Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,


Ook tijdens de zomervakantie willen we je op de hoogte houden van het reilen en zeilen in de vroedvrouwenwereld! We verzamelden alle nieuwtjes in deze nieuwsbrief zodat je weer helemaal mee bent. Ga er rustig voor zitten, thuis of ergens op vakantie...
 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Lotgenotencontact voor mensen met een abortuservaring
Een nieuwe kinderwens, zwangerschap of pril ouderschap kan soms een abortuservaring uit het verleden triggeren. Voor mensen die blijven zitten met vragen, twijfels en dubbele gevoelens, organiseert Fara, het luister- en informatiepunt rond zwangerschapskeuzes, een kortdurend traject. Het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten kan zinvol zijn voor mensen die vastlopen in hun beleving of betekenisgeving
Lees meer
Bestel gratis flyers ter bekendmaking van het lotgenotencontact aan je cliënten.

De inschrijvingen voor de Trefdag 2016 zijn geopend!
Bekijk het gevarieerd programma en schrijf je vandaag in via het online inschrijfformulier. Het programma biedt voor elk wat wils. Studenten zijn ook hartelijk welkom. We kijken uit naar een sterke Trefdag in het mooie en comfortabele congrescentrum ICC Gent. 

Taartenwedstrijd
De taartenwedstrijd is ondertussen ook gelanceerd op Facebook. Deel het bericht en verspreid het onder jouw contacten. De wedstrijd is toegankelijk voor iedereen. Veel bak- en smulplezier!

Actie geboortekaartjes naar de minister
Na ons gesprek op het kabinet van de minister van volksgezondheid kunnen we stellen dat de boodschap is aangekomen. We vragen vanuit de Beroepsorganisatie deze actie af te ronden. De minister is steeds bereid voor overleg met de vroedvrouwen. In de volgende nieuwsbrief nemen we een uitgebreid verslag op van het overleg van 30 juni 2016 waar er veel tijd genomen werd voor onze agendapunten. 


Mustela Foundation 
Mustela kent jaarlijks een dotatie toe van 8000 € ter ondersteuning van een onderzoeksproject uitsluitend voor vroedvrouwen. Uiterste datum voor het indienen van je kandidatuur is 7 augustus 2016. Inschrijvingen en meer informatie via www.stichting-mustela.be en 02 467 61 01.

International Confederation of Midwives 
Het ICM heeft in het voorjaar 2016 een “Call for abstracts/posters” gelanceerd. Omdat we vanuit de VBOV vzw een ondersteuning willen geven aan wetenschappelijk onderzoek binnen het vroedvrouwenterrein, zullen we bij wijze van waardering een financiële tegemoetkoming toekennen aan de vroedvrouwen van wie het ingediende abstract/poster weerhouden werd om voor te stellen op het ICM – congres in juni 2017.
 
Laat ons weten of je abstract voor poster- of orale presentatie weerhouden werd om te genieten van de ondersteuning aangeboden door de VBOV vzw. Deadline is 30 oktober 2016. Meer info kunt u vragen via 032188967 of info@vroedvrouwen.be.

Medianieuws voor vroedvrouwen


Materniteit in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze is vernieuwd
Mama's kunnen vanaf nu terecht in de nieuwe kraamafdeling in een nieuwe vleugel van het ziekenhuis.
Lees het artikel op Deinzeonline.be

Discussie: is borstvoeding in het openbaar nog steeds taboe?
De VBOV vzw gaf een reactie in de discussie rond borstvoeding geven in het openbaar.
Lees het artikel in De Standaard

Vroedvrouw for president!
Radiomaker Wim Oosterlinck schreef een ode aan de vroedvrouw.
Lees het artikel op Zappyouders.be

Impact van hervormde kinderbijslag
Uit een studie van de Antwerpse universiteit blijkt dat enkel de 20% rijkste en de 10% armste gezinnen er met de hervormde kinderbijslag vanaf 2019 op vooruit zullen gaan. Vlamingen met veel kinderen zouden tot 1.500 euro inboeten.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Zwanger na 40? Meer risico voor moeder en kind
Zwangere vrouwen ouder dan 40, hebben meer risico op vroeggeboorte, zwangerschapsvergiftiging, hoge bloeddruk en suikerziekte. De risico's zouden dan wel verhoogd zijn maar “niet dat een zwangerschap boven de veertig onverantwoord zou zijn,” stelt fertiliteitsexperte De Sutter. Zo zouden de risico's veel groter zijn bij vrouwen boven de dertig die bijvoorbeeld elke dag een pakje sigaretten roken.
Herbekijk het item in het VTM nieuws

Bekende Vlamingen praten over borst- of flesvoeding
In het magazine Story vertellen deze week verschillende Bekende Vlamingen over hun keuze voor borst-of flesvoeding. Ook de vroedvrouw wordt een aantal keer vermeld als belangrijk persoon in de begeleiding van de borstvoeding.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Duimzuigen en nagelbijten hebben een voordeel voor kinderen
In het vakblad 'Pediatrics' werd een Nieuw-Zeelands onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat kinderen die duimzuigen of nagelbijten minder kans hebben op het ontwikkelen van allergieën. De blootstelling aan bepaalde bacteriën versterkt immers hun immuunsysteem.
Lees het artikel in het Laatste Nieuws 

Dit helpt volgens de wetenschap tegen menstruatiepijn
Bij fysieke klachten tijdens de maandstonden, behalve hoofdpijn, zou ontsteking de oorzaak zijn. Vrouwen die een hoger niveau van een bepaald eiwit in hun lichaam hebben, kunnen meer last krijgen van menstruatieklachten door een verhoogde kans op ontsteking. Volgens de Amerikaanse onderzoeker zijn er vier eenvoudige manieren om de klachten te verminderen.
Lees het artikel in Het Nieuwsblad

Kuiltje in borst kan symptoom zijn van borstkanker
De Britse Claire Warner die te horen kreeg dat ze borstkanker heeft, deelde een foto van haar linkerborst via haar Facebook-pagina. Ze wil vrouwen erop attent maken dat knobbeltjes niet het enige symptoom zijn die op borstkanker kunnen wijzen.
Lees het artikel in Het Nieuwsblad

 

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie   Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Verband tussen postpartum depressie en slaperigheid overdag en rusteloze benen tijdens de zwangerschap
In een onderzoek van Sarberg (et.al) bij 293 vrouwen, werd een mogelijk verband onderzocht  tussen het ontwikkelen van een postpartum depressie en slaapgerelateerde problemen tijdens de zwangerschap zoals rusteloze benen, snurken en slaperigheid overdag. Uit de resultaten blijkt dat depressieve symptomen na de geboorte voorafgegaan worden slaapgerelateerde problemen tijdens de zwangerschap. De resultaten van de Epworth Sleepiness Scale en een vragenlijst over het Rusteloze Benen Syndroom, afgenomen tijdens de zwangerschap, kunnen waardvolle hulpmiddelen zijn om vrouwen met een risico op postpartum depressie te detecteren. Het maakt eveneens preventieve interventies mogelijk.
Download het artikel Postpartum depressive symptoms and its association to daytime sleepiness and restless legs during pregnancy, Sarberg et al. BMC Pregnancy and Childbirth (2016) 16:137

Vacatures


Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren