Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VLOV-lid, 
Beste geïnteresseerde, 


De opleidingen zijn terug van start! Veel succes aan onze studenten-vroedvrouw. De opleiding tot vroedvrouw vraagt steeds een nieuwe input om tot de noodzakelijke competenties te komen. We zijn als beroepsorganisatie dan ook vragende partij om de opleiding te herzien.  

Met het griepseizoen in aantocht wordt de vraag om al dan niet te vaccineren actueel. We nodigen je uit om mee te discussiëren tijdens ons panelgesprek op 8 oktober in Leuven!
 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Panelgesprek: Noodzaak of venijn, hoe kan een vaccinatie in de zwangerschap zijn?
Op 8 oktober organiseert de werkgroep Wetenschappelijk Onderzoek van de VLOVvzw  een panelgesprek over vaccinaties en zwangerschap, meer bepaald over griep en kinkhoest. De meningen over vaccinaties in de zwangerschap zijn wel eens verdeeld en de kennis hierover bij vroedvrouwen is niet altijd even groot. Veel ouders hebben hier echter vragen over en zijn op zoek naar meer informatie. Voor dit initiatief werkte de VLOVvzw  samen met ZorgAnders TV die als aankondiging voor het panelgesprek een reportage maakte. Bekijk ze hier.
Schrijf je in voor deze boeiende avond!

Nieuw promotiefilmpje "Senegal Bevalt 2015"
De werkgroep Vroedvrouwen Verleggen Grenzen maakte een prachtig promotiefilmpje over de nieuwe missie "Senegal Bevalt 2015"!  Bekijk het hier. Een nieuw team vertrekt op 30/10 naar M'Bour met als doelstelling kangoeroezorg promoten en ondersteunen. Lees meer op hun blog.

Pilootprojecten bevallen met verkort ziekenhuisverblijf (BKZ)
De pilootprojecten geven ons een kans om de vroedvrouw in de thuiszorg op de kaart te brengen. We zijn heden richtlijnen aan het uitschrijven en criteria aan het ontwikkelen om de zorg door vroedvrouwen thuis verder te professionaliseren zodat de zorg van intra- naar extramuraal naadloos kan verlopen. 

Winnaar quote zomeractie
We ontvingen 85 schitterende quotes over geboortezorg, waarvoor dank! Op de Algemene Vergadering werd de de beste quote gekozen door alle aanwezige vroedvrouwen. En de winnende quote is...tromgeroffel...: "Vroedvrouw: waar wetenschap en natuur hand in hand gaan." Proficiat Cindy Quataert! Zij wint een citytrip voor twee personen.

Trefdag 22 oktober 2015
NIPT en STID zijn twee  nieuwe genetische testen in de prenatale zorg. NIPT, een bloedtest ter screening van genetische afwijkingen zoals Down syndroom is al vrij bekend. Minder bekend is STID, een genetische test om dragerschap op te sporen voor ernstige erfelijke ziekten zoals mucoviscidose, Tay-Sachs, thalassemie, mentale achterstand en vele stofwisselingsziekten. Op de Trefdag zal Dr. Patrick Willems, Kinderarts, klinisch geneticus, directeur GENDIA labo verder ingaan op deze nieuwe testen. Nog niet ingeschreven? Doe het vandaag nog.


Veranderende RIZIV wetgeving inzake bewijsstuk door vroedvrouwen afgeleverd
Het RIZIV heeft een aantal regelgevingen recent gewijzigd. We krijgen echter vele vragen over deze teksten omdat wetteksten niet altijd vlot te begrijpen zijn. Om die reden zullen we de wetteksten in 'verstaanbare taal' omzetten. Deze beknopte documenten zijn in ontwikkeling en zullen binnenkort verspreid worden. 
Download de nieuwe wetgeving.
Lees meer algemene informatie op de website van het RIZIV.
Lees meer over de nieuwe getuigschriften op de website van het RIZIV.

 

Medianieuws voor vroedvrouwen


Stress doet bijna alle rokende moeders hervallen na geboorte
Wereldwijd stoppen 45% van de vrouwen met roken eens ze zwanger zijn. Een jaar na de geboorte is tussen de 80 en 90% van de gestopte rookster opnieuw in hun oude gewoonte vervallen. Stress door de zorg voor een nieuwe baby, slapeloze nachten, de afwezigheid van een helpende partner, het gevoel van eenzaamheid of de zoektocht naar een nieuwe identiteit als moeder, zijn de belangrijkste redenen die vrouwen opnieuw aanzetten tot roken.
Lees het artikel in de Knack.

Ongezonde voeding tijdens zwangerschap vergroot risico op kinderkanker
Uit een Europees onderzoeksproject onder leiding van de Nederlandse hoogleraar milieugezondheidskunde van de Universiteit Maastricht, blijkt dat vrouwen die tijdens de zwangerschap via voeding kankerverwekkende stoffen binnenkrijgen, een hoger risico hebben op kanker bij hun jonge kinderen. Deze correlatie was het duidelijkst bij leukemie en met name bij jongens. De onderzoekers bevelen aan om verbrande stukjes voeding of gefrituurde producten niet te vaak te eten en vooral niet te lang te frituren.
Lees het artikel in De Standaard.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws.

Schaden hormoonverstorende stoffen de vruchtbaarheid van mannen?
Belgische mannen met vruchtbaarheidsproblemen hebben meer chemische hormoonverstorende stoffen in hun lichaam. Onderzoekers vragen om gerichte maatregelen die deze vervuiling tegengaan.
Lees het artikel in de Knack.

Moeders organiseren flashmob in Antwerpen: "Borstvoeden in het openbaar is een recht"
Met een flashmob in de Antwerpse Stadsfeestzaal klaagt een groep jonge moeders aan dat ze niet overal borstvoeding mogen geven in het openbaar. Van de bijeenkomst werd een minidocumentaire gemaakt.
Lees het artikel in De Morgen en bekijk de documentaire.

Militairen geven borstvoeding in uniform om taboe te doorbreken
Amerikaanse militairen lieten een groepsfoto maken terwijl ze in uniform borstvoeding geven.
Lees het artikel in De Knack.

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante Lectuur

Update Cochrane review "Midwife-led continuity models versus other models of care for childbearing women"- Sandall J. e.a.
Deze week verscheen een update van de Cochrane review waarin de auteurs het midwife-led care zorgmodel vergelijken met andere zorgmodellen voor zwangere vrouwen. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die een midwife-led care zorgmodel kregen minder interventies nodig hadden en vaker tevreden waren met hun zorg met minstens vergelijkbare ongunstige uitkomsten in vergelijking met vrouwen die andere zorgmodellen kregen. Verder onderzoek is nodig om na te gaan of er minder preterme geboortes, minder foetale sterfte van minder dan 24 weken, en foetaal verlies en neonatale sterfte in het algemeen geassocieerd is met een midwife-led care zorgmodel.
Download de review.
 

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures
 
Heeft u zelf een interessante vacature? De VLOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vlov.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VLOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VLOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse organisatie van vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse organisatie van vroedvrouwen
Haantjeslei 185
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren