkring of heb je vragen hierover? Contacteer info@vlov.be.

Vroedvrouwen in Algemene Beleidsnota van Sociale Zaken en Gezondheidszorg
In de Algemene Beleidsnota van de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers komt op p 44 de rol van de vroedvrouw aan bod. Om de medicalisering van de perinatale zorg te doen dalen, zal de meerwaarde van vroedvrouwgeleide zorg initiatieven onderzocht worden. Dit kunnen wij enkel toejuichen! Ook de verschuiving van intra- naar extramurale zorg binnen de pilootprojecten dat een belangrijke uitdaging zal zijn voor ons beroep, wordt aangehaald.
Download de Algemene Beleidsnota van Sociale Zaken en Gezondheidszorg

Medianieuws voor vroedvrouwen


Aantal bevallingen in Vlaanderen daalt voor vijfde jaar op rij
In 2015 kwamen 2,7 procent minder baby's ter wereld dan in 2014. Dat blijkt uit de cijfers van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE).
Lees het artikel in De Standaard

Baby's moeten vaker op de buik liggen
Baby's zouden minstens een uur per dag op de buik moeten liggen om hun spieren te oefenen. Zoniet gaan ze later zitten of staan. In internationale testen bij baby's van acht tot negen maanden scoort België slechter dan buitenlandse kinderen.
Herbekijk het item in het VTM Nieuws

KULeuven waarschuwt voor tests die aangeven of ongeboren baby 'gezond' is
Een aantal farmaceutische bedrijven bieden zwangere koppels een bloedtest aan die uitsluitsel kan geven over de gezondheid van het ongeboren kind. Volgens onderzoekers van de KULeuven kan nooit met 100 procent zekerheid gezegd worden of een kind gezond zal zijn.
Lees het artikel in het Laatste Nieuws

Borstkanker wordt gestimuleerd door vetweefsel
Uit het doctoraat van dr. Lore Lapeire (UZ Gent) blijkt dat het vetweefsel van de borst een belangrijke rol speelt in de progressie van borstkanker, in het bijzonder bij vrouwen met overgewicht. Vetweefsel dat de tumor omgeeft, treedt in wisselwerking met de tumor. De onderzoekers voegden stoffen die door vetcellen worden afgescheiden toe aan de kankercellen, waarop de kankercellen meer tekenen van agressiviteit vertoonden.
Lees het artikel in het Laatste Nieuws

Beeld van borstvoeding in het openbaar als reclame voor fitnessketen
Een Amerikaanse fitnessketen koos minder voor de hand liggende foto's voor hun nieuwe reclamecampagne. De beelden, waaronder een borstvoedende moeder, staan voor 'commitment', je inzetten voor iets en tegelijkertijd een oproep tot actie. Hierbij gaan ze controversiële, actuele thema's, zoals borstvoeding in het openbaar, niet uit de weg.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

"Borstvoeding in het openbaar? Dan mogen mannen tepels grijpen"
Een Amerikaanse Republikeinse politicus schreef op zijn facebookpagina een beschamende bemerking dat indien er geen verbod komt op borstvoeding in openbare ruimtes mannen dan ook het recht moeten krijgen de tepels van borstvoedende moeders vast te grijpen.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

'Met Lege Handen' genomineerd voor 'Prijs van de hoop'

Met Lege Handen, de vereniging voor en door ouders van een overleden baby, is één van de tien genomineerden van de 'Prijs van de hoop' en wint daarmee 1.500 euro werkingsmiddelen. Het gewonnen bedrag zal onder meer aan de organisatie van themadagen en de ondersteuning van professionele hulpverleners worden besteed.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Voorstel voor uniforme diagnostische criteria voor zwangerschapsdiabetes in Europa
The European Board & College of Obstetrics and Gynaecology (EBCOG) ontwikkelde een voorstel voor het toepassen van uniforme diagnostische criteria voor zwangerschapsdiabetes in Europa. Het huidige voorstel is om al preconceptioneel of tijdens het eerste prenatale contact te screenen op diabetes, met de referentiewaarden voor diabetes buiten de zwangerschap. Bij een screening op 24 weken zwangerschap zou de 75g OGTT gedaan moeten worden, met de nieuwe WHO diagnostische criteria voor zwangerschapsdiabetes.
Lees het artikel van Benhalima K, Mathieu C, Damm P, et al. A proposal for the use of uniform diagnostic criteria for gestational diabetes in Europe: an opinion paper by the European Board & College of Obstetrics and Gynaecology (EBCOG). Diabetologia 2015.

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures
 
Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vlov.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren