Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VLOV-lid, 
Beste geïnteresseerde, 

Het nieuwe schooljaar is ondertussen al even van start gegaan. Ook de studenten vroedvrouwen maken zich klaar om de komende weken een nieuw academiejaar in te gaan. Voor een deel van hen zal dit het laatste jaar van examens en stages zijn voor ze zichzelf trots vroedvrouw kunnen noemen. Een spannende en intense periode...Sophie De Wever, student aan het UCLLeuven zal tijdens dit laatste jaar een blog bijhouden. Lezen jullie mee?
Eens afgestudeerd is het bijleren uiteraard niet voorbij. Alle vroedvrouwen scholen zich regelmatig bij. Ook in deze nieuwsbrief willen we jullie warm maken voor onze Trefdag op 22 oktober waar we jullie graag op de hoogte brengen van actuele ontwikkelingen in ons beroepsveld.

 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Overleg VLOV kringen ivm proefprojecten korter ziekenhuisverblijf
De oproep tot pilootprojecten vanuit het kabinet De Block zorgt voor veel beweging. Vorige week was er een overleg met vroedvrouwen vanuit verschillende werkterreinen binnen de VLOV - structuren. Het werd een boeiend en vruchtbaar overleg waar de volgende stappen naar een meer gestructureerde zorg werden voorbereid. Wil je op de hoogte blijven? Geef dan een seintje via info@vlov.be. 

Trefdag 22 oktober 2015

Als VLOV vzw belonen we graag goed wetenschappelijk vroedvrouwenonderzoek. De masterproef 2015 werd gewonnen door Kaat Helsloot en Mieke Walraevens die een sterk onderbouwd werk schreven over: "Een Vlaams model van kwalitatief hoogstaand postnatale zorg". Zij zullen hun werk voorstellen tijdens de uitreiking van de prijs op onze TREFDAG op 22 oktober 2015. Interesse gewekt? .. En nog niet ingeschreven?  We nodigen je uit om dit alsnog te doen. Hartelijk welkom.
 
ZuMa opent officieel de deuren
ZuMa, het open huis voor jonge gezinnen van hogeschool UC Leuven-Limburg in de Oude Dekenij werd vandaag officieel geopend door Vlaams minister Vandeurzen en vervangend-burgemeester Karolien Mondelaers. De ochtend werd afgesloten met ZuMa-workshops voor zwangeren en moeders door studenten Vroedkunde en VerpleegkundeHierover berichtte TVL. Hierbij nog enkele foto's van de opening van ZuMa en alle aandacht voor moeder en kind.


Veranderende RIZIV wetgeving inzake bewijsstuk door vroedvrouwen afgeleverd
De specifieke modaliteiten inzake het bewijsstuk dat vroedvrouwen aan de rechthebbenden dienen af te leveren, treden in werking vanaf 1/10/2015. Vroedvrouwen dienden reeds vanuit de Overeenkomstencommissie een bewijsstuk met een overzicht van de aangerekende verstrekkingen en eventuele remgelden af te geven. De getuigschriften voor verstrekte hulp worden naar aanleiding van de nieuwe wetgeving aangepast. Oude getuigschriften mogen gebruikt worden tot 30/06/2016.
Download de nieuwe wetgeving.
Lees meer algemene informatie op de website van het RIZIV.
Lees meer over de nieuwe getuigschriften op de website van het RIZIV.

Moederschapsrust voor leerlingen, 1 jaar na de wet
Fara stuurde een persbericht n.a.v. het eenjarig bestaan van de wet die leerlingen het recht geeft op max. 9 weken moederschapsrust na de bevalling. 124 leerlingen maakten reeds gebruik van deze regel. Het aantal tienermoeders in Vlaanderen blijft dalen. In 2011 waren het er nog 1249, in 2014 bevielen 882 tienermoeders.
Lees de perstekst.

Medianieuws voor vroedvrouwen

'De Specialist' bericht over de vroedvrouw
We lazen voor u enkele artikels in 'De Specialist'. Je kan deze hier en hier nalezen. Minister De Block gaf hierop een reactie die je hier kunt nalezen.

Artificieel licht 's avonds heeft negatieve invloed op vrouwelijke vruchtbaarheid
Uit een Japans onderzoek op vrouwelijke muizen blijkt artificieel licht tijdens de nacht een nadelig effect te hebben op de vruchtbaarheid. Dit zou ook van toepassing zijn op vrouwen boven de dertig. Te veel licht van televisies of digitale schermen 's avonds zou de productie van melatonine vertragen en tevens de vrouwelijke hormonen in de war brengen.
Lees het artikel in het Laatste Nieuws.

Verwerkt vlees heeft invloed op mannelijke vruchtbaarheid
Onderzoekers uit Boston ontdekten dat mannen die meer verwerkt vlees aten minder succesvolle vruchtbaarheidsbehandelingen ondergingen dan mannen die veel kip aten.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Borstvoeding beschermt mama's tegen depressie
De hormonen die vrijkomen tijdens het geven van borstvoeding hebben een depressiebestrijdende werking. Een goede begeleiding en steun voor mama's die willen borstvoeding geven is dan ook belangrijk. Vooral vrouwen die gepland hadden om borstvoeding te geven maar dit niet konden, lopen het meest risico op een postnatale depressie.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws.


De menstruatiecup
Schrijfster en chef vrouwenzaken van het programma 'Van Gils en gasten' Heleen Debruyne, stelde op televisie de menstruatiecup voor, een zuinig en milieuvriendelijk alternatief voor maandverbanden en tampons.
Herbekijk het fragment.

Nieuw-Zeelandse vroedvrouwen klagen overheid aan
Om het karig loon van vroedvrouwen aan de kaak te stellen, nemen honderden Nieuw-Zeelandse vroedvrouwen gerechtelijke stappen om de overheid te vervolgen. De aanklacht luidt dat de overheid vroedvrouwen minder betaalt omdat ze vrouwen zijn.
Lees het artikel op Stuff.co.nz

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante Lectuur

"Verlos mij" - eerste roman van vroedvrouw Veerle Caubergh
Op vrijdag 11 september om 20u vindt in de bibliotheek van Bilzen (Eikenlaan 23) de presentatie plaats van de roman "Verlos mij" van Veerle Caubergh. Veerle Caubergh is moeder van drie én vroedvrouw die in het boek het verhaal brengt van twee zwangere vrouwen met al hun ups & downs, vreugdes, verdrietjes en angsten. Daarnaast schetst ze een beeld van het leven als vroedvrouw in het ziekenhuis. 
Het boek wordt uitgegeven door Vertelpunt Uitgevers.
Meer info.
Thuis bevallen even veilig als in het ziekenhuis bevallen volgens Nederlandse gynaecologen
Uit een Amsterdams onderzoek met ruim 80.000 bevallingen, blijkt dat een thuisbevalling even veilig is als een ziekenhuisbevalling. Dat is een ander onderzoeksresultaat dan de uitkomst van een eerdere, kleinere Utrechtse studie in 2010 die kritiek oogstte omdat het onderzoek o.a. geografisch niet representatief was.

Lees het artikel in De Knack.
Lees het artikel op NRC.nl.
Lees het artikel in de Volkskrant.
Download het onderzoek 'Intrapartum and neonatal mortality in primary midwife-led and secondary obstetrician-led care in the Amsterdam region of the Netherlands: A retrospective cohort study', M.M.J. Wiegerinck e.a.
The Gentle Mom - Ellen van den Bouwhuysen en Kirsten Ginckels
Net als één op de zes moeders kregen de auteurs van The Gentle Mom een postnatale depressie. Met de getuigenissen in hun boek willen ze andere vrouwen die door een postnatale depressie gaan, laten weten dat ze niet alleen zijn.
Herbekijk hun getuigenis in het VTM Nieuws.
Meer info over het boek.

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures
 
Heeft u zelf een interessante vacature? De VLOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vlov.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VLOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VLOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse organisatie van vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse organisatie van vroedvrouwen
Haantjeslei 185
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren