Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,


De zomervakantie is ondertussen al een heel eind gevorderd. Voor een deel van ons zit de vakantie er ondertussen misschien al op. Een goed moment dan om eens te bekijken welke bijscholingen je in het najaar wil volgen. Op onze website vind je een overzicht van diverse opleidingen en bijscholingen die georganiseerd worden voor vroedvrouwen. Voor elk wat wils!
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Overlijden psychiater Ria Dockx
Deze week bereikte ons het droevige nieuws dat Dokter Ria Dockx overleden is. Zij was werkzaam als psychiater op de moeder-kind afdeling van het PZ Bethaniënhuis in Zoersel en betekende veel voor de inzichten in de psychologie van de kraamvrouw. Wij wensen haar familie en vrienden veel moed en sterkte.
Download het overlijdensbericht.

Laatste week voor deelname aan taartenwedstrijd!
Tot volgende  week dinsdag 16/8/2016 kan je de foto's van van een vroedvrouw geïnspireerde taart binnensturen. Hou je van bakken en wil je graag een cadeaubon van € 150 in een winkel naar keuze winnen? Ga dan deze week nog aan de slag en stuur je foto's naar communicatie@vroedvrouwen.be. We kijken uit naar het resultaat!
Meer uitleg over de wedstrijd vind je op onze website.

Erkenningsnummers permanente vorming
Door een administratief probleem worden al enige tijd geen erkenningsnummers meer toegekend aan de permanente vormingen. Vanuit De Federale Raad van Vroedvrouwen volgen we deze problematiek van nabij op en zoeken we mee naar een tussenoplossing in afwachting van een definitieve oplossing. Wij geven ondertussen de boodschap mee dat permanente vorming een MUST blijft zoals ook in de wetgeving opgenomen.
Lees hierover meer op onze website

Medianieuws voor vroedvrouwen


Wereld Borstvoeding Week 2016
Het thema van de internationale week van de borstvoeding die plaatsvond in de week van 1 tot 7 augustus, was dit jaar 'Breastfeeding:  A key to sustainable development’, 'Borstvoeding: een sleutel tot duurzame ontwikkeling'. 
Lees meer over de Wereld Borstvoeding Week 2016.

Naar aanleiding van de week van de borstvoeding verspreidde Unicef het bericht dat als alle baby's tijdens hun eerste zes levensmaanden exclusief met moedermelk worden gevoed, er jaarlijks meer dan 800.000 levens kunnen worden gered.
Lees het artikel in Knack

De VN riep moeders op om een 'breastfeeding selfie' of 'brelfie' te nemen om het taboe rond borstvoeding in het openbaar te doorbreken.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws
Lees het artikel in De Standaard

Tips voor borstvoeding op vakantie
In het magazine Libelle gaf vroedvrouw Elke Notebaert van vroedvrouwenpraktijk 'De Wolk' enkele tips en aandachtspunten voor borstvoeding op vakantie.
Lees het artikel in Libelle

Vaginale douches verhogen risico op kanker
Uit een grootschalige studie in de Verenigde Staten blijkt dat de binnenkant van je vagina spoelen met speciale oplossingen niet alleen overbodig is, maar ook nog eens een verhoogd risico op eierstokkkanker met zich meebrengt.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Toename van syfilis en chlamydia-infecties in België
De toename van het aantal syfilis en chlamydia-infecties zou voor een groot deel te wijten zijn aan een betere detectie, maar ook aan veranderend seksueel gedrag.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws  

Eerste Britse kraamkliniek voor verkrachte vrouwen geopend
In de Londense kraamkliniek krijgen de verkrachte vrouwen tijdens de zwangerschap en na de bevalling zowel medische als psychologische begeleiding.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Het vrouwelijk orgasme ontcijferd
Volgens Amerikaanse evolutiebiologen van de universiteit van Yale hadden vrouwen lang geleden orgasmes nodig om de eisprong op gang te brengen. Deze uitleg past in Darwins evolutietheorie.
Lees het artikel in De Morgen

Vroedvrouwen geraken gemakkelijk aan een job
In het rapport van de VDAB staat het beroep vroedvrouw op de 10e plaats in de lijst van professionele bachelors die na één jaar het minst werkzoekenden hebben. In het onderzoek wordt helaas geen rekening gehouden met de soort job die uitgeoefend wordt. In de praktijk kunnen vele pas afgestudeerde vroedvrouwen immers niet onmiddellijk aan de slag als vroedvrouw.
Lees het artikel in Knack

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie   Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Hoge Gezondheidsraad beveelt moedermelk aan voor prematuren
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) formuleerde een advies betreffende de voeding van prematuren met een zwangerschapsleeftijd van 28 weken en/of een zeer laag geboortegewicht (minder dan 1 kilogram) op een Neonatal Intensive Care (NIC).  Moedermelk - vers, ingevroren of eventueel gepasteuriseerd - is de eerste keuze voeding voor prematuren. Bij een gebrek aan melk van de eigen moeder is donormelk te verkiezen boven kunstvoeding. Afgekolfde melk moet bacteriologisch worden gecontroleerd en moedermelk van CMV positieve vrouwen moet worden gepasteuriseerd om overdrachtsrisico te vermijden.
Download het advies
Lees het artikel op Mediplanet.be
Lees het artikel in Knack

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren