Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VLOV-lid, 
Beste geïnteresseerde, 


Nog niet ingeschreven voor morgenavond? Daginschrijvingen zijn mogelijk en je bent  welkom op het panelgesprek over de zin en onzin van vaccineren tijdens de zwangerschap. Zo kan je ouders wetenschappelijk onderbouwde informatie geven als ze vragen hebben over het griep- of kinkhoestvaccin. ZorgAndersTv maakte als aankondiging voor deze avond een reportage om je warm te maken!
 
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Nieuwe adviezen van de Federale Raad voor de Vroedvrouwen
De Federale Raad voor de Vroedvrouwen heeft adviezen geformuleerd inzake:
- het uitvoeren van bekkenbodemreëducatie
- een herziening van de lijst van geneesmiddelen die door vroedvrouwen mogen worden voorgeschreven
- de tewerkstelling van vroedvrouwen op NIC en N*
- en het beroeps- en competentieprofiel van de Belgische vroedvrouwen.

Er volgen nog een aantal publicaties van adviezen eind oktober. 
Lees de adviezen op de website van de Federale overheidsdienst van Volksgezondheid.

Pilootprojecten bevallen met verkort ziekenhuisverblijf (BKZ)
Binnen de VLOV vzw werd een voorstel geschreven betreffende de pilootprojecten bevallen met kort ziekenhuisverblijf. De bijhorende kwaliteitscriteria worden momenteel op punt gesteld en zullen binnenkort verspreid worden.
Download het voorstel van de VLOV vzw

Trefdag 22 oktober 2015
Blijf op de hoogte van de beleidsmatige ontwikkelingen in ons beroep. Katelijne De Koster, voorzitter van de Federale Raad voor de Vroedvrouwen, geeft op de Trefdag tekst en uitleg bij de de nieuwste adviezen die geformuleerd werden door de Federale Raad.
De Deense psycholoog en doctor Svend Aage Madsen gaat in op de veranderingen en nieuwe uitdagingen voor jonge vaders.
Mis de Trefdag niet en schrijf je snel in

Veranderende RIZIV wetgeving inzake bewijsstuk door vroedvrouwen afgeleverd
Om jullie goed te informeren en als antwoord op de vele vragen die we ontvingen over de RIZIV wetgeving ivm het bewijsstuk, vatten we de wetgeving samen in een overzichtelijk document.
Download het document.

Business team rond digitaal moederboekje

dr. Inge Tency en dr. Els Dufraimont stelden op 29/9 hun business team rond het digitaal moederboekje voor op het congres van VOKA Health Community, de cluster van innovatieve Vlaamse en Brusselse actoren in de gezondheidszorg.
Download het filmpje op ZorgAndersTV (laatste filmpje).

Meters gezocht voor gratis kolven voor kansarmen

Via de geslaagde crowdfunding deze zomer, kocht Boobs-'n-Burps 12 kolven aan die gratis ingezet kunnen worden voor kansarme moeders. Organisaties of praktijken die werken met kansarme moeders of hier mee in contact komen, kunnen meter worden van een kolf. Je kan een aanvraag voor meterschap indienen via de website of mailen met roeline@boobs-n-burps.be.

Medianieuws voor vroedvrouwen


Internationale Week van de Borstvoeding van 1 tot 7 oktober
Met de slogan 'Borstvoeding, wij zijn er voor jou!' wordt dit jaar het belang van ondersteuning en begeleiding in de kijker gezet. Naar aanleiding van de Internationale Week van de Borstvoeding verschenen in de media verschillende artikelen.
Lees het artikel 'Achter de kunstvoedingslobby zit een miljoenenindustrie die ouders op het verkeerde been zet' in De Knack.
Lees het artikel 'Geef zo lang mogelijk borstvoeding' in De Knack
Lees het artikel 'Anke Buckinx: Die eerste maand borstvoeding moest ik ook gêne overwinnen' in Het Laatste Nieuws
Lees het artikel 'Wereldgezondheidsorganisatie: "Geef kinderen tot 2 jaar borstvoeding"' in Het Laatste Nieuws

Wetenschappers waarschuwen voor hormoonverstoorders
Dagelijks dringen hormoonverstoorders of EDC's ons lichaam binnen via o.a. voedselverpakkingen. Vooral voor zwangere vrouwen kunnen zulke stoffen risico's met zich meebrengen omdat de orgaanontwikkeling bij foetussen geleid wordt door hormonen. EDC’s worden in verband gebracht met kanker, diabetes, obesitas, onvruchtbaarheid, penismisvorming, maar ook verlaagd IQ en autisme.
Lees het artikel in De Standaard.
Lees een tweede artikel in De Standaard.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws.

Doorbraak in ontwikkeling 'pil' voor mannen
Wetenschappers zijn erin geslaagd om bij muizen een eiwit te blokkeren dat een rol speelt bij de aanmaak van sperma waardoor de muizen tijdelijk onvruchtbaar waren. Indien de methode ook bij mensen blijkt te werken, zou een nieuw anticonceptiemiddel voor mannen wel eens snel beschikbaar kunnen zijn. Momenteel zijn immers al medicijnen op de markt die op dit eiwit inwerken.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws.


Baarmoederhalskanker treft niet enkel jonge vrouwen
Amper vier op de tien vrouwen boven 55 laat nog een driejaarlijks uitstrijkje nemen bij de gynaecoloog. Nochtans is bijna de helft van de ongeveer 350 Vlaamse vrouwen die jaarlijks de diagnose van baarmoederhalskanker krijgen, ouder dan 50. Het Centrum voor Kankeropsporing zal actief uitnodigingen uitsturen om vrouwen aan te sporen om regelmatig bij de gynaecoloog langs te gaan.
Lees het artikel in De Standaard.

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante Lectuur

Bevallingen in Nederland worden steeds medischer
Tot deze vaststelling kwam onderzoeker Pien Offerhaus in haar onderzoek waarmee ze op 5 oktober promoveerde. De afgelopen vijftien jaar zijn zwangere vrouwen tijdens de bevalling in Nederland vaker naar het ziekenhuis verwezen. Deze verwijzingen leidden tot een toename aan medische ingrepen, maar niet tot de gezondheidswinst van het kind en een verlaging van de babysterfte.

Lees het artikel op Radbaudumc.
Download het proefschrift 'Patterns In Primary Midwife-led Care in The Netherlands' - Pien Offerhaus

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures
 
Heeft u zelf een interessante vacature? De VLOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vlov.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VLOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VLOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse organisatie van vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse organisatie van vroedvrouwen
Haantjeslei 185
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren