Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Beste VBOV-lid, 
Beste geïnteresseerde,


We tellen af naar de Trefdag die over één maand zal plaatsvinden in het ICC in Gent en kijken er naar uit je te ontmoeten! Nog niet ingeschreven? Verder in deze nieuwsbrief willen we jou warm maken voor deze boeiende dag...
Veel leesplezier!

Vroedvrouwennieuws

Wijziging lijst geneesmiddelen voorgeschreven door vroedvrouwen
Eergisteren verscheen in het Staatsblad de nieuwe, uitgebreide lijst van geneesmiddelen die autonoom door vroedvrouwen mogen voorgeschreven worden. Vroedvrouwen die hun diploma behaald hebben ná 1/10/2014 hebben voorschrijfrecht. Vroedvrouwen die hun diploma haalden vóór 1/10/2014 dienen een bijkomende opleiding te volgen. De eerstvolgende opleiding Farmacologie start donderdag 29/09/2016 in VIVES BruggeEr worden eveneens verdiepingscursussen georganiseerd voor vroedvrouwen die de basisopleiding gevolgd hebben.
Download het Staatsblad van 16/09/2016 met de nieuwe lijst van voor te schrijven geneesmiddelen

Verslag overleg met Federale Overheid Kabinet Maggie De Block
Op 30 juni 2016 hadden we een overleg met het Kabinet van minister Maggie De Block waar uitgebreid de tijd werd genomen om onze agendapunten te bespreken. Zoals in een vorige nieuwsbrief reeds aangehaald, maakten we van dit gesprek een verslag en werken we verder aan de opvolgpunten. 
Download het verslag.

Verzekerbaarheid patiënten controleren via MyCareNet
Vroedvrouwen met een RIZIV nummer kunnen via de portaalsite van MyCareNet controleren of de zwangere vrouwen of moeders waar zij zorg voor dragen verzekerd zijn bij een Belgisch ziekenfonds om zo een correcte facturering te kunnen uitvoeren.
Lees hierover meer op onze website en download de handleiding.

Documentaire film Pril Leven
Op 29/11/2016 gaat de documentaire film Pril Leven in première in Brussel. De film vertelt het verhaal van het gevecht van de prematuur geboren tweeling Leandro en Eden op een neonatale afdeling. Op een zowel symbolische als realistische manier, wordt het relaas van de tweeling en hun moeder Laurence vertelt vanaf de vroeggeboorte tot bij het verlaten van het hospitaal.
Lees meer.
Meer info over de data van de voorstellingen zal worden aangekondigd op www.docpoppies.be.

Trefdag 2016
We zijn heel vereerd om op onze Trefdag de vooraanstaande dokter Michel Odent te mogen verwelkomen! Dr. Odent is auteur van diverse artikels en boeken over de fysiologie van zwangerschap en bevallen, waaronder het boek Do we need midwives? Hij  is van grote betekenis voor de hedendaagse verloskamer. In de jaren '80 stelde hij kritische vragen over de toenemende medicalisering en bracht hierin een kentering door het ijveren voor fysiologie en het afremmen van de medicalisering. Voor zijn verdiensten willen we hem op de Trefdag dan ook honoreren met een Life Achievement Award. Mis dit niet en schrijf je in voor de Trefdag!
Ter info: voor de Trefdag werden 4,5 L CERPS toegekend.

Vergadering EMA en ICM in Bulgarije
De EMA (European Midwives Association) en ICM (International Confederation of Midwives) komen op 23, 24  en 25 september samen in Bulgarije. Een Vlaamse delegatie vroedvrouwen zal op deze bijeenkomst aanwezig zijn.
Download het agenda.

Campagne Santé van 11.11.11.
Met 'Santé' voert 11.11.11. dit jaar campagne voor een goede gezondheidszorg in het Zuiden. Een campagne die ons vroedvrouwen na aan het hart ligt. De werkgroep Vroedvrouwen Verleggen Grenzen werkt al jaren mee aan een betere en veiligere reproductieve gezondheidszorg in het Zuiden. Iedereen kan de campagne steunen door zoveel mogelijk petities te verzamelen, door een sportactiviteit te organiseren in de campagneweek van 4 tem 13 november, door chocolade en truffels te verkopen of door zelf een actie te organiseren.
Lees meer over 'Santé' op de website van 11.11.11.

Medianieuws voor vroedvrouwen


Belang van preconceptiezorg
Dat in de media regelmatig artikels verschijnen waarbij foutief geciteerd wordt of zaken uit de context gehaald worden, mochten we vorige week aan de lijve ondervinden. In het artikel over het belang van een goede voorbereiding op de zwangerschap dat in Het Nieuwsblad verscheen, werd de vroedvrouw niet vermeld als zorgverlener waar toekomstige moeders naar doorverwezen worden voor preconceptioneel advies, wat in het telefonisch interview uiteraard wel is gezegd. Ook de vergelijking met topsport is op een volledig andere manier ter sprake gekomen. 
Lees het artikel in Het Nieuwsblad
Diezelfde avond kregen we de kans om vroedvrouw Els Hendrix af te vaardigen in het praatprogramma Van Gils en gasten, waar zij het belang van preconceptiezorg op een juiste en wetenschappelijke manier kon verwoorden. Een mooie rechtzetting van de visie van vroedvrouwen!
Herbekijk het programma vanaf 12:15
 
Minder eierstokkanker door de pil
Het aantal doden door eierstokkanker daalt wereldwijd. Oorzaak daarvan zou het stijgend gebruik van de pil zijn, en het dalend gebruik van hormonen tegen de menopauze.
Lees het artikel in De Standaard

Wetenschappers onderzoeken hoe ze sperma terug gezond krijgen
Wetenschappers van over de hele wereld komen vandaag samen in Rotterdam om zich te buigen over het probleem van de steeds minder goede kwaliteit van het sperma en hoe ze die kwaliteit terug kunnen verbeteren. Door chemische stoffen die de moeder binnenkrijgt, zou de zaadbal van een jongetje zich tijdens de zwangerschap steeds slechter ontwikkelen.
Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Vrouw kolft terwijl ze halve marathon loopt
Vorige week ging een foto viraal van een kolvende moeder terwijl ze de marathon loopt. De vrouw had de foto op haar Facebookpagina gepost met de begeleidende tekst dat ze vijf maanden na haar bevalling een halve marathon had gelopen en na 12 kilometer begon af te kolven terwijl ze aan het lopen was. 
Lees het artikel in het Nieuwsblad

Activiteiten

Eigen activiteiten Activiteiten georganiseerd door bevriende organisatie   Een overzicht van alle activiteiten? Bekijk de kalender.

Interessante lectuur

Liefde & geboorte: mindful zwangerschapsyoga en geboorte
Lut Louisa Van Melle, erkend Yoga docente YFN, oprichtster en docente specialisatie zwangerschapsyoga, schreef een praktisch boek voor zwangere koppels en begeleiders, dat inzicht geeft in het wonder van conceptie, zwangerschap en geboorte. Informatie, praktische tips, eenvoudige meditaties en mindfulness zwangerschapsyoga, live verhalen en foto’s nemen je mee om samen te genieten en te creëren wat jullie wensen, ademhaling na ademhaling. Liefde is het belangrijkste ingrediënt in het scheppingsverhaal.
Meer info: www.zwangerschapsyoga-en-opleiding.be of lut.van.melle@telenet.be

Vacatures

Niet wat je zocht? Bekijk alle vacatures

Heeft u zelf een interessante vacature? De VBOV vzw beschikt over verschillende interessante en voordelige mogelijkheden om uw vacatures bekend te maken bij uw doelpubliek. Meer info? 03/218.89.67 of via communicatie@vroedvrouwen.be

Spread the word

Wil je graag lid worden van de VBOV, dan heten we jou van harte welkom! Ontdek de vele voordelen die je als VBOV-lid geniet en vraag je lidmaatschap aan.
Share
Tweet
Forward
Copyright © 2015 Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, All rights reserved.
Je schreef je in voor onze nieuwsbrief of kwam eerder in aanraking met onze diensten.

Our mailing address is:
Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
Haantjeslei 185/01
Antwerpen 2018
Belgium

Add us to your address book

uitschrijven    wijzig voorkeuren