Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,

De herfst kleurt ons land en de dagen worden stilaan korter. We blikken al eens terug op een goedgevuld jaar en kijken ook uit naar wat het najaar nog allemaal te bieden heeft.
Zo gaat op 15/11 in Genk de Dag voor de Eerstelijnsvroedvrouw door. Een niet te missen bijscholing voor vroedvrouwen werkzaam in de eerste lijn!
Ook het Borstvoedingscongres dat dit jaar doorgaat op 6/12 in het Provinciehuis in Leuven, is voor alle vroedvrouwen een must om nog betere zorg te kunnen verlenen aan moeder en kind.
Iets luchtiger is de theatervoorstelling Normaal Bevallen van Veerle Malschaert die we op 19/12 en 22/12 organiseren in het kader van Music For Life. Lees de flyer en nodig je vrienden en familie uit voor een gezellig avondje uit.

We kijken er alvast naar uit jullie op één van deze momenten te ontmoeten!
 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Presentaties en foto's Trefdag 20/10/2016
We blikken met z'n allen terug op een heel geslaagde editie van de jaarlijkse Trefdag!  Een 500 tal vroedvrouwen en 30 standhouders kwamen samen in het ICC Gent voor een inspirerende dag met boeiende lezingen en fijne ontmoetingen. Geniet nog even na en bekijk het fotoalbum. Leden kunnen eveneens de presentaties downloaden op onze site.

Vertoningen documentaire film Pril Leven
De documentaire film Pril Leven over het gevecht van premature pasgeborenen om te overleven in een moderne afdeling neonatologie, wordt op dinsdag 29/11/2016 vertoond in diverse cinema's in Brugge, Kortrijk, Antwerpen, Brussel, Gent en Koersel. Later volgt eveneens een vertoning in Leuven en Heist o/d Berg. Een overzicht van de vertoningen met de mogelijkheid voor het reserveren van tickets, alsook een mooie trailer van de film vind je op www.docpoppies.be.

Infomoment Kabinet van Volksgezondheid
Op 3 november 2016  zijn we om 16u uitgenodigd op het Kabinet van Volksgezondheid voor een informatie moment. We houden jullie op de hoogte en brengen hierover verslag uit!

WHO en partners roepen op tot betere werkcondities voor vroedvrouwen
WHO, de International Confederation of Midwives (ICM) and White Ribbon Alliance (WRA) voerden wereldwijd een onderzoek, "Midwives' Voices, Midwives Realities: Findings from a global consultation on providing quality midwifery care", waarin ze de bevindingen rapporteren van 2400 vroedvrouwen uit 93 landen die deelnamen aan een online onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat de inspanningen van vroedvrouwen te vaak beknot worden door ongelijke relaties in het gezondheidssysteem. Veel vroedvrouwen hebben ook te maken met culturele isolatie, onveilige accommodatie en lage lonen.
Lees meer op de website van WHO.


Tevredenheidsbevraging Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
We werken aan het verbeteren van onze zorg voor de vroedvrouwen en hebben jou daarvoor nodig. Mogen we vragen de tevredenheidsenquête in te vullen aub?
Ga naar de vragenlijst.

Medianieuws voor vroedvrouwen


Ingrepen kunnen moeder en kind redden maar ook schaden
Naar aanleiding van het jaarrapport 2015 van het SPE (zie interessante lectuur), werden we gecontacteerd door De Standaard over het steeds technischer worden van bevallingen in Vlaanderen.
Lees het artikel in De Standaard

Nieuw advies: baby tot één jaar op slaapkamer ouders
De Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen raadt aan om baby's tot de leeftijd van één jaar op slaapkamer van de ouders te laten slapen. Dit verkleint de kans op wiegendood, welke tot de leeftijd van één jaar kan voorkomen. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in slapen. Hoe baby's en kinderen te slapen leggen is een actueel onderwerp waar we als organisatie graag op zoek gaan naar de meest recente evidence based informatie. Om die reden nodigden we Prof. dr. H.Ball en Prof. dr. G. Naulaers om ons praktijkgerichte informatie te geven zodat we op de beste manier onze gezinnen kunnen begeleiden. Nog niet ingeschreven op ons borstvoedingscongres waar dit onderwerp uitvoerig zal behandeld worden? Je bent van harte welkom!
Lees het artikel in het Nieuwsblad
Lees het artikel in het Laatste Nieuws

Vroedvrouw Annick Bogaerts aangesteld als professor in de Universiteit Antwerpen
We hebben  in een vorige nieuwsbrief bericht gegeven en het persbericht doorgestuurd.  In het Belang van Limburg verscheen nadien nog een artikel over de carrière van Annick Bogaerts.
Lees meer.

Ook een naam voor kinderen geboren na zwangerschap van minder dan 180 dagen
CD&V heeft een nieuw voorstel klaar om ook al een geboorteakte mogelijk te maken voor levenloos geboren kinderen na een zwangerschap van minder dan 180 dagen. Ouders zouden hierin een vrije keuze hebben, ze zijn tot niets verplicht.
Lees het artikel in De Standaard
Lees het artikel in het Nieuwsblad

Mannen haken af in anti-conceptieonderzoek door stemmingswisselingen
Uit de studie van de universiteit van Edinburgh bleek dat een injectie met progestageen voor bijna 96 procent van de mannelijke deelnemers die het onderzoek voltooiden, een doeltreffende contraceptiemethode was. In 2011 werd het onderzoek stopgezet omdat zo'n 6,2 procent van de deelnemers afhaakten door bijwerkingen als spierpijn, stemmingswisselingen en erectiestoornissen. Zes procent wordt als vrij veel gezien bij studies over anticonceptie.
Lees het artikel in het Laatste Nieuws

Ouders raken het niet eens over familienaam kind? Alfabetische volgorde
De ministerraad heeft een voorstel goedgekeurd waarin staat dat indien ouders het niet eens geraken over de familienaam van hun kind, voortaan de naam van beide ouders zal gelden, naast elkaar en in alfabetische volgorde. 
Lees het artikel in het Laatste Nieuws

Belg heeft weinig kennis over soa's
Uit een online enquête door onderzoeksbureau Ipsos naar de perceptie en kennis over soa's bij 1086 landgenoten tussen 16 en 70 jaar, blijkt dat 9 op de 10 Belgen zich geen zorgen maken over soa's en denken geen risico te lopen. Om de kloof tussen perceptie en werkelijkheid van soa's en hiv/aids te dichten organiseren Sensoa, Plate-Forme Prévention Sida en Durex in november een "Maand van de Preventie".
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws 

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie   Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Jaarrapport 2015 SPE
Het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE) publiceerde het jaarverslag 2015. Er werden in 2015 weer iets minder kinderen geboren in Vlaanderen: 63.877. De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in Vlaanderen haar eerste kind krijgt, bedraagt nu 28,8 jaar. De enige medische ingreep die in dalende lijn zit, is de episiotomie of ‘knip’. Voor het eerst sinds de registratie bevalt meer dan de helft van de vrouwen zonder knip (52,8%). Voor het derde jaar op rij ligt het percentage keizersneden boven de 20% (20,5%). Wel is er voor het eerst sinds jaren een lichte daling merkbaar (-0,1%).
Download het SPE jaarrapport 2015
Lees de belangrijke trends in geboorte en bevalling op de website van Agentschap Zorg en Gezondheid
Lees het artikel 'Grote verschillen tussen kraamklinieken' dat in De Standaard verscheen

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren