Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,


De herfst heeft onmiskenbaar zijn intrede gedaan...De dagen worden stilaan korter en frisser. De koudere herfst- en winterperiode is traditioneel ook een periode waarin verschillende solidariteitsacties op touw worden gezet. In de vorige nieuwsbrief kon je reeds lezen over 11.11.11 die zich dit jaar inzet voor een betere gezondheidszorg in het Zuiden. Memisa zet zich eveneens in voor gezondheidszorg en protesteert tegen moedersterfte in arme landen. Ook wij bereiden al volop onze actie voor Music For Life voor. Dit jaar belooft het een heel bijzondere en onvergetelijke actie te worden ten voordele van de VVOC. Je leest er hieronder meer over in deze goedgevulde nieuwsbrief!
 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Tevredenheidsbevraging Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Sinds december vorig jaar is de VBOV vzw één grote beroepsorganisatie van vroedvrouwen in Vlaanderen. We zetten ons in om de belangen van onze leden te behartigen en de vroedvrouw te ondersteunen in haar opdracht. Jouw mening over onze werking is dan ook heel belangrijk voor ons! We willen vragen om deel te nemen aan een anonieme online vragenlijst. Het invullen van de lijst neemt 10 min. tijd in beslag. Dank je wel alvast voor je gewaardeerde medewerking!
Ga naar de vragenlijst.

Vlaamse vroedvrouw wordt professor!
Vanaf 1 oktober 2016 mag Professor dr. Annick Bogaerts de functie van professor in de vroedkunde aan de master in de verpleegkunde en vroedkunde van de Universiteit Antwerpen op haar palmares aanvullen. We wensen haar proficiat met haar nieuwe functie en willen haar ook bedanken voor haar bijzondere bijdrage aan het wetenschappelijk onderzoek in de vroedkunde.
Lees het persbericht dat we vandaag verstuurden.  


Internationale week van de borstvoeding: "Eet lokaal!"
Deze week vindt de internationale week van de borstvoeding plaats. Naar aanleiding hiervan starten de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en het  Federaal Borstvoedingscomité (FBVC) hun nieuwe bewustmakingscampagne met als slogan “Eet lokaal!”. Borstvoeding is immers een belangrijke factor in de duurzame  ontwikkeling en de strijd tegen armoede.
 Lees het persbericht dat we hierover versturen.

Voorstelling Normaal Bevallen! van Veerle Malschaert
Onze actie voor Music For Life is dit jaar een heel bijzondere. De actrice en comédienne Veerle Malschaert maakt voor ons een grappige en hartverwarmende voorstelling over normaal bevallen. De opbrengst gaat dit jaar naar VVOC (Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen). Een ideaal avondje uit met je familie en vrienden! Noteer alvast in je agenda: maandag 19/12/2016 om 20u in het Museumtheater in Sint-Niklaas en donderdag 22/12/2016 om 20u in het Arcatheater in Gent. Een ticket kost 17 euro. Meer info over deze voorstelling volgt. Wil je zeker zijn van je plaatsje? Stuur dan alvast een mailtje naar info@vroedvrouwen.be.

Vroedvrouw An-Sofie Van Parys behaalde doctoraat
Op 26 september 2016 doctoreerde vroedvrouw An-Sofie Van Parys in de medische wetenschappen. Het onderwerp van haar doctoraat is 'Partnergeweld in de zwangerschap en de perinatale periode'. Gefeliciteerd An-Sofie met het behalen van jouw doctoraat! 

Memisa voert campagne tegen moedersterfte in het Zuiden
Op 30/09 was in het station in Brussel-Centraal elke 102 sec babygehuil te horen. Om de 102 sec sterft immers ergens in de wereld een vrouw in het kraambed. Hiermee lanceerde Memisa de actie babyprotest tegen moedersterfte in arme landen. 
Protesteer mee op de website www.babyprotest.be.
Bekijk de video van het babyprotest en verspreid dit mee via jouw kanalen.

Oproep voor reportage magazine Libelle
Voor een reportage in het magazine Libelle is de redactie op zoek naar papa’s (of meemama’s) die door omstandigheden (job in het buitenland, verkeersdrukte, omdat de bevalling erg snel ging,…) de geboorte van hun kind nipt (of niet zo nipt) hebben gemist. De papa’s en kinderen worden geportretteerd in een beeldreportage met hun ervaring erbij. Vroedvrouwen die zo'n verhaal meemaakten en een goed contact hadden met de ouders kunnen contact opnemen met els.deridder@libelle.be ofwel telefonisch via 0476 53 55 06.  

Trefdag 2016
Eten en drinken tijdens de arbeid is nog heel vaak taboe op de verloskamer. Het gevreesde maar zeldzame Mendelsson’s syndroom, waarbij aspiratie van maaginhoud tijdens een mogelijke spoedsectio onder algehele narcose fatale gevolgen kan hebben, ligt aan de grondslag hiervan. Recent onderzoek op dit gebied brengt echter een kentering teweeg waardoor vrouwen in arbeid toch niet nuchter hoeven te zijn. Prof. dr. Marc Van de Velde, EDRA, Diensthoofd Anesthesiologie van het UZ Leuven komt dit verder toelichten op de Trefdag.
Nog niet ingeschreven? Doe het vandaag nog!

Medianieuws voor vroedvrouwen


Eerste baby met drie biologische ouders geboren
In Mexico is een baby met drie biologische ouders geboren, als resultaat van een baanbrekende wetenschappelijke werkwijze. De baby heeft het DNA van zijn vader en moeder, aangevuld met een kleine hoeveelheid genetische code van een donor. Zijn moeder was drager van een genetische aandoening waardoor het met de aandoening besmette DNA vervangen werd door donor-DNA.
Lees het artikel in De Knack.
Lees het artikel in De Standaard.

Minder kans op miskraam bij zwangerschapsmisselijkheid
Vrouwen die in het begin van de zwangerschap last hebben van misselijkheid, hebben de helft minder kans op een miskraam. Als ze ook overgeven, hebben ze zelfs een 80 procent lagere kans.
Lees het artikel in De Standaard.

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie   Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Verband tussen de pil en depressie
In een nieuwe Deense studie bij meer dan 1 miljoen vrouwen wordt het verband gelegd tussen de anticonceptiepil en depressie. Zo ontdekten de onderzoekers dat het percentage vrouwen met een depressie significant hoger ligt bij vrouwen die hormonale anticonceptiva gebruiken. Vooral jonge vrouwen tussen de 15 en 19 jaar zijn het meest kwetsbaar. Het risico op depressie neemt af als je de pil slikt op latere leeftijd. Ook langdurig gebruik kan het risico doen afnemen.
Lees het artikel Association of Hormonal Contraception With Depression, Lidegaard O. e.a, JAMA Psychiatry. Published online September 28, 2016. doi:10.1001/jamapsychiatry.2016.2387

De resultaten van dit onderzoek verschenen deze week ook in de media.

Lees het artikel in Het Laatste Nieuws.

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren