Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VLOV-lid, 
Beste geïnteresseerde, 


De vakantie is al een eind gevorderd. We kijken al uit naar een druk gevuld najaar waar de Vroedvrouwen Trefdag een hoogtepunt wordt. Je bent hier hartelijk WELKOM! Onze profilering tijdens onze zomeractie is nog volop aan de gang. Lees verder in de nieuwsbrief en doe mee door ook jouw quote door te geven. Profileren doen we samen. 
 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Zomeractie
In onze extra nieuwsbrief kon je alles lezen over onze zomeractie. We kregen al heel wat fijne reacties op het promotiefilmpje! Om zoveel mogelijk mensen te bereiken is het belangrijk dat het filmpje zo vaak mogelijk gedeeld wordt. Deel dus gerust met al je contacten! Je vindt het filmpje terug op onze website.
De actie rond de quotes over geboortezorg loopt nog tot 31/08/2015 middernacht. Stuur al je ideeën, wensen en dromen dus naar info@vlov.be of vul het webformulier in en maak kans op een citytrip. Benieuwd naar de reeds ingezonden quotes? Lees mee op onze website.

 
Zomernummer Tijdschrift voor Vroedvrouwen
Eén dezer dagen valt het zomernummer van het tijdschrift in de bus. We verzamelden weer heel wat boeiende en inspirerende geboorteverhalen. De ideale vakantieliteratuur!

 

Medianieuws voor vroedvrouwen

Open brief van gynaecologen aan Minister Maggie De Block
In de Franstalige media verscheen een open brief van gynaecologen aan de Minister waarin ze te kennen geven niet tevreden te zijn met de plannen om te snoeien in hun budgetten. Ze hekelen ook de denkpiste dat vroedvrouwen vaker ingezet zouden worden en wijzen op de gevaren van het bevallen zonder gynaecoloog. De BMA vzw reageerde op deze open brief op vraag van het Laatste Nieuws. We hebben zelf geen expliciet persbericht als reactie gestuurd omdat we vooral willen inzetten op een duurzame samenwerking. 
Lees de open brief aan Minister Maggie De Block.
Lees de reactie van de BMAvzw in het Het Laatste Nieuws.

Bevallingen worden te vaak ingeleid
In het VTM-nieuws kwam gynaecoloog Marleen Temmerman aan het woord over het hoge aantal inducties. In Vlaanderen wordt bijna een op vier bevallingen geïnduceerd. Volgens de WHO zou dit maar 5% mogen zijn.
Herbekijk het nieuwsitem.

Ook niet-zwangere vrouwen kunnen borstvoeding geven
In de Knack verscheen een artikel over het opwekken van melkproductie bij vrouwen die niet zwanger zijn. De procedure voor het opwekken van borstvoeding werd in 1999 door de kinderarts Jack Newman ontwikkeld. Op deze manier kunnen meemoeders in een lesbische relatie of vrouwen die een kind adopteren ook borstvoeding geven.
Lees het artikel.

Internationale week van de borstvoeding
Van 1 tot 7 augustus organiseerde WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) de jaarlijkse internationale week van de borstvoeding. Het thema dit jaar was "Breastfeeding and Work. Let's make it work!".
In het Nieuwsblad verscheen een artikel over borstvoedingspauzes op het werk. Te weinig moeders weten dat ze hier recht op hebben.
Het Laatste Nieuws publiceerde 7 dingen die elke toekomstige moeder over borstvoeding moet weten.
In De Standaard stonden foto's van 'De grote aanlegging': wereldwijd legden moeders hun baby aan in een poging het record te verbreken.

Crowd Birthing: je bevalling delen met een grote groep mensen steeds populairder
Je bevalling delen met een grote groep mensen via social media of in real life is in Amerika en Engeland een fenomeen. De Britse ouderschaps-site Channel Mum deed een onderzoek en kwam tot de conclusie dat gemiddeld 8 personen bij een bevalling aanwezig zijn, verplegend personeel niet meegerekend.
Lees het artikel in het Laatste Nieuws.

Pilgebruik doet risico op baarmoederkanker dalen
Uit een grootschalige analyse van Britse onderzoekers die in het medische vakblad The Lancet Oncology 
verscheen, blijkt dat het risico op baarmoederkanker tot een kwart daalt voor elke vijf jaar pilgebruik.
Lees het artikel in De Standaard.


Eén jaar ouderschapsverlof voor werknemers Netflix
Werknemers bij Netflix mogen na de geboorte of adoptie van hun kind één jaar verlof nemen indien ze dit wensen.
Lees het artikel in De Standaard.

Waarom een miskraam taboe blijft
In "De Standaard" verscheen een artikel over het taboe dat op miskramen rust naar aanleiding van het Facebook bericht van Facebook-baas Mark Zuckerberg dat hij en zijn vrouw drie miskramen achter de rug hebben.
Lees het artikel.

Activiteiten

Eigen activiteiten
Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante Lectuur

Charter foetaal alcohol syndroom
De European Midwives Association (EMA) verspreidt een internationaal charter over het foetaal alcohol syndroom, dat opgesteld werd tijdens de eerste internationale conferentie over de preventie van het foetaal alcohol syndroom welke plaatsvond in Canada in september 2013 (Lancet Global Health maart 2014).
Lees meer.
Download het internationaal charter.

 
Prenatale screening en diagnose van chromosomale afwijkingen - I. Witters (red)
De screening voor chromosomale afwijkingen, vooral trisomie 21, heeft de laatste decennia een grote evolutie gekend. Dit boek geeft een volledig overzicht van de mogelijke screeningstesten voor trisomie 21. Het gaat ook in op de implicaties van gestoorde biochemie en verdikte nekplooi voor het verdere zwangerschapsverloop. Tevens worden de invasieve testen  en de mogelijke onderzoeken op het bekomen materiaal
uitgelegd. Ook de counselingtechnieken en het slechtnieuwsgesprek komen uitgebreid aan bod.
Meer info.

 

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures
 
Heeft u zelf een interessante vacature? De VLOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vlov.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VLOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VLOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse organisatie van vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse organisatie van vroedvrouwen
Haantjeslei 185
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren