Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VLOV-lid, 
Beste geïnteresseerde, Op de vooravond van onze TREFDAG VROEDVROUWEN  2015 willen we je voorzien van alle actuele informatie die je nodig hebt om mee te zijn. We kijken alvast uit om jullie morgen te ontmoeten aan zee. Een goedgevuld interessant bijscholingsprogramma overgoten met fijne vroedvrouwencontacten zijn het recept voor een mooie dag. Indien je er niet bij kan zijn, nodigen we je uit om nadien de presentaties door te nemen via de log-in van onze site. 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Persbericht Trefdag 22 oktober 2015
Naar aanleiding van de Trefdag verspreidden we een persbericht over de mogelijkheid van lachgas tijdens de bevalling in België. Eén van de sprekers dit jaar is immers Astrid Osbourne, Consultant Midwife & Supervisor of Midwives uit het Verenigd Koninkrijk. Vanuit haar expertise zal zij het gebruik van lachgas (Entonox®) toelichten.
Download het persbericht.

Nieuwsbrief Fonds Marleen Temmerman
Het Fonds Marleen Temmerman heeft naast een website nu ook een nieuwsbrief met updates over hun projecten en werking. Het Fonds ondersteunt het ICRH (International Centre for Reproductive Health) dat strijdt voor betere toegankelijkheid tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg wereldwijd.
Ga naar de website en schrijf je in op de nieuwsbrief of stuur een mailtje naar fondsmarleentemmerman@ugent.be

Pilootprojecten bevallen met verkort ziekenhuisverblijf (BKZ)
U kan via onze site het voorstel dat we opgesteld hebben in aansluiting met de pilootprojecten raadplegen. Heden worden de structuren binnen de werking verder uitgetekend en wordt een onderbouwd zorgpad uitgeschreven. Na interne toetsing zal dit voorgelegd worden aan de bevriende organisaties. Begin 2016 wordt dit geïmplementeerd in de praktijken.

Voorstelling vernieuwd Beroepsprofiel van de Belgische Vroedvrouw
Op dinsdag 24 november 2015 wordt het vernieuwde beroepsprofiel voorgesteld in het gebouw van de Federale Overheid op het Victor Hortaplein 40/10 in Brussel. Je bent welkom vanaf 10u00. Het officieel programma start om 10u30 en eindigt rond 12u30, gevolgd door een broodjeslunch. Dit programma wordt gratis aangeboden.
Graag je inschrijving bevestigen op info@belgianmidwives.be.

Missie Senegal Bevalt 2015
Op 30/10 vertrekt een team van de werkgroep Vroedvrouwen Verleggen Grenzen op missie naar M'Bour. We wensen hen veel succes!
Lees hun verhalen en ervaringen op de blog "Senegal Bevalt".


Oproep projecten Midwives for Life Awards 2016
ICM doet een oproep voor projecten voor de Midwives for Life Awards 2016. Het project moet streven naar een daling van de maternele en neonatale sterfte en moet gericht zijn op de meest kwetsbare mensen in ontwikkelingslanden. Prijs: 5000 euro. Deadline om het project in te dienen: 31 maart 2016.
Meer info
Download de poster (EN)
Download de poster (FR)

Decreet systematische screening postpartum depressie
Vorige week is in het Vlaams Parlement het voorstel voor systematische screening op postpartum depressie bij alle pasbevallen vrouwen goedgekeurd. De screening zou gebeuren d.m.v. de Edinburgh Postnatal DepressionScale (EPDS), een vragenlijst bestaande uit tien vragen. Als vroedvrouw zijn we niet betrokken in het tot stand komen van het decreet. We zullen ons hierover verder informeren.
Download het voorstel.
Bekijk het voorstel op de plenaire vergadering van 15/10/2015

 

Medianieuws voor vroedvrouwen

Fopspeen slecht voor taalgevoel
Uit een Canadees onderzoek blijkt dat fopspenen kinderen al kunnen hinderen vóór ze leren praten. De fopspeen zou al bij de essentiële stap van het leren herkennen van klanken in de weg zitten. Het herkennen van klanken gebeurt immers niet alleen met de oren. Ook mondbewegingen spelen een rol en die worden bemoeilijkt met een fopspeen in de mond.
Lees het artikel in De Standaard.

Fijn stof stuurt genen foetus in de war
Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen kwamen tot de vaststelling dat blootstelling aan fijn stof tijdens de zwangerschap zorgt voor afwijkingen in het genmateriaal. Die afwijkingen zorgen er bijvoorbeeld voor dat de bloedvatvorming van de placenta wordt tegengewerkt en dat zo de doorstroom van voedingsstoffen vermindert.
Lees het artikel in De Standaard.

Geschreven doktersbriefjes verdwijnen vanaf 2018
Vanaf 2018 wordt de doktersadministratie verregaand vereenvoudigd. Op termijn komt er een digitaal dossier van elke patiënt, raadpleegbaar voor de huisarts, in het ziekenhuis en bij de apotheker. De getuigschriften voor verstrekte hulp zullen rechtstreeks naar het ziekenfonds gaan. Ook het voorschrift zal van de dokter rechtstreeks naar de apotheker gaan.
Herbekijk het item in het VTM Nieuws.

Aantal studenten vroedkunde blijft stijgen

Van 2004 tot 2014 steeg het aantal studenten in de opleiding vroedkunde met 64 procent. In 2015 was er nog een stijging van 2 procent. Vlaams zorgambassadeur Lon Holtzer wijst op de maatschappelijk belangrijke opdracht voor vroedvrouwen in de thuiszorg met de verkorting van het ziekenhuisverblijf.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws.

Gynaecologen waarschuwen voor schadelijke chemicaliën
De blootstelling aan schadelijke chemicaliën zal de komende jaren alleen maar toenemen. Een onderzoekster aan de Universiteit van Californië raadt dokters en vroedvrouwen wereldwijd aan om te streven naar een beleid dat de blootstelling aan giftige stoffen terugdringt en van milieugezondheid een prioriteit maakt in hun werk.
Lees het artikel in Het Nieuwsblad.

Opinie over verplicht geboorteverlof voor vaders en meemoeders
De CD&V diende in maart een wetsvoorstel in die de 10 dagen geboorteverlof verplicht moeten maken.
Over het verplicht verlof verscheen op 14/10/2015 en op 15/10/2015 een opiniestuk in De Standaard.

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante Lectuur

PMNCH/WHO Knowledge Summary on Operationalizing Human Rights in Efforts to Improve Health of Women and Children.
De 'Knowledge Summary on Operationalizing Human Rights in Efforts to Improve Health of Women and Children' is een gebuiksvriendelijke introductie voor het integreren van mensenrechten in acties om de gezondheid van vrouwen en kinderen te verbeteren. Het is een uitgangspunt voor verdere exploratie van methoden om mensenrechten toe te passen in wetgeving en gezondheidszorg.
Download de Knowledge Summary.

Vacatures

 
Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures
 
Heeft u zelf een interessante vacature? De VLOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vlov.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VLOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VLOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse organisatie van vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse organisatie van vroedvrouwen
Haantjeslei 185
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren